Du behöver
- 4 skiva vitt formbröd
- 8 st spättafiléer
- 0.5 tsk salt
- 3 dl fiskbuljong
- 1 bitar purjolök
- 1 pkt bladspenat
- salt och peppar
- 250 g räkor med skal
Gratängsås:
2 msk smör eller margarin
1.5 dl vetemjöl
2 dl fiskspad
1 dl grädde
1 st äggula
4 msk riven ost
Ugn: 275°
Gör så här
1
Lägg ut spättfiléerna och strö över salt. Rulla samman dem och lägg dem i en låg vid kastrull. Ansa purjolöken och skär den i bitar. Lägg ner den i kastrullen tillsammans med fiskbuljong.
2
Sjud fisken under lock ca 6-7 minuter. Tag upp fisken och sila lagen.
3
Tina spenaten och krama ur den mesta vätskan. Grovstrimla spenaten och fräs den i lite matfett tillsammans med salt och peppar.
4
Skala räkorna och dela dem eventuellt. Rosta brödskivorna lätt.
5
Fräs samman matfett och mjöl till gratängsåsen. Späd med fiskspad och grädde. Låt såsen koka samman under omrörning, ca 5 minuter. Tag kastrullen från värmen och rör ner äggula och riven ost. Smaka av.
6
Fördela spenatfräset på brödskivorna. Lägg 2 spättarullar på varje. Fördela räkorna runtom och bred över gratängsåsen.
7
Gratinera mitt i ugnen ca 6-8 minuter eller tills mackorna har fått lite färg.