Du behöver

  • 4 skiva vitt formbröd
  • 8 st spättafiléer
  • 0.5 tsk salt
  • 3 dl fiskbuljong
  • 1 bitar purjolök
  • 1 pkt bladspenat
  • salt och peppar
  • 250 g räkor med skal

Gratängsås:

2 msk smör eller margarin
1.5 dl vetemjöl
2 dl fiskspad
1 dl grädde
1 st äggula
4 msk riven ost

Ugn: 275°

Gör så här

1
Lägg ut spättfiléerna och strö över salt. Rulla samman dem och lägg dem i en låg vid kastrull. Ansa purjolöken och skär den i bitar. Lägg ner den i kastrullen tillsammans med fiskbuljong.

2
Sjud fisken under lock ca 6-7 minuter. Tag upp fisken och sila lagen.

3
Tina spenaten och krama ur den mesta vätskan. Grovstrimla spenaten och fräs den i lite matfett tillsammans med salt och peppar.

4
Skala räkorna och dela dem eventuellt. Rosta brödskivorna lätt.

5
Fräs samman matfett och mjöl till gratängsåsen. Späd med fiskspad och grädde. Låt såsen koka samman under omrörning, ca 5 minuter. Tag kastrullen från värmen och rör ner äggula och riven ost. Smaka av.

6
Fördela spenatfräset på brödskivorna. Lägg 2 spättarullar på varje. Fördela räkorna runtom och bred över gratängsåsen.

7
Gratinera mitt i ugnen ca 6-8 minuter eller tills mackorna har fått lite färg.