Du behöver

  • 1 st sparris bunt färsk grön
  • 50 g pinjenötter
  • 4 skiva parmaskinka
  • parmesanost hyvlad

Dressing:

0.5 dl matolja
2 msk vit balsamvinäger
1 msk vatten
salt och peppar

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna.

2
Blanda samman alla ingredienserna till dressingen. (Vispa gärna samman dem med en brödpensel, då blir dressingen lite tjockare.)

3
Ansa sparrisen och skär bort det nedersta träiga på stjälkarna. (Grön sparris behöver inte skalas.) Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Lägg i sparrisen och låt den koka ca 5-10 minuter.

4
Lägg upp sparrisen på portionsfat och lägg 1 skinkskiva över varje. Strö på pinjekärnor och hyvlad parmesanost. Häll dressingen över.


Kommentar:
Vit sparris ska alltid skalas. Skala med potatisskalare och börja alldeles under knoppen. Skär bort den nederesta träiga delen. Vit sparris har längre koktid. Späd grön sparris behöver bara kokas 5-10 minuter. Vit sparris kan behöva mellan 20 och 40 minuter. Sparris kokas med fördel i buntar, där stjälkarna har sorterats efter tjocklek. Lägg alla knoppar åt samma håll och bind ihop till knippen. All sparris bör kokas i rikligt med lättsaltat vatten.