Du behöver
- 8 st potatis
- 0.5 st gul lök
- 2 msk smör eller margarin
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 100 g champinjoner färska
- 1.5 dl vispgrädde
- 2 krm salt
Sås:
1.5 dl vispgrädde
0.5 dl gräddfil
100 g stenbitsrom
dillvippa
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
1. Skala och skiva potatisen mycket tunt. Ansa och hacka svampen fint. Skala och finhacka löken.
2
Rör samman matfettet med pressad vitlök. Smörj 6 eldfasta portionsformar med det.
3
Varva potatis, lök och svamp i formarna.
4
Vispa grädden till hårt skum tillsammans med salt. Fördela det ovanpå potatisen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills potatisen är mjuk.
5
Vispa grädden till såsen till hårt skum. Rör ner gräddfil och det mesta av stenbitsrommen.
6
Toppa varje potatisform med såsen, resterande stenbitsrom och dillvippa. Servera genast.