Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 3 dl ris
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 250 g ärter majs och paprika
  • 500 g kassler benfri

Sås:

2 msk margarin
3 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 dl mellangrädde
1 dl pressad apelsinsaft
saft av 1
0.5 tsk rosmarin
salt och peppar
riven ost

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett utan att den får färg. Tillsätt riset och låt det fräsa med några minuter. Tillsätt buljong och låt det koka ca 20 minuter. Tillsätt grönsakerna när ca 5 minuter återstår av koktiden.

2
Häll upp riset i en smord eldfast form. Skiva kasslern och lägg den ovanpå.

3
Fräs samman matfett och mjöl till såsen. Späd med vatten, grädde, pressad apelsinsaft och pressad citronsaft. Smula ner buljongtärningen och låt såsen puttra ca 3-5 minuter under omrörning. Smaka av med salt, peppar och smulad rosmarin.

4
4. Häll såsen över kasslern och gratinera mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills osten har fin färg och allt är genomvarmt. Garnera eventuellt som på bilden.