Du behöver

  • 1.5 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk kryddnejlikor
  • 1.5 dl mjölk
  • 0.5 msk bikarbonat
  • vetemjöl ca 8-9 dl

Ugn: 175°

Kristyr och garnering:

1 st äggvita
1 tsk ättiksprit
4 dl florsocker
karamellfärg eventuellt
strut av smörpapper
mandelspån + florsocker
sockerblommor eventuellt

Karamellag:

2 dl socker
1 dl vatten
1 msk glykos

Det här behövs:

Gör så här

1
Blanda samman socker, sirap och matfett i en kastrull. Värm det tills fettet har smält. Tillsätt kryddor och mjölk. Rör om och låt smeten kallna. Blanda bikarbonaten med lite av mjölet och arbeta in det i degen. Tillsätt mera mjöl tills du får en fast och smidig deg. Lägg degen i plastfolie och låt den ligga svalt till nästa dag.

2
Knåda degen smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl, degen ska vara ganska fast. Kavla ut degen till ca 2 millimeters tjocklek. Lägg den på bakpappersklädd plåt och kavla så att degen blir jämntjock. Skär ut de olika bitarna efter mallarna och tag bort överflödig deg. Grädda mitt i ugnen, det tar ca 10-15 minuter för större delar att bli färdiga och 5-7 minuter för de mindre. Låt delarna kallna på plåten.

3
Rör äggvita, florsocker och ättiksprit till en jämn och blank massa. Färgsätt den eventuellt med karamellfärg. Häll kristyren i pappersstrut. Dekorera de olika delarna och låt dem torka.

4
Koka ihop socker, vatten och glykos till en tjock ljusgul lag. Doppa de olika bitarna i lagen och foga genast ihop dem. Doppa ena änden av mandelspånen i sockerlagen och fäst dem på taket. Börja i nederkanten och fortsätt uppåt så att de lappar över varandra lite. Sikta över florsocker när mandelspånen sitter fast.