Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 8 dl vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 2 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2.5 tsk senap fransk typ provencale
  • 300 g riven ost
  • 250 g broccoli
  • 1 st röd paprika

Varm rotfruktsmacka:

4 skiva fullkornsbröd
2 msk smör
1.5 msk senap stark
4 st morötter
0.5 st paprika
0.5 st gul lök
4 msk crème fraîche
4 st ost rejäla skivor

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala och skiva löken tunt. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett utan att den får färg. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt det puttra på svag värme ca 5 minuter.

2
Låt matfettet smälta i en annan kastrull och strö över mjölet. Rör om. Späd med mjölk och grädde. Låt det koka upp under omrörning och koka några minuter. Rör ner senapen.

3
Ta kastrullen från värmen och rör ner den rivna osten. Låt den smälta i redningar.

4
Vispa ner redningen i en fin stråle i den varma buljongen. Låt soppan koka upp. Smaka av.

5
Koka broccolin enligt förpackningens anvisningar. Kärna ur och tärna paprikan.

6
Lägg broccoli och paprika i soppan. Låt allt puttra några minuter.

7
Rör samman matfettet till mackan med senap. Bred det över brödskivorna.

8
Skala morötterna och riv dem grovt. Kärna ur och tärna paprikan. Skala och hacka löken.

9
Rör samman alla grönsakerna och blanda dem med creme fraiche. Bred röran över brödskivorna. Täck varje smörgås med en rejäl skiva ost.

10
Gratinera mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Njut mackan tillsammans med ostsoppan.