Du behöver

  • 1 st lammstek urbenad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • citron saft av 1

Örtsmör:

75 g smör eller margarin
1 st vitlöksklyfta (kan uteslutas)
1 tsk timjan mejram och rosmarin

Ugn: 175°

Rotsaksgratäng

400 g potatis
400 g morötter
100 g palsternacka
100 g rotselleri
3 st gul lök
1 tsk salt
1.5 tsk timjan
2 dl buljong
3 dl ost riven lagrad

Ugn: 225°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Gnid in steken med salt, peppar och citronsaft. Låt den ligga i rumstemperatur en stund.

2
Blanda till örtsmöret och bred detta på steken. Lägg den i en trång ugnssäker form och sätt in en stektermometer i stekens tjockaste del.

3
Ställ in steken i ugnen och stek tills termometern visar 70 grader för rosa stek eller 75 grader för genomstekt kött, ca 60-90 minuter.

4
Låt steken vila ca 15 minuter innan den skärs upp och serveras med skyn, rotsakssgratäng (se recept) och någon grönsak. Vill du inte göra rotsaksgratängen så bjud kokt potatis till.

5
Rotsaksgratäng: Skala potatis, rotfrukter och lök.

6
Grovhacka löken och grovriv potatis och rotfrukter, gärna i matberedaren.

7
Blanda det rivna med salt och timjan och lägg allt i en smord ugnssäker form med låga kanter..

8
Häll över buljong och strö över rikligt med riven ost. Grädda mitt i ugnen tills rotsakerna är mjuka, i ca 25-30 minuter. Servera till lammsteken.