Du behöver
- 500 g lax färsk eller fryst
- 1 st purjolök
- 1 st lök gul hackad
- 50 g rotselleri
- 2 st morötter
- 2 msk smör eller margarin
- 1.25 l fiskbuljong
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 2 msk tomatpuré
- 2.5 st persilja kvistar
- 1 st lagerblad
- 2 krm timjan
- 2 msk kapris
- färsk timjan
- salt
- peppar
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skär laxen fri från skinn och ben. Skär fiskköttet i ganska stora tärningar.
2
Finstrimla grönsakerna och fräs dem och löken i fett i en gryta. Späd med buljongen.
3
Tillsätt vitlök, tomatpuré, persiljekvistar, lagerblad och timjan. Sjud under lock i ca 10 minuter. Ta upp persiljan och lagerbladet.
4
Lägg i laxen och sjud i ytterligare 4 minuter. Blanda sedan ner klippt färsk timjan och kapris. Servera soppan rykande het.
Vid festliga tillfällen kan du bjuda gräddfil eller creme fraiche och ett gott bröd till laxsoppan.