Du behöver
- 600 g strömmingsfilé
- 1 tsk salt
- 0.5 dl hackad persilja
- 1.5 dl kaffegrädde
- 0.5 dl tomatpuré
- 1 tsk timjan
- vitlöksklyfta ev 1 pressad
- 0.5 st kålrot ca 300 g
- 1 st palsternacka
- 2 st morötter
- 2.5 dl vatten
- 1 st fiskbuljongtärning
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
                Skölj strömmingsfiléerna och låt dem rinna av. Lägg dem med skinnsidan uppåt.
            
2
                Strö över salt och hackad persilja. Rulla ihop filéerna med köttsidan utåt.
            
3
                Skala kålrot, morot och palsternacka. Grovriv dem.
            
4
                Fräs rotfrukterna i  matfett. Späd med vatten och buljongtärning. Låt sjuda ca 5 minuter.
            
5
                Bottna en smord eldfast form med rotfruktsfräset. Lägg strömmingsrullarna ovanpå.
            
6
                Rör ut grädden med tomatpuré, timjan och eventuellt pressad vitlök.
            
7
                Häll grädden över strömmingsrullarna och ställ formen mitt i ugnen. Grädda ca 25 minuter. Bjud kokt potatis till.
            










 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
             
            







 
                             
                             
                            








 
                             
                             
        









 
                             
                             
                            





 
                             
                             
                             
                             
                             
                            
Sill och strömming är egentligen samma sorts fisk som på latin heter “Clupea harengus.” Sill heter den om den fångas i Atlanten, Nordsjön och vid vår västkust. I Östersjön går gränsen vid Kalmar. Norr om Kalmar kallas sillen strömming. Storleken kan variera. Strömmingen är i regel mindre än sillen.