Du behöver
- 600 g strömmingsfilé
- 1 tsk salt
- 0.5 dl hackad persilja
- 1.5 dl kaffegrädde
- 0.5 dl tomatpuré
- 1 tsk timjan
- vitlöksklyfta ev 1 pressad
- 0.5 st kålrot ca 300 g
- 1 st palsternacka
- 2 st morötter
- 2.5 dl vatten
- 1 st fiskbuljongtärning
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skölj strömmingsfiléerna och låt dem rinna av. Lägg dem med skinnsidan uppåt.
2
Strö över salt och hackad persilja. Rulla ihop filéerna med köttsidan utåt.
3
Skala kålrot, morot och palsternacka. Grovriv dem.
4
Fräs rotfrukterna i matfett. Späd med vatten och buljongtärning. Låt sjuda ca 5 minuter.
5
Bottna en smord eldfast form med rotfruktsfräset. Lägg strömmingsrullarna ovanpå.
6
Rör ut grädden med tomatpuré, timjan och eventuellt pressad vitlök.
7
Häll grädden över strömmingsrullarna och ställ formen mitt i ugnen. Grädda ca 25 minuter. Bjud kokt potatis till.
Sill och strömming är egentligen samma sorts fisk som på latin heter “Clupea harengus.” Sill heter den om den fångas i Atlanten, Nordsjön och vid vår västkust. I Östersjön går gränsen vid Kalmar. Norr om Kalmar kallas sillen strömming. Storleken kan variera. Strömmingen är i regel mindre än sillen.