Du behöver

  • 500 g blandfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1.5 dl matlagningsgrädde
  • 0.5 st gul lök
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 st ägg

Sås:

3 dl sky
1 st köttbuljongtärning
2.5 msk vetemjöl
1 dl vatten
0.5 dl matlagningsgrädde
salt peppar
soja äkta

Det här behövs för ca 4 port till middag:

Gör så här

1
Lägg ströbrödet i en skål och häll över grädden. Låt det stå och svälla ca 10 minuter. Skala och hacka löken under tiden. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Låt löken kallna.

2
Rör ner ägg, salt, peppar, lök och färs i ströbrödsblandningen. Rör till en jämn smet. Forma runda jämna bullar med vattensköljda händer. Lägg dem på vattensköljd skärbräda.

3
Bryn lite matfett i en stekpanna. Lägg i köttbullarna, inte för många åt gången. Skala pannan så att de blir brynta runtom. Minska värmen och låt alla köttbullarna eftersteka tillsammans utan lock och spädning, ca 3-5 minuter.

4
Vispa ur stekpannan med vatten så att du får 3 dl sky. Häll skyn i en kastrull. Tillsätt buljongtärningen och låt allt koka upp. Rör ut mjölet med vatten och vispa ner det i skyn. Låt såsen puttra ca 3-5 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och soja.