Du behöver
- 1.5 kg lutfisk
- 1.5 tsk salt
Ugn: 225°
Tillbehör:
1 pkt bacon
Sås:
3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
5.5 dl mjölk
1.5 tsk salt
2 krm vitpeppar
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
I ugn: Lägg fisken med skinnsidan ner på ett ugnssäkert fat med höga kanter. Strö på salt och täck med aluminiumfolie. Koka ca 40-60 minuter beroende på fiskens tjocklek. Häll bort vattnet.
2
I gryta: Lägg fisken med skinnsidan ner i en emaljerad eller rostfri kastrull. Strö över salt och sjud utan vatten under lock på svag värme i 20-25 minuter. Häll bort vattnet.
3
I mikrovågsugn: Gör som vid kokning i ugn, men täck formen med lock istället för folie. Tiden beror på ugnen effekt, läs i bruksanvisningen.
4
Smält fettet till såsen. Rör ner mjöl och späd med mjölk under omrörning. Sjud såsen ca 4-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5
Skär eller klipp bacon direkt ner i stekpannan och knaperstek det. Strö det över fisken eller servera det bredvid. Servera också kokt potatis, sås och gröna ärter till fisken. Grovt krossad kryddpeppar och svartpeppar bör också finnas på bordet!
I södra Sverige smaksätter man ofta såsen med 2-3 msk skånsk senap. Lägg gärna fisken i kallt vatten i några timmar eller ett dygn innan den kokas. Då får du ett fastare kött och lutrester försvinner.