Du behöver

  • 1 st minikalkon ca 2.5-3 kg
  • 50 g smält smör eller margarin
  • 0.5 msk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0.5 msk soja
  • 4 st äpplen syrliga
  • 1 st katrinplommon ca 225 g
  • citron rivet skal av 1

Sås:

6 dl sky+buljong
4 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 dl grädde
soja

Ugn: 175°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Pensla kalkonen runt om med fettet blandat med salt, peppar och soja. Fyll fågeln med plommon, äpplen skurna i bitar och citronskal.

2
Lägg kalkonen i en ugnssäker form, eller i en liten långpanna, med ena sidan uppåt. Stötta eventuellt med hopknycklad aluminiumfolie. Stek i nedre delan av ugnen i ca 30 minuter. Ös fågeln då och då.

3
Vänd kalkonen på andra sidan och stek i ytterligare 30 minuter.

4
Vänd fågeln så att bröstet ligger uppåt och stek färdigt i ca 45-60 minuter. Ös då och då. Kalkonen är färdig när köttet är genomstekt och köttsaften vid lårbenet är klar. Låt fågeln vila ca 10 minuter innan den skärs upp.

5
Koka upp sky och buljong. Blanda vatten och mjöl till en redning. Häll den i skyn under omrörning. Sjud ca 5 minuter. Häll i grädden och smaka av såsen, eventuellt med soja. Servera kalkonen med kokt potatis, sås, äppelmos, rödkål eller brysselkål och katrinplommonen.

Tips! För mindre hushåll är det praktiskt att dela kalkonen i 2 halvor innan den tinat (om den är frusen) och sedan lägga halva tillbaka frysen. Stek kalkonhalvan i samma temperatur och med köttsidan upp i ca 45 minuter innan den vänds och frukten läggs under den. Stek färdigt i ca 45 minuter.