Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 2 st ägg
  • 0.75 dl kaffegrädde
  • 50 g jäst

Fyllning:

175 g mandelmassa riven
vatten lite

Pensling:

ägg

Garnering:

mandel hackad

Ugn: 250°

Gör så här

1
Blanda fettet med en del av mjölet. Tillsätt socker, ägg och jästen utrörd i grädden. Arbeta in resten av mjölet och låt degen vila ca 10 minuter.

2
Kavla ut degen till en platta, ca 50×30 cm. Bred på fyllningen. Vik plattan dubbel på längden.

3
Skär ca 1 1/2 cm breda bitar, skär en skåra i mitten på dessa. Snurra ihop till bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Jäs ca 40-60 minuter.

4
Pensla, strö på mandel och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.


Kommentar:
När du lagt fyllningen på degplattan, kan du rulla ihop den från långsidan. Skär rullen i bitar och gör som med snurrorna. Du kan också forma rullen till en krans och klippa jack i den. Jäs sedan som ovan men grädda i nedre delen av ugnen i 225° ca 15-20 minuter.