Du behöver

  • 6 st äggvitor
  • socker ca 2-3 dl

Mockakräm:

200 g smör osaltat
1.5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 msk vatten snabbkaffe + 1 msk hett

Garnering:

1 st mandelspån påse
blockchoklad smält

Ugn: 125°

Det här behövs för ca 14 bitar:

Gör så här

1
Rita 3 runda ringar, ca 24 cm i diameter, på bakpapper. Smörj och mjöla ringarna.

2
Vispa vitor och socker över sjudande vatten, inget vatten får tränga in i smeten. Vispa tills smeten är tjock och fast. Bred ut den i rundlarna.

3
Grädda ca 60 minuter eller tills bottnarna är torra. Lossa dem från papperet. Låt de kallna.

4
Lös upp kaffet i vattnet och låt det kallna. Rör smöret poröst med florsocker. Tillsätt gulorna en i taget och droppa till sist i kaffet.

5
Lägg samman bottnarna med kräm emellan. Bred också kräm runt tårtan och spritsa ett gallermönster av blockchoklad över. Sätt flagad mandel runt kanten och ställ tårtan kallt.


Kommentar:
Tårtan går bra att frysa. Blockchoklad smälter du i 100° ugn, i mikron eller över vattenbad.