Du behöver
- 500 g blandfärs
- 1 dl ströbröd
- 1 msk potatismjöl
- 1.5 dl mjölk eller vatten
- 1 st ägg
- 1.5 tsk salt
- 1.5 krm vitpeppar
- 1 tsk oregano smulad
- lök ev 1 msk råriven
- 4.5 skiva bacon
- 9 st potatis medelstora
- 4 st gula lökar
- 4 st morötter
- 3 dl buljong (av tärning)
- 2 msk matfett smält + 1 1
Garnering:
persilja klippt
Ugn: 250°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk/vatten. Låt det svälla i 10 minuter. Rör ner ägg, kryddor och ev riven lök. Blanda väl.
2
Lägg färsen på ett ugnssäkert fat eller i en form, och forma den till en limpa. Svep om baconskivorna.
3
Skala potatis, lök och morötter. Skär potatis och lök i klyftor och morötter i stavar. Förväll lök och morötter i buljongen i ca 4 minuter. Häll av buljongen — men spara den.
4
Lägg potatis, lök och morötter runt färsen och pensla allt med en blandning av fett och soja.
5
Sätt in fatet mitt i ugnen i 250°, minska värmen genast till 175° och stek i ca 60 minuter. Ös med lite av buljongen efter halva tiden. Strö över persilja och servera.
Du kan också hacka baconet och blanda det i smeten.