Du behöver

  • 500 g blandfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 msk potatismjöl
  • 1.5 dl mjölk eller vatten
  • 1 st ägg
  • 1.5 tsk salt
  • 1.5 krm vitpeppar
  • 1 tsk oregano smulad
  • lök ev 1 msk råriven
  • 4.5 skiva bacon
  • 9 st potatis medelstora
  • 4 st gula lökar
  • 4 st morötter
  • 3 dl buljong (av tärning)
  • 2 msk matfett smält + 1 1

Garnering:

persilja klippt

Ugn: 250°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk/vatten. Låt det svälla i 10 minuter. Rör ner ägg, kryddor och ev riven lök. Blanda väl.

2
Lägg färsen på ett ugnssäkert fat eller i en form, och forma den till en limpa. Svep om baconskivorna.

3
Skala potatis, lök och morötter. Skär potatis och lök i klyftor och morötter i stavar. Förväll lök och morötter i buljongen i ca 4 minuter. Häll av buljongen — men spara den.

4
Lägg potatis, lök och morötter runt färsen och pensla allt med en blandning av fett och soja.

5
Sätt in fatet mitt i ugnen i 250°, minska värmen genast till 175° och stek i ca 60 minuter. Ös med lite av buljongen efter halva tiden. Strö över persilja och servera.


Kommentar:
Du kan också hacka baconet och blanda det i smeten.