Du behöver

  • lammstek ca 2 kg urbenad
  • 1 dl hackad persilja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 0.75 dl timjan eller 3 tsk torkad
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 1 st gul lök
  • 1 st fänkål
  • 1 st morot
  • 1 bitar rotselleri ca 100 g
  • 75 g bacontärningar
  • 37 cl vin enkelt rött

Sås:

sky + 3 dl vatten
1 dl crème fraîche
3 msk vetemjöl + 3/4 dl vatten
2 msk köttfond och vinfond
2 msk soja äkta
1 tsk timjan
salt och peppar

Ugn: 160°

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Hacka persilja och timjan. Skala och finhacka vitlöken. Blanda samman det. Vänd upp köttet (låt gärna nedersta benbiten vara kvar) och fördela örtblandningen över det.

2
Bind om med bomullssnöre. Bryn köttet gyllene runtom i lite matfett. Salta och peppra.

3
Skala och tärna lök, morot och selleri. Ansa och tärna fänkål. Fräs rotfrukterna tillsammans med bacon tills de har fått lite färg. Lägg fräset i en liten långpanna med steken ovanpå. Stek mitt i ugnen ca 15 minuter. Stick in en köttermometer i lammsteken och häll över vinet. Stek tills termometern visar 65°.

4
Tag ut köttet och svep in det i aluminiumfolie. Sila ner skyn i en kastrull och tillsätt vattnet. Låt det koka upp. Skaka samman mjöl och vatten till en redning och vispa ner den i såsen. Låt såsen koka 3­5 minuter. Tillsätt köttfond, soja, timjan och creme fraiche. Låt såsen koka upp på nytt och smaka av med salt och peppar.

5
Bjud klyftpotatis eller potatisgratäng, säsongens grönsaker, stekta eller kokta, och sås till det uppskurna köttet.