Du behöver

  • 10 st digestivekex
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm kanel malen
  • 75 g smör eller margarin

Fyllning 1:

citron rivet skal av 1 liten
1 dl socker
400 g philadelphiaost
1 krm salt
3 st ägg

Fyllning 2:

3 dl gräddfil
2 msk strösocker
0.5 tsk vaniljsocker

Garnering:

bär färska eller tinade
mandelspån

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Krossa kexen till finstötta smulor. Tillsätt socker och kanel. Rör så att allt blandas väl.

2
Smält matfettet. Rör ner det i kexsmulorna. Arbeta samman till en deg med hjälp av fingertopparna. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Ställ formen kallt så länge.

3
Tvätta och torka citronen. Riv skalet till fyllning 1. Blanda samman skalet med Philadelphia-ost, socker och salt. Rör så att det blir krämigt. Tillsätt äggen och rör en stund till. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 13 minuter.

4
Rör samman gräddfil, socker och vaniljsocker till fyllning 2. Ta ut kakan och stäng av ugnsvärmen. Bred gräddfilssmeten över hela kakan. Ställ tillbaka formen i ugnen och låt den stå på eftervärme ca 6-8 minuter.

5
Låt kakan kallna. Garnera med bär och mandelspån.