Därför mår vi bra av att kramas och klappa djur

Beröring sätter i gång produktionen av ett hormon som får oss att må bra. Det är därför en kram kan kännas ända in i hjärtat och ge bättre hälsa.

En varm kram får oss att slappna av och känna oss trygga, särskilt om vi är oroliga eller ledsna, säger psykologen Elke Rønningen.

Det beror på att vi känner oss omhändertagna, sedda och erkända, men det är också skönt att få en kram när vi mår bra.

– Kramen fungerar som ett socialt kitt mellan människor som står varandra nära, men det är viktigt att båda personerna vill kramas och att det passar in i det i det sociala sammanhanget.

– En kram handlar också om kemi, säger Kerstin Uvnäs Moberg, professor och författare till boken Närhetens hormon (Natur & Kultur).

– En kram handlar också om kemi, säger professor Kerstin Uvnäs Moberg. Foto: Elisabeth Ohlson/Natur & Kultur

Kramar frigör må-bra-hormon

När vi kramas frigör kroppen hormonet oxytocin. Detta må-bra-hormon hjälper oss att sänka axlarna och stressa ner och forskning visar att det även kan motverka depression, stärka immunförsvaret och öka smärttröskeln.

Oxytocin är ett ämne som produceras i hypotalamus i hjärnan. Hormonet ökar empatin, gör oss bättre på att tolka andras känslor och tar fram det goda i oss.

– Oxytocin har motsatt effekt som stresshormon. Stresshormonet aktiveras när vi känner oss pressade och stressade, medan oxytocin sänker blodtrycket och minskar mängden stresshormoner, säger Kerstin Uvnäs Moberg.

Människans överlevnad har alltid varit kopplad till hur väl vi har bemästrat social interaktion. Därför är det ingen överraskning att kroppen belönar oss med goda känslor genom kramen, menar Elke Rønningen.

– Kramen fungerar som ett socialt kitt mellan människor, säger psykologen Elke Rønningen. Foto: Privat

Att klappa husdjur kan ha samma effekt

Det finns dock fortfarande stora skillnader mellan hur vana vi är vid att kramas och om vi tycker om det.

– Våra preferenser påverkas av tidigare erfarenheter, uppväxt och andra faktorer. Det finns stora skillnader i hur mycket fysisk kontakt vi är bekväma med och det måste vi ta hänsyn till,
säger Elke Rønningen.

Hon är därför försiktig med att säga att säga att alla borde kramas mer.

– Det viktigaste är kanske att inse erkänna att vi alla har ett behov närhet och äkta kärlek. Om du inte har någon självklar att krama, kan du kanske prova att krama en vän som du litar på och få din egen kramupplevelse.

Om du inte har någon som du naturligt kan krama, kan lösningen också vara att låna eller skaffa en hund.

– Det finns ett antal studier som visar att klappa husdjur kan ha samma positiva effekt som en mänsklig kram.

ANNONS

Scroll to Top