• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Träna 30 minuter om dagen – detta händer i kroppen

  Du har säkert hört det förut – den som rör på sig minst 30 minuter om dagen har massor att vinna. Men visste du att du även får bättre sårläkning, minskar risken för depression och blir mer smärttålig?

  Träna 30 minuter om dagen – detta händer i kroppen
  Att röra på sig bara 30 minuter om dagen kan ge stor vinst på hälsokontot. Foto: Getty Images

  Immunförsvaret stärks

  Fysisk aktivitet stimulerar vårt immunförsvar på flera olika sätt. Antalet vita blodkroppar ökar och produktionen av T- och B-cellerna ökar. Vid mer högintensiv träning som till exempel löpning och längdskidåkning försvagas immunförsvaret tillfälligt efter träningspasset för att sedan minska mottagligheten av infektioner på sikt.

  Lungorna stärks

  Dina andningsmuskler blir uthålligare när du motionerar regelbundet och även volymen på varje andetag blir större. Syret som du andas in tas bättre tillvara i kroppen.

  Mage och tarm stimuleras

  Motion lindrar symtom från magen vid bland annat IBS, irritable bowle syndrome, visar ny svensk forskning. Men även den som lider av trög mage och förstoppning kan bli hjälpt av att röra på sig så att bukmusklerna och tarmrörelserna stimuleras.

  Hjärnan lär sig lättare

  Träning ger dig inte bara bättre koordination, balans och reaktionsförmåga. Du får även ökad självkänsla, förbättrad sömn och mindre risk för psykisk ohälsa som till exempel depression. Studier har också visat att motion ökar nybildningen av hjärnceller och gör att du lättare lär dig nya saker.

  Stresshormonerna minskar

  Känner du dig stressad och pressad i vardagen? Vältränade människor har en betydligt lägre frisättning av stress-hormoner än andra.

  Hjärtat slår effektivare

  Hjärtinfarkt är mångas stora skräck. Men när vi tränar förbättras hjärtats funktion, vilket leder till sänkt vilo- och ­arbetspuls. Det gör att hjärtat pumpar effektivare och kranskärlen släpper lättare igenom blod till hjärtmuskeln. Risken för bland annat hjärtinfarkt minskar väsentligt.

  Blodet flödar mer

  Vem vill inte slippa åderförkalkning? När du tränar förbättras sammansättningen av blodfetter, vilket leder till minskad risk för just detta. Träning skapar också ett ökat blodflöde till hjärtat och musklerna och ger dig ett lägre blodtryck – redan direkt efter passet.

  Musklerna blir uthålligare

  Muskler som har tränat blir bättre på att ta upp blodsocker samt blir uthålligare och mindre känsliga för mjölksyra.

  Huden läker bättre

  Sårläkningen försämras gradvis ju äldre vi blir och ju långsammare ett sår läker, desto större är risken att vi drabbas av infektioner i dem. Men med regelbunden motion förbättras hudens förmåga att läka. Faktum är att sår läker i snitt tio dagar snabbare hos äldre som tränar än hos dem som inte gör det. Det visar en amerikansk studie.

  Kroppsfettet minskar

  Visar vågen lite för mycket? Fysisk aktivitet och träning kan minska fettmassan och är därför ett bra redskap för att både förebygga och behandla övervikt och fetma. 

  Skelettet blir tätare

  Har du benskörhet i släkten? Träning som belastar skelettet ger ett tätare och starkare skelett och risken för både benskörhet och förödande höftfrakturer minskar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!