Curt bekostade 100 ögonoperationer: ”Människor ska inte förlora synen för att de är fattiga”

Curt Holmbäck är aktiemiljonären som gjort det till sin livs mission att hjälpa fattiga och behövande. Tidigare har han skänkt en miljon kronor till Operation Smile och nu har han varit i Sierra Leone med sjukshusfartyget Global Mercy och bekostat hundra grå starr-operationer.

Att Curt Holmbäck i Västerås kunnat skänka miljonbelopp till välgörenhet genom åren beror inte på att han är född med silversked i munnen. Nej, det är snarare tvärtom – han växte upp under fattiga förhållanden i ett arbetarhem i Fagersta.

– Skolkamraterna brukade roa sig med att sticka in fingrarna genom hålen i mina skor och killa mig. När jag som 14-åring började som målarlärling hade jag samma jacka när jag jobbade, som när jag skulle vara fin på helgen. Men det var ett kärleksfullt hem och jag lärde mig att man alltid ska hjälpa de som har det svårt. Jag lärde mig också att aldrig vara avundsjuk på de som har det bättre.

Läs även: Helenas farmor överlevde Förintelsen: ”Jag har lovat att berätta hennes historia så länge jag kan”

Det som möjliggjort hans välgörenhetsmiljoner är investeringar i aktier, något som han började med på 1980-talet. Hans första investering blev succé och ett intresse tog fart som resulterat i en aktieportfölj som är värd ett åttasiffrigt belopp.

Curt ombord tillsammans med Mercy Ships Sverigechef, Stefan Sonesson.

Curt Holmbäck

Ålder: 80 år.
Familj: Sambo och tre vuxna barn från ett tidigare förhållande.
Bor: I bostadsrätt i Västerås.
Gör: Pensionär och filantrop.

Curt skänkte 240 000 kronor till Operation Smile

Intresset för att göra skillnad i världen började egentligen genom ett reportage i Hemmets Journal som handlade om Operation Smiles insats på Filippinerna. Curt blev så tagen av ödet som drabbar barn med läpp-, käk- eller gomspalt att han tog direkt kontakt med organisationen och sa att han ville skänka 240 000 kronor.

Samtidigt ville han få möjlighet att åka med ett sjukvårdsteam på nästa uppdrag. Curt blev tagen av det han såg.

– Resan varade i tio dagar, men som upplevelse motsvarade den flera månader.

Han tillbringade åtskilliga timmar i operationssalen och var också delaktig i arbetet.

Läs även: Tvillingarna har plockat 60 ton strandskräp: ”Vill göra skillnad för havet”

– Jag bar barn från operationssalen till uppvakningssalen och från uppvakningssalen till eftervårdsavdelningen.

Upplevelsen gav insikt i hur hans pengar gjorde skillnad i livet för de små barn som kom till kliniken och fick ett nytt utseende som de var nöjda med.

Efter det har han varit med Operation Smile i flera andra länder och har skänkt ungefär en miljon kronor till organisationen. Han har även byggt en skola i Nepal för 750 000 kronor, för att nämna några av välgörenhetsprojekten.

– Allt som allt har jag skänkt cirka tre och en halv miljoner kronor till välgörenhet genom åren, säger Curt.

Organisationen Mercy Ships har varit verksam i över 40 år. Foto: Mercy Ships

En kvarts miljon till Mercy Ships

För ett tag sedan läste han en tidningsartikel om organisationen Mercy Ships. Det är två sjukhusfartyg som cirklar utanför Afrikas kust. Det ena fartyget, Global Mercy, är världens största civila sjukhusfartyg med närmare 200 patientplatser, samt boplatser för alla som arbetar ombord och skola för de som har barn med sig.

Mercy Ships har funnits i över 40 år och verksamheten bygger på frivilligt volontärarbete. Idén med sjukhusfartyg utgår från att 50 procent av världens befolkning bor i närheten av en hamnstad och stationerad vid kusten är det lättast att nå behövande. I Afrika är hjälpbehovet som störst.

Läs även: Solrosorna som räddar liv – drog in över 100 000 till cancerforskning

– Jag tog kontakt med Sverigechefen Stefan Sonesson. För honom förklarade jag att jag var beredd skänka 100 grå starr-operationer. En sådan operation kostar 2 500 kronor, så jag skänkte alltså 250 000 kronor.

– Fast då ville jag komma ombord på fartyget och se hur det fungerar, träffa personalen och inte minst patienterna som får hjälp. Jag vill inte bara skänka pengar, utan även se hur de används. Resan betalar jag alltid själv.

Sverigechefen accepterade självklart erbjudandet och strax efter jul- och nyårshelgerna flög Curt till Sierra Leones huvudstad Freetown där Global Mercy hade ankrat upp.

En av de toppmoderna operationssalarna ombord på fartyget. Foto: Mercy Ships

Vill förhindra att fattiga förlorar synen

Att Curt valde att öronmärka sin donation till grå starr har att göra med att han själv drabbats av gula fläcken och har börjat se allt sämre. Han vet hur besvärande det är att ha en ögonsjukdom och ännu värre är det om man inte har tillgång till den vård som finns i Sverige och blir blind.

– Grå starr är en utbredd sjukdom i Afrika, men den kan åtgärdas med en enkel operation som tar en kvart och jag ville bidra till att fattiga afrikaner slipper förlora synen på grund av att de är just fattiga, säger Curt.

Läs även: Prästparet jobbar i hela Asien: ”Ingen uppskattar oss mer än svenska fångar”

Han blev mäkta imponerad av sjukhusfartyget och personalen.

– Det var helt fantastiskt att se hur denna verksamhet fungerade med volontärer, läkare sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal från ett femtiotal olika länder, berättar Curt.

Curt med operationslaget där flera nationaliteter var representerade. Foto: Privat

Patienterna behandlas ombord på fartyget

Inför Curts besök hade Mercy Ships tillgång till ett nedslitet sjukhus i närheten av fartyget som de själva rustat upp. Man tog in patienterna på det sjukhuset och gjorde en förberedande screening innan operationen utfördes på fartyget. Sedan skickades patienterna tillbaka till det landbaserade sjukhuset för eftervård.

– Det fina är att personal från Mercy Ships åker ut i byarna med ett 30-tal terränggående fordon och hämtar upp människor som är i behov av operationer, berättar Curt.

Curt stannade på fartyget i en vecka och under den tiden mötte han ett 60-tal tacksamma patienter som var lyckliga efter operationen.

Läs även: Åsa och Lars träffades på Mercy Ships för 44 år sedan – nu gör de sin sista resa på skeppet

– Det var fantastiskt att se. Tyvärr var det dock svårt att prata med dem på grund av språket, säger han.

Curt hann knappt landa i Sverige förrän han gav sig ut på en ny välgörenhetsresa. Den här gången till Malawi tillsammans med Operation Smile.

– Jag firade min 80-årsdag under den resan. Vid morgonsamlingen sjöng volontärerna för mig. Det var trevligt, berättar Curt.

Curt hälsar på en av de unga patienterna ombord på båten. Foto: Privat

Detta är Mercy Ships

  • Mercy Ships är en internationell välgörenhetsorganisation som via sina två sjukhusfartyg erbjuder gratis sjukvård till människor som är i desperat behov av hjälp i Afrikas låginkomstländer.
  • Organisationen har varit verksam i mer än 40 år och utfört mer än 100 000 operationer.
  • Förutom operationer och behandlingar ombord på sjukhusfartyget, verkar Mercy Ships också för att långsiktigt förbättra och utveckla sjukvården i länderna som besöks. Kompetens och kapacitet byggs upp genom utbildning av lokal medicinsk personal och genom renovering av sjukhus och vårdkliniker.

Läs även: Ann-Christine, 70, är fattigpensionär: ”24 kronor kvar att leva för”

Om fartyget Global Mercy

Global Mercy är världens största civila sjukhusfartyg och har bland annat:

  • 6 operationssalar.
  • 102 akutvårdsplatser.
  • 7 intensivvårdsplatser.
  • 90 egenvårdsplatser

Det finns också skola ombord för besättningens barn, från förskola upp till gymnasium.

Mer information: www.mercyships.se

Scroll to Top