Väg 210 i Östergötland är en riktig semesterväg. Den leder ut till campingplatser, bad och sommarstugor i Sankt Annas skärgård. Men vid ett fält med mängder av solrosor har Annika Hassel stannat sin bil. Här erbjuder nämligen Melby gård självplockning av den somriga glädjespridaren.
– Jag har faktiskt plockat till mina kollegor på en liten skola utanför Valdemarsvik, berättar Annika. Det är första dagen i skolan för oss i morgon och då ska lärarna få blommor av mig så att de kan pryda sina klassrum. Det ska vara fint när barnen sen kommer.
Ja, det är svårt att inte känna sig lite extra glad och somrig när man tittar på solrosor. Dels av den gula, vackra färgen, dels av mängden blommor som helt tar över landskapsbilden där de står.
Läs även: Luffar-Lasse drog in miljoner till välgörenhet: ”Strömmade in pengar”
Kampanjen med att erbjuda självplockning går under namnet ”Solrosor i kampen mot barncancer”. 2024 är det fjärde gången som gårdar och trädgårdar runt om i landet odlat blommor för självplock till förmån för Barncancerfonden.
Det hela började 2018 när Ryftes grönsaker AB på Gotland hörde av sig till Barncancerfonden. De ville odla solrosor för självplock och behövde ett Swishnummer. Snabbt skapade Barncancerfonden en hemsida där intresserade lantbrukare kunde få hjälp med praktiska detaljer som QR-koder, betalning, skyltning och så vidare.
Under 2023 slogs nytt rekord vad gäller insamlade pengar. Lantbrukarna och solroskunderna samlade ihop hela 1,9 miljoner kronor.

Jimmy Davidsson & Catrine Haraldsson
Ålder: 40 respektive 37 år.
Familj: Barnen Gösta och Ivar.
Bor: På Melby gård, nära Söderköping i Östergötland.
Gör: Lantbrukare som odlar solrosor till förmån för Barncancerfonden.

Melby gård samlade in 108 000 kronor
Paret Jimmy Davidsson och Catrine Haraldsson driver Melby gård utanför Söderköping och det var de som bidrog med mest pengar under 2023. När säsongen var slut hade de samlat in 108 000 kronor.
– Vi var supernöjda, berättar Catrine. Idén kom egentligen från att vi ville göra något kul med det här gärdet och då sådde vi solrosor. Då visste vi faktiskt inte om att det fanns en nationell insamling.
– Sedan såg vi att Barncancerfonden hade en insamling som gjorde det hela smidigt. Alla pengar går direkt till dem och ingenting till oss. Det är både praktiskt och skönt att slippa att hantera pengar. Alla kan också direkt följa hur insamlingen går på Barncancerfondens hemsida.
Läs även: Ätstörningen tog nästan Elsas liv – idag är hon läkare: ”Vill hjälpa andra”
Här vill sonen, 9-årige Gösta, flika in ett gott minne från förra årets succé.
– Min pappa sa att han skulle bjuda hela Mogata skola på glass om vi kommer över 100 000 kronor. Det blev inte av … Men han får väl bjuda på två glassar om vi kommer över 100 000 igen.
– Jag tror pappa tänkte att det var riskfritt, säger Catrine. Vi blev väldigt förvånande och väldigt glada också förstås.

Självplockning av solrosor
Det är svårt att missa de gula fälten som finns lite varstans i Sverige när man passerar förbi. Många verkar stanna bilen direkt eller återkommer lite längre fram. Men det går förstås att marknadsföra självplockningen så att den når ut längre än bara till de som råkar köra förbi.
– Förra året la vi ut på Facebook att det fanns solrosor att plocka här, men annars har vi inte gjort något mer än att skylta upp lokalt, berättar Catrine. Men ganska snabbt förra året kom den lokala tidningen och gjorde reportage och det spred sig. Sedan har det nog också gjort sitt att vi ligger utmed en semesterväg där många passerar på väg ut till skärgården.
Nytt för i år är att Catrine och Jimmy har två fält med solrosor utmed två olika vägar. Men Jimmy är fylld av idéer på hur man skulle kunna utveckla verksamheten.
Läs även: Frida och Martin fann varandra i sorgen: ”Hjärtat kan ta in så mycket mer kärlek än jag trodde”
– En tanke som jag haft som vore rolig för barn är att skapa en sorts labyrint inne bland solrosorna, säger han. Det vore också roligt att se fler som faktiskt tog med sig en filt och en picknickkorg och satte sig för att fika mitt bland solrosorna.
– Jag har också funderat på att sätta upp någon slags jakttorn ute i fälten. När man går på marken får man ju inte den där överblicken uppifrån som är ganska häftig. Men det måste i så fall ske med säkerhet. Det vore ju inte så roligt om någon ramlade ned.

Sjukdomen berör många
Precis som många andra svenskar så har Catrine och Jimmy människor i sin närhet som har drabbats av cancer.
– Ja, min mamma dog i cancer samtidigt som Ivar föddes, säger Catrine. Mitt under insamlingen förra året dog också rektorn på byns skola i cancer och det kom väldigt nära alla barn här.
Hon var väldigt omtyckt av alla och jag vet att lärarna på skolan hade med sig solrosor till begravningen.
Läs även: Cancersjuke Wilhelm fick uppleva tre dagar på Arlanda: ”Har betytt så mycket”
– Det stod solrosor på de flesta av gravarna här förra sommaren, berättar Gösta.
Barnens syssling är ett av cirka 300 barn som får cancer under ett år. Men behandlingsmöjligheterna är goda och idag botas mer än fyra av fem cancersjuka barn. Mycket av det kan kopplas till Barncancerfondens uthålliga arbete.
Ett annat projekt är Barncancergalan som visades på tv 30 september. Carina Berg axlade rollen som programledare för nionde året i rad.
– Tack vare alla barnsupportrars gemensamma insatser kan vi fortsätta kämpa i den riktningen, med ett gemensamt mål: Att fler barn ska överleva och får ett gott liv, säger Carina Berg.

Läs även: William, 11, drabbades av leukemi: ”Vi levde minut för minut”
Solrosor mot barncancer
- I år var det hela 95 gårdar eller odlingar som deltog i Barncancerfonden insamling. Du hittar alla HÄR
- Sedan 1982, när Barncancerfonden startade, har överlevnaden bland cancerdrabbade barn ökat från 50 till 85 procent. Trots detta är barncancer än idag en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn i Sverige.
- Det allra vanligaste sättet när det gäller betalningen är Swish. Det finns inget fastställt pris eller belopp utan du bestämmer hur mycket blommor du vill plocka och hur mycket du vill skänka/betala.
- De positiva aspekterna med att odla solrosor är många. Blomsterängar är viktiga för att skapa en levande miljö för bin och andra insekter, inte minst för pollineringen.