Anders deltar i Sveriges kanske viktigaste bilevent: ”Vill ge tillbaka”

I över tio år har Anders Torstensson varit med i stiftelsen Lean On Me och gett barn som fått en jobbig start i livet en tur i sitt vrålåk.

När den rullstolsburne och autistiske pojken Tim börjar skratta för fullt på tredje rundan på GTR Motorpark i Eskilstuna fylls även Anders Torstenssons hjärta av glädje.

Det är just det här som han brinner för och som får honom att år efter år satsa både av sin tid och sina pengar för att få vara en var förarna på Lean On Mes barndag.

Anders Torstensson

Ålder: 55 år.
Familj: Barnen Tuss, 22, Pim, 20, och Mio, 18. Sambon Lulu, 43.
Bor: Lägenhet i Nässjö.
Gör: Före detta fastighetsmäklare.

– Tims pappa berättade att han inte visar några ansiktsuttryck, vare sig han är glad eller ledsen, och att han skrattar högst en gång per år. Därför var det en mäktig upplevelse när jag såg att han plötsligt log. Sedan skrattade han hela resan, berättar Anders.

Det var en Camaro SS som Anders körde på Stora barndagen på motorbanan i Eskilstuna och som Tim och de andra inbjudna barnen fick åka med så mycket de ville.

Tidigare år har han bland annat kört superbilar som Ford Focus RS, Porsche 911 GT3 och Corvette z06.

– Jag har haft ett bra liv. Jag hade en fin barndom, ett bra yrkesliv, jag har tjänat en hel del pengar och jag har alltid fått vara frisk. Nu vill jag ge tillbaka till barn som haft en tuffare start i livet, som kanske blivit sjuka, mist sina föräldrar eller växt upp under socialt tuffa förhållanden.

Allt började för Anders del med att han för över tio år sedan blev uppringd av sin vän Peder Karlsson som han kände genom det gemensamma intresset för exklusiva superbilar.

– Han berättade för mig om Stora barndagen och frågade om jag ville ställa upp. Han behövde inte fråga mer än en gång, säger Anders.

Rullstolsburne och autistiske Tim visade verkligen känslor när han fick åka i Anders Camaro SS. (Privat bild)

Stiftelsen Lean On Me

Peder hade i sin tur ett par år tidigare blivit kontaktad av en barnläkare på Astrid Lindgrens sjukhus. Läkaren hade hand om en svårt cancersjuk 10-årig pojke som hade en önskan han ville få uppfylld innan han dog – han drömde om att få åka en Ferrari.

Eftersom läkaren visste att hans kompis Peder hade just en sådan bil ringde han upp honom. Klockan nio dagen därpå körde han fram sin Ferrari till sjukhusets entré och pojken fick sin önskan uppfylld.

– Peder ringde sedan runt till sina kompisar. Han fick ihop 15–20 häftiga bilar och deras ägare och gjorde det till en årlig barndag, berättar Anders.

Själv blev han kontaktad av Peder 2013 och första året han var med var de ett 50-tal förare och deras bilar. Sedan har det bara växt och växt. Peder Karlsson bildade stiftelsen Lean On Me och den årliga barndagen har de senaste åren hållits varje år i augusti på GTR Motorpark i Eskilstuna.

– I år var det sammanlagt ett hundratal bilar. Där fanns det mesta av riktiga superbilar som Lamborghinis, Porschar, Ferrari, Camaro och Mustang, berättar Anders när Hemmets Journal hälsar på honom i hans hemstad Nässjö.

Anders är en välkänd profil i hemstaden Nässjö där han varit mäklare under hela sitt yrkesliv. Foto: Per-Ola Ohlsson

Fadderbarnets namn på bilen

Här i den småländska järnvägsknuten är Anders ett känt ansikte, vilket märks inte minst när vi åker nercabbat genom centrum. Vart vi än kommer hejar folk på honom och en äldre dam säger att hon tycker att hans bil är fin.

– Jag har jobbat nästan hela mitt liv som fastighetsmäklare här i stan så det är klart att jag känner många. Och så har jag ju alltid haft bilar som stuckit ut, säger han.

Numera har han slutat jobba. När han sålde sin mäklarfirma blev han ekonomiskt oberoende, han har ”pensionerat” sig och ägnar sig enbart åt det han själv finner meningsfullt.

– Jag tycker att jag har haft det vansinnigt bra i livet. Därför blev jag glad när jag fick erbjudandet från Peder att vara med på Stora barndagen. Det kändes som något jag gärna ville vara med på, säger han och fortsätter:

– Det finns också en rent egoistisk anledning till att jag vill vara med. Jag blir själv så mycket gladare när jag ser hur glada barnen blir.

När vi med mullrande motorljud rullar in på torget i Nässjö uppmärksammar många att det står Edwin Ahlberg i stora bokstäver på passagerardörren på Anders Camaro.

– Varje förare har ett fadderbarn som får åka med dem under första rundan på motorbanan och som de sedan har ett lite extra ansvar för. 10-årige Edwin var mitt fadderbarn.

10-årige Edwin Ahlberg var Torstens fadderbarn under Lean On Mes Stora Barndag på motorbanan i Eskilstuna. (Privat bild)

Stor barndagen på GTR Motorpark

Det är i regel vårdpersonal som nominerar barn till Stora barndagen. Stiftelsen Lean On Me samarbetar sedan med bland annat läkare för att välja ut de barn som anses ha störst behov av en rolig upplevelse.

– När barnen kommer till motorbanan vid niotiden på förmiddagen tillsammans med sina föräldrar och syskon har vi gömt alla bilarna bakom en stor byggnad. På en given signal startar vi sedan alla samtidigt och kör i kolonn fram till barnen.

Varje förare har sitt fadderbarn vars namn står på passagerardörren. När bilarna parkerat får barnen rusa fram och leta upp ”sin” bil.

– Det brukar bli kalabalik, säger Anders med ett skratt. Det är en upplevelse för barnen att se sitt namn på sin drömbil.

Det är förarnas ansvar att ta hand om sitt fadderbarn, välja ut en passande hjälm till dem och köra dem första varvet runt banan.

– Sedan får barnen välja att åka med vilken bil de vill. Om de är lite blyga går vi tillsammans fram med dem och pratar med ägaren till den bil de vill åka med.

Därefter får barnen åka hur mycket de vill i de bilar de tycker är häftiga fram till klockan 16. Allt är gratis.

Bilarnas ägare står själv för bränslet och eventuellt slitage.

– Det brukar gå däck för några tusen. Man vill ju showa lite för barnen, göra burnouts och så, säger Anders med ett leende.

Så här såg det ut på motorbanan i Eskilstuna före start. (Privat bild)

En fin dag för hela familjen

Under åren som han har varit med på Stora barndagen har han träffat många barn som varit obotligt sjuka och han har fått höra människoöden som har berört honom djupt.

– Jag har haft ett fadderbarn som har gått bort, som inte finns mer. Det är klart att det gör ont när man får höra det men samtidigt är det inget jag hade kunnat göra något åt. I gengäld är det glädjande när vi får höra vittnesmål från vårdpersonal om hur mycket den här dagen har betytt för barnen.

Varje barndag avslutas med en stor bankett för förarna där det bland annat hålls en välgörenhetsauktion. Häromåret ropade Anders in en testdag av nya bilar som anordnades av tidningen Auto Motor & Sport, som liksom Hemmets Journal ägs av Egmont, för 50 000 kronor.

– Alla pengarna går oavkortat till stiftelsen, berättar han. För mig var det värt pengarna. Jag fick även skriva en krönika om min dag som testförare.

Anders ser redan fram mot nästa års barndag. Då rattar han sin superbil, nyputsad och glänsande med mullrande motor från Nässjö till Eskilstuna.

– Allt det här handlar om feelgood. Tanken är att det inte bara ska vara en fin dag för barnen, utan även för föräldrarna och syskonen som också kan ha det tufft emellanåt, säger han.

På Lean On Mes bankett ropade Anders in en testdag med Hemmets Journals förlagskollega Auto Motor & Sport för 50 000 kronor och fick själv skriva en krönika i tidningen. Foto: Per-Ola Ohlsson

Det här är Lean On Me

  • Lean On Me arbetar för att kort- och långsiktigt förbättra livskvalitén för barn och ungdomar runt om i landet som fått en alldeles för tuff start i livet.
  • Läs mer på www.leanonme.nu
  • Du kan stötta Lean On Me ekonomiskt på plusgiro 90 07 64-2 eller Swish 900 76 42
Scroll to Top