Leo ordnade mat åt nödställda hela natten: ”Vi kunde ju inte bara kasta ut folk”

När snökaoset satte stopp för all trafik på E22 blev Ekerödsrasten en välkomnande tillflyktsort. I kassan stod Leo, i nästan ett dygn, och serverade mat.

Leonard ”Leo” Bruhn jobbar i den vanligtvis ganska lugna kassan på vägkrogen Ekerödsrasten strax norr om Hörby i Skåne.

Det dramatiska dygnet mellan den 3 och 4 januari hamnade han mitt i händelsernas centrum. Det blev ett dygn han själv aldrig kommer att glömma.

Leonard Bruhn

Ålder: 20 år.
Familj: Singel, bor med mamma Marie-Louise och lillasyster Ellinor, 19.
Bor: I Hörby.
Gör: Kassör.

– Det började redan en halvtimme efter att jag kommit in till jobbet. Då tog det stopp på vägen här utanför och då kom den första vågen av bilister som fastnat in för att få något att äta och för att värma sig, berättar han.

Leos arbetsplats ligger alldeles bredvid E22. Här har han jobbat sedan 2021 – de två första åren som sommarjobbare men sedan han gick ut gymnasiet förra året har han fast anställning.

– Jag märkte redan när mamma skjutsade mig till jobbet att det skulle bli en ovanlig dag. När vi var nästan framme vid Ekerödsrasten såg jag en buss som kört i diket i halkan, berättar han.

Han är förvånad över att situationen kunde bli så allvarlig som den blev och tycker det är märkligt att myndigheterna inte gick ut med bättre varningar och att det tog så lång tid att undsätta de nödställda.

– SMHI gick till exempel bara ut med gul varning. Det blev fel.

När en lastbil ställde sig på tvären på vägen blev det snabbt stopp och snön kunde driva in mellan bilarna som fastnade. Foto: TT

Många var desperata efter mat

Varningstecknen fanns där redan när han själv lämnade Hörby, där han bor tillsammans med sin mamma och lillasyster. Men trots det sliriga väglaget lyckades Leo komma fram lagom i tid till att han började sitt arbetspass klockan 11.30.

– Det började blåsa mer och mer och det snöade kraftigt. Vår kock kunde inte ta sig till jobbet på grund av vädret, berättar Leo.

Det hade redan då börjat bildas en lång kö av stillastående bilar i södergående fil och den första vågen av frusna bilister sökte sig in i värmen på Ekerödsrasten. Många var desperata eftersom de hade småbarn eller hungriga hundar med sig.

– Killarna som jobbar i köttbutiken som ligger i anslutning till vägkrogen fick rycka in och ställa sig i köket. Men de är inga kockar utan fick inrikta sig på att laga enkel mat och värma halvfabrikat, som hamburgare, pytt i panna och köttbullar.

Själv hjälpte Leo till med att bre smörgåsar på löpande band som han sprang med till kassan.

– Jag trodde först att det skulle bli en lugn dag på jobbet. Det var en tisdag med dåligt väder i januari när många är fattiga efter julen och håller i sina pengar. Men det blev precis tvärtom, säger han.

Gjorde ett undantag för sällskapsdjuren

Den första anstormningen av frusna och hungriga människor pågick fram till ungefär klockan 13. Sedan lugnade det ner sig tillfälligt men det dröjde inte länge innan nästan våg av nödställda kom för att få något varmt att dricka och äta.

– Det gick i vågor under hela dagen. Det kom framför allt flest efter att prognoserna för när E22 kunde öppnas för trafik flyttades fram gång på gång, berättar Leo. En normal dag säljer vi kanske 20 hamburgare. Det här dygnet gick det åt närmare 250. Hur många köttbullar vi sålde vet jag inte men det var många eftersom även hundägare köpte dem.

Normalt får inte hundar och andra husdjur komma in på Ekerödsrasten eftersom det är en restaurang men ägaren Andreas Risberg beslutade att göra ett undantag på grund av situationen.

– Men vi var tvungna att ta hänsyn till att vissa av våra gäster kunde ha allergier så vi öppnade ett konferensrum där djurägarna kunde vara, säger Leo som under dygnet själv var med och lagade okryddad specialmat åt sällskapsdjuren.

Leo och hans arbetskamrater som arbetade den natten. Längst bak Joacim Kvarnström och Michael Sticks som i vanliga fall arbetar i köttbutiken, men som nu fick rycka in som kockar. Bredvid Leo hans arbetskamrat Lotta Tellner och hans chef Andreas Risberg.

– Det kom en del barnfamiljer också men jag tror faktiskt att djurägarna var fler.

Övernattade på vägkrogen

När läget inte såg ut att förbättras fram på kvällen tog personalen beslutet att hålla vägkrogen öppen hela natten. För många trötta och desperata bilister blev den varmt lysande vägkrogen som en oas i en vit öken där de kunde söka hjälp.

– Vi kunde inte stänga och slänga ut folk i det vädret och dessutom kunde vi inte själva ta oss hem.

På kvällen var det fullt av människor på vägkrogen som bad om att få övernatta där.

– Många återvände till sina bilar och köpte mat med sig. Men det kunde inte de som körde elbilar. Vi öppnade festmatsalen och där sov folk på bäddar av tre stolar. Sammanlagt var det ett 30-tal personer som övernattade.

Leo hade så fullt upp med arbete att han inte hann svara i sin egen telefon. Först vid 23-tiden öppnade han den och såg att han hade flera missade samtal från sin mamma.

– Egentligen skulle jag ha slutat halv nio på kvällen och hon brukar hämta mig eftersom bussförbindelserna inte är så bra kvällstid. Hon hade försökt ringa mig hela dagen och blev orolig när jag inte svarade.

Efter att han lugnat sin mamma kunde Leo dra sig tillbaka till ett rum där han och de andra i personalen skulle sova. Men det blev bara ett par timmars orolig sömn för Leo.

– Jag var uppe tidigt och hjälpte till. Det var först vid tiotiden på förmiddagen som det lugnade ner sig. Själv kom jag hem från jobbet vid 14-tiden.

Leo planerar att plugga vidare på universitet i framtiden.

Leo har fått många positiva reaktioner

Efter den dramatiska natten har många visat sin tacksamhet. Både via telefonsamtal och på sociala medier. En bilist skrev:

”Vill ge en stor eloge till den unge killen i kassan som var lika trevlig och glad hela dagen/kvällen. Vi pratade mycket om honom vid mitt bord, vilket otroligt tålamod han hade.”

Leo ler lite generat när han berättar om alla positiva reaktioner han har fått, framför allt på sociala medier.

– Det var någon som tackade lite extra intensivt. Men det var bara trevligt. Det är också en del som känner igen mig när de kommer hit och tackar mig för det vi gjorde den natten.

Nu har vardagen återvänt till Ekerödsrasten och Leo är tillbaka i kassan där han tar emot kunderna med sitt varma och breda leende. Men han kan inte säga hur länge han kommer att jobba kvar där.

– Jag läste teknisk linje på gymnasiet och tycker om att arbeta med datorer. Jag planerar att läsa vidare på universitetet men först hade jag tänkt skaffa mig en stabil ekonomi, flytta till något eget och köpa en bil, säger han.

Scroll to Top