Vid första anblick ser det stora gula trähuset ut att ha legat på platsen lika länge som de andra husen på gatan. Allt från den stenlagda innergården till entrédörren tycks vara från senare delen av 1800-talet.
Det är först när man kommer in i hallen och ser en liten inramad bild av den mytiska Fågel Fenix som man anar att det finns en annan historia bakom fasaden.
– Liksom i legenden om Fågel Fenix har vårt hus rest sig från askan och fått ett nytt liv, säger Kåre när han hälsar oss välkomna.
Kåre och Lillian Broms Johansson
Ålder: Båda är 66 år.
Familj: Sonen Axel, 28. Två av hans goda vänner, Jonny och Duong, har blivit som extrasöner och Jonnys barn kallar Lillian och Kåre för farmor och farfar.
Bor: På Björkholmen i Karlskrona.
Gör: Driver Fregatten b&b.
Hemmets Journal är på besök hemma hos Kåre Johansson och hans hustru Lillian Broms Johansson, paret som vägrade ge upp när deras gamla hus på Björkholmen i Karlskrona totalförstördes i en förödande brand.
– Det mest traumatiska direkt efter branden var att vi inte längre hade någonstans att ta vägen. Vi hade inte längre något hem, säger hon.
Idag står det åter ett gult trähus på den gamla platsen på Fregattgatan. Det skiljer sig inte nämnvärt från de andra trähusen på Björkholmen men så har inte heller Lillian och Kåre kompromissat en tum när de återskapade sitt drömhus.
LÄS ÄVEN: Leone Milton om de gömda Ystadbarnen: “Hade inte behövt gå så här långt”
– Som väl är tycker jag det är roligt med inredning och design, säger Lillian och berättar att det i varje rum i det 340 kvadratmeter stora huset är tapetserat med tapeter med mönster från senare delen av 1800-talet.
Men det har varit en lång och mödosam väg de fått ta för att komma dit de är idag.
Vaknade av att mannen skrek
Det började med att en gäst i deras bed & breakfast (rum med frukost) en januarinatt för tre år sedan gick in i bastun, hällde bensin över sig och tände på. Elden spred sig blixtsnabbt i trävillan, där den äldsta delen var från 1600-talet.
– Jag vaknade av mannens skrik och rusade ner till bottenvåningen. Jag försökte släcka genom att spruta vatten på elden men märkte snabbt att det var hopplöst. Dessutom började jag bli yr av röken jag andades in, berättar Kåre.
LÄS ÄVEN: Eva bortadopterades som bebis – pappans sista ord möjliggjorde deras återförening
Han insåg att han inte skulle kunna släcka elden själv och skrek allt han orkade för att väcka Lillian, som sov med öronproppar, för att hon skulle ringa brandkåren.
– Jag vaknade av att Kåre skrek. Samtidigt gick brandlarmet, säger Lillian som endast klädd i pyjamas och med mobiltelefonen i handen flydde ut ur huset.
– Det vällde ut svart rök från köksdelen och jag tvingades springa ut på gatan. Jag var orolig för vad som hänt Kåre men bara en stund senare såg jag honom komma ut ur röken i kalsonger och en T-shirt.
De första brandbilarna var på plats efter bara sex minuter men brandmännen kunde inte släcka den våldsamma branden utan fick inrikta sig på att förhindra att den spreds till grannhusen.
– När jag kom ut på gatan såg jag den unge mannen, som tack och lov var vår enda gäst den natten, irra runt. I mörkret såg jag inte hur illa bränd han var, berättar Lillian.
Den skadade gästen och Kåre fördes med ambulanser till sjukhuset.
– Eftersom jag andats in ganska stora mängder brandrök behandlades jag med syrgas och fick ligga kvar för observation ett dygn, berättar han.
Hela huset jämnades med marken
När Lillian och Kåre omtumlade satt vid hans säng på sjukhuset fick de veta att ingenting hade kunnat räddas från huset. Den enda återstående delen hade jämnats med marken med en grävskopa för att förhindra att elden spred sig.
LÄS ÄVEN: Daria och Nadiia flydde krigets Ukraina: “Vi fick verkligen lämna allt”
– Det var redan där och då som vi bestämde oss för att bygga upp huset och vårt bed & breakfast (b&b) igen. Både jag och Lillian är mycket envisa personer, säger han.
De hade bara bott på Björkholmen i drygt ett år när katastrofen skedde. Det gamla trähuset med ett eget b&b var deras drömprojekt som de ville förverkliga innan de gick i pension.
Båda hade de jobbat i stort sett hela sina liv i hotell- och restaurangbranschen i Stockholm och på andra orter. Kåre var tidigare bland annat chef för Sveriges Televisions samtliga restauranger i huvudstaden och Lillian var platschef på Åkeshofs slott.
De sista elva åren innan de flyttade till Karlskrona drev de och ägde ett hotell i Värnamo med 120 rum.
– När vi sålde hotellet fick jag panik. Jag kände mig inte redo att sluta jobba och gå i pension. Det var då jag föreslog att vi skulle starta ett b&b och vi började leta efter ett lämpligt hus, berättar hon.
Har lärt sig att neka gäster
När de hittade det stora trähuset på 340 kvadratmeter och nio rum gick deras dröm i uppfyllelse. Här kunde de skapa sitt Fregatten b&b med plats för åtta gäster och samtidigt själva bo i en mindre del på övervåningen. Men det såg ut att bli en kortvarig dröm. De hade bara haft öppet i tio månader när gästen anlade den förödande branden.
– Vi kan ändå inte vara arga och bittra på honom. Han var uppenbart sjuk. Han hade inte för avsikt att ta sitt liv utan sa att han hörde röster som sa till honom att han skulle rena sig med eld och därefter duscha. Det var därför han gjorde det i vår bastu, säger Kåre.
Den 23-årige mannen skadades svårt vid branden och låg nersövd i en månad. Han dömdes i tingsrätten till fängelse men domen ändrades sedan i hovrätten till sluten psykiatrisk vård.
LÄS ÄVEN: Kattungen Svea fastnade i ett rör – räddades av sotaren i sista stund
– Det är vård han behöver, säger Kåre. När han checkade in hos oss var han hel och ren men det var ändå något som jag reagerade på med honom. Efter 40 år i branschen har man blivit bra på att läsa av folk och är det något jag och Lillian lärt oss av det här är att neka gäster om inte magkänslan är den rätta.
All inredning skänktes av grannarna
Direkt efter branden fick Lillian och Kåre mycket hjälp av Björkholmens byalag som radioprataren och Björkholmenbon Lisa Syrén är ordförande för.
– Hon och byalaget ordnade snabbt en lägenhet till oss här på Björkholmen som vi kunde bo i medan vårt hus återuppbyggdes. Hon startade också en insamling så att vi inte skulle behöva köpa allt nytt.
– Det var helt fantastiskt. Folk här på Björkholmen skänkte saker så att vi fick ett komplett hem. Vi upptäckte att det inte bara var gamla saker. En del var nyinköpta, berättar Kåre.
Men minnessaker som foton och annat som Lillian och Kåre samlat på sig under sitt 35-åriga äktenskap gick upp i rök och var hjälplöst förlorade. Som genom ett under klarade sig dock ett fotoalbum med bilder från adoptionsresan till Sydkorea i mitten av 90-talet när de hämtade sin son Axel.
– Det var helt otroligt. Det låg i stort sett helt oskadat i rasmassorna i den del som brandmännen tvingades riva. Men alla bilder och filmer från Axels uppväxt, som när han började gå, är borta.
Efter tio månader kunde Lillian och Kåre åter flytta hem till Fregattgatan och strax därefter slog de upp portarna för Fregatten b&b på nytt.
– I början kändes det lite obehagligt att släppa in främmande människor i vårt hus igen. Men det gick snabbt över. Vi älskar det här livet, säger Lillian.
LÄS ÄVEN: 13-årige Sandy räddade sin hund från att drunkna: “Det fanns inget val”