I juni 2019 avslöjas att fem barn från förskoleåldern och uppåt hållits isolerade av sina föräldrar på en gård på en mindre ort utanför Ystad.
Nyheten sprider sig som ringar på vattnet över hela landet när allt fler detaljer om barnens liv bakom hemmets fyra väggar kommer ut – att de inte har fått en normal uppväxt som andra barn och att de aldrig har fått gå i skolan.
– Det hemska är att det inte hade behövt gå så här långt om ansvariga tjänstepersoner i kommunen gjort sitt arbete tidigare och om grannar slagit larm om att allt inte var som det skulle, säger författaren Leone Milton.
Leone Milton
Ålder: 36 år.
Familj: Sambon Yoav Bartal, 44, sonen Ruben, ett halvår, bonussonen Harry, 12, och pudeln Gunni.
Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm.
Gör: Journalist och författare.
I sin bok Instängda barn – vittnesmål från Ystadsfamiljen, Bromöllafallet och Pastorpappans döttrar granskar Leone Milton fallet och tar reda på vad som hände efter att nyhetsreportrarnas intresse svalnat.
LÄS ÄVEN: Bengts fertilitetstest användes till spermadonation – utan att han visste om det
– Under researchen om Ystadsfamiljen stötte jag på ytterligare två fall i Sverige där barn har hållits isolerade från omvärlden av sina föräldrar.
– Det handlar dels om en pastor i norra Skåne som uppfostrade sina barn strängt religiöst och misshandlade dem, dels om en kvinna som kidnappade sina barn och förde dem till Australien för att de inte skulle få träffa sin biologiske pappa.
Fyra av barnen från Ystadfamiljen kom till fosterhem
När den omskakande nyheten om Ystadsfamiljen spreds över landet sommaren 2019 blev Leone Milton, liksom de flesta av oss andra, upprörd och undrade hur det kunde hända i Sverige idag.
– Jag ville skriva den här boken eftersom jag var nyfiken på hur det har gått för barnen sedan. De fyra yngsta blev alla fosterhemsplacerade. Tre av dem är det fortfarande, medan de två äldsta idag är myndiga.
Som journalist och författare har Leone Milton specialiserat sig på frågor om unga kvinnors hälsa och jämställdhet. Hon har skrivit flera ungdomsböcker i eget namn och även varit spökskrivare åt andra.
Föräldrarna ville hemundervisa barnen
I boken om Ystadsfamiljen tar Leone Milton med oss till upprinnelsen till hela historien, till när konstnärsparet Åsa och Roger köpte ett gammalt hus i Löderup på Österlen där de skulle komma att uppfostra sina fem barn (födda mellan 2000 och 2014) med egna, kontroversiella metoder.
De valde från början att hålla sina barn hemma och själva ge dem undervisning. För att kunna göra det valde de bland annat att placera sina barn i skolor som gav dem tillåtelse till ett stort mått av hemundervisning.
LÄS ÄVEN: Kersti var 5 år när hon fick veta sanningen om mamman: “Mitt livs trauma”
Föräldrarna motiverade också hemundervisningen med att hänvisa till att deras barn hade flera olika diagnoser och mådde bäst av att få sin undervisning i en trygg miljö. De visade även upp intyg på att deras barn fått distansutbildning via en amerikansk skola – intyg som sedan visade sig vara förfalskade.
– Om skolförvaltningen i Ystad reagerat tidigare och dubbelkollat intygen hade det här kunnat stoppas långt tidigare. Då hade det inte kunnat gå under myndigheternas radar på det sätt som det gjorde, säger Leone Milton.
Huset stormades av beväpnad polis
När myndigheterna till slut reagerade i början av juni för fyra år sedan skedde det tack vare att en rektor anat oråd och gjorde ett oannonserat hembesök hos familjen.
Han släpptes inte in, men han fick prata med en granne som berättade att det hörts barnröster från huset men att det aldrig synts några barn utomhus.
När myndigheterna agerade gjorde de det med besked. Men för de fem isolerade barnen blev det ytterligare ett trauma. Beväpnad polis i skyddsvästar stormade in och skrek åt de chockade föräldrarna att sitta stilla medan de sökte igenom huset efter barnen.
Efter dem kom socialsekreterare och flera andra myndighetspersoner som konstaterade att det var så smutsigt och ohygieniskt i huset att det kunde betraktas som en sanitär olägenhet.
– Det är Ystads kommun som har gjort fel i det här fallet. Istället för att braka in i huset på det där sättet hade det räckt om man fortsatt knacka på och frågat hur det var med dem, säger Leone Milton.
Ytterligare trauma för barnen
För de yngsta barnen var det ytterligare ett trauma att slitas från sina föräldrar och bli fosterhemsplacerade. Syskonen förvägrades dessutom kontakt med varandra.
– Den äldsta dottern kämpade länge för att hon skulle få ha kontakt med sina syskon. Hon är idag vuxen, lever i ett förhållande och bor i en mellansvensk stad, berättar Leone.
LÄS ÄVEN: Therése växte upp med en alkoholiserad mamma: ”Mitt liv blev bättre utan henne”
Föräldrarna Åsa och Roger bor numera i en annan mindre ort i södra Skåne – och polisutredningen mot dem lades ner.
Äldste sonen, som har flera olika diagnoser, bland annat adhd och tourette, bor kvar hemma hos föräldrarna. Sociala myndigheter hade helst velat se att han flyttade hemifrån och stod på egna ben, men som myndig bestämmer han själv var han vill bo.
”Syskonen har än idag inte återförenats. Den här historien har inget lyckligt slut, även om barnen blev räddade från huset”, som Leone Milton skriver i boken.
Pastorpappan och Bromöllafallet
De andra två fallen med instängda barn som Leone Milton tar upp i boken är inte lika uppmärksammade av media, men inte mindre uppskakande.
Det ena fallet handlar om Ro, som under sina första 17 år levde i konstant skräck på en ödslig gård i norra Skåne. Hen och de sju syskonen uppfostrades strängt av sin pappa, som hotade dem med djävulen och helvetet om de inte lydde honom. I tidningarna fick han senare öknamnet ”Bibelmannen”.
– Ro fick varken gå i förskola eller skola. Och när hen gjorde fel hängde smockan i luften, berättar Leone som träffat Ro flera gånger under arbetet med boken.
Det här hände cirka 20 år före fallet med Ystadsfamiljen. Och liksom i fallet med Åsa och Roger kunde pastorpappan komma undan myndigheternas kontroll genom att helt enkelt gömma barnen eller vägra öppna när socialtjänsten kom på besök.
Ro rymde hemifrån för att komma ifrån helvetet på gården. Hen levde en tid som hemlös i Helsingborg men fick till slut hjälp och kunde få ordning på sitt liv.
– Hen är idag en framgångsrik filmregissör, säger Leone Milton.
Det tredje fallet i boken handlar om en kvinna som först höll sina döttrar inspärrade i små lägenheter i olika städer i Sverige under 15 år och sedan förde bort dem till Australien – allt för att förhindra att de träffade sin pappa.
Även i det fallet finns ett lyckligt slut, såtillvida att pappan fått återförenas med sina döttrar och helt friats från alla anklagelser som barnens mamma riktade mot honom.
LÄS ÄVEN: 4-åriga Ester såldes på auktion – medan mamman bildade ny familj i USA