Bengts fertilitetstest användes till spermadonation – utan att han visste om det

I 32 år trodde Bengt att han bara hade en biologisk dotter. Men så ringde en dna-forskare och berättade en historia som lät osannolik. Det fanns en dotter till, som blivit till genom ett fertilitetstest han gjort nästan 35 år tidigare …

Rebecka Kristoffersson tar emot i huset hemma i Vallberga utanför Laholm och presenterar sig med ett lätt skratt:

– Det är jag som är resultatet av den stora spermaskandalen.

Trots att det i grund och botten rör sig om en bisarr historia, där en läkare på sjukhuset i Halmstad olagligen tog sperma från fertilitetsundersökningar och använde som donatorsperma, så kan Rebecka ändå se glädjen i det hela.

Hon har fått träffa sin biologiska pappa som hon inte haft en aning om i hela sitt liv. Något som aldrig hänt om inte SVT:s samhällsprogram Uppdrag granskning bestämt sig för att gå till botten med den stora skandalen på Halmstadssjukhuset. Ovetande män, som trott de lämnat sperma för fertilitetstest, har nu plötsligt blivit pappor till vuxna barn.

En av dem är Bengt och det är han som är pappa till Rebecka. Det hade han ingen aning om fram till februari i år då en dna-forskare lämnade beskedet som nästan fick honom att tappa mobilen i golvet.


LÄS ÄVEN: Pia fann sina släktingar genom DNA-test: “Plötsligt har jag en stor familj i Sverige”


– Den kvällen var omtumlande och jag tömde en halv flaska vodka medan jag försökte smälta det jag fått höra. Det kändes som en dålig amerikansk film, säger Bengt.

Men när känslorna lagt sig något valde han att träffa Rebecka och det har blivit bra för honom.

– Vi har träffats ett par gånger och ringt lite till varandra. Det här med att lära känna varandra måste få ta sin tid, säger de båda.

För Bengt har avslöjandet inneburit att han numera har fem barnbarn. Till de tre barnbarn han hade tidigare har lagts Rebeckas båda söner, 11-årige Jack och 9-årige Viggo.

Både Bengt och Rebecka gillar att sitta med armarna i kors när de pratar – ett av många sätt som släktskapet syns. Foto: Mikael Svensson

Bengt gjorde fertilitetsprov

Hela historien tar sin början under sent 1980-tal. Bengt har då träffat en kvinna som är tio år äldre än honom och redan har tre barn. För Bengt var egna barn inget som var viktigt men hans partner vill gärna ha ett tillsammans med honom. Och det var lite bråttom eftersom hon närmade sig 40-årsstrecket.

– Jag resonerade med mig själv och kom fram till att om vi skulle skaffa ett barn, då skulle jag alltid finnas där för barnet och vara en närvarande pappa. Det var ett krav jag ställde på mig själv.

Men paret hade svårt att få barn och efter ett par missfall föreslog sjukhuset i Halmstad att både Bengt och hans hustru skulle lämna fertilitetsprov.

– Min hustru tog med sig mitt prov till sjukhuset. Jag utgick från att det skulle kastas när de tagit de prover som behövdes, säger Bengt.

Provet visade att det inte var något fel på Bengts fertilitet. Spermierna var ”goda simmare” fick han veta.

Med hjälp av hormonbehandling blev han och hustrun gravida och fick en dotter som föddes på sensommaren 1991.

Bengt var lycklig pappa till sitt första barn – trodde han i alla fall. Vad han inte visste var att i början av året, åtta månader tidigare, hade han blivit pappa till en flicka som inte bodde så långt ifrån där han själv bodde.

Rebeckas mamma Anette avslöjade att Rebecka hade tillkommit genom insemi-nation först när Rebecka själv blev gravid. (Privat bild)

Behövde spermadonator för att kunna få barn

Rebecka var det första barnet i sin familj. Hennes mamma och pappa hade länge försökt bli föräldrar, men inte lyckats. Utredningen visade att det berodde på mannen. För att ändå kunna skaffa barn var insemination från en frivillig spermadonator det bästa alternativet, ansåg de båda.

Efter Rebecka kom Alexandra som föddes 1993 och Tobias som föddes 1996, också de genom insemination. Föräldrarna valde att inte säga något om hur barnen kommit till världen, utan de tre syskonen utgick från att det var precis som i andra familjer och de funderade aldrig över olikheterna i utseende.

Ett lustigt sammanträffande var också att Rebecka och Bengts dotter gick i samma grundskola.


LÄS ÄVEN: Till sist fick Gun veta sanningen: “Jag trodde jag hade en pappa – men jag har tre!”


– Även om vi var lika gamla gick vi aldrig i samma klass eftersom hon fått börja ett år tidigare. Men jag minns henne, även om vi aldrig umgicks, berättar Rebecka som hade en bra och trygg uppväxt.

Föräldrarna separerade när hon var 18 år och ett par år senare väntade Rebecka sitt första barn. Vid en undersökning bad barnmorskan henne att fylla i papper om vilka sjukdomar det fanns i familjen, både på hennes mammas och hennes pappas sida.

– Jag tog pappret med mig och åkte hem till mamma. På hennes sida vart det inga problem att svara men när det kom till faderssidan började hon skruva på sig.

Rebecka som liten flicka, ännu helt omedveten om att hennes pappa inte är hennes biologiske far. (Privat bild)

Spermastölden avslöjades

Rebeckas mamma bad Rebeckas både syskon, som fortfarande bodde hemma, att komma.

– Pappa är inte er pappa, sa hon och Rebeckas första tanke var otrohet.

Men det avfärdade hennes mamma direkt. Sedan berättade hon historien om deras barnlöshet och att de använt sig av olika spermadonatorer till alla tre barnen.

– Det var förstås en chock att få veta att min pappa inte var min riktiga pappa. Men egentligen förändrade det ingenting eftersom det var han som jag alltid sett som min pappa. Jag accepterade och gick vidare, utan att begära ut handlingar för att få veta vem det var. Det gjorde däremot mina syskon och de fick namnen på sina pappor. Min systers donator visade sig vara avliden. Min bror letade upp sin på Facebook men tog aldrig kontakt.

Tur var det eftersom dessa namn senare skulle visa sig vara helt fel …

För i november förra året avslöjade Uppdrag granskning alltså att två tjejer som ville hämta ut sina papper från sjukhuset i Halmstad, för att få veta vilka som var deras spermadonatorer, hade fått felaktiga namn. Spermierna hade kommit från fertilitetstest från män som var ovetande om att deras sperma använts för donation.

Rebeckas mamma Anette såg programmet och fick ont i magen när hon misstänkte att de tre barn hon fått också kunde vara en del av spermaskandalen. Hon kontaktade programmet och delgav redaktionen sina misstankar och berättade för sina barn. Nu blev även Rebecka nyfiken på vem som skulle ha varit hennes spermadonator och kollade upp det.

Enligt pappren var det en man som hade en dotter som hon bott granne med men som aldrig varit spermadonator.

– Det kändes nästan skrattretande, säger Rebecka.

Rebecka med sonen Viggo. Visst syns det att vissa drag från Bengt gått vidare till dottersonen. (Privat bild)

Dna-forskaren Fredrik Mejster spårade upp Bengt

Under tiden hade Uppdrag granskning kallat in den kände dna-forskaren Fredrik Mejster som tog dna-prov på Rebecka och hennes syskon.

– Det konstaterades snabbt att vi inte hade någon genetisk samhörighet med de män som enligt sjukhusets register skulle vara pappor till oss. Det var oerhört chockerande och vi satt som fågelholkar.

Ännu mer chockad blev deras mamma som var på semester i Thailand vid tillfället när syskonen ringde och berättade.

Hon var tyst någon sekund innan hon förstod vad det innebar.

– Hennes spontana reaktion var: ”Men dra åt helvete!”

Fredrik Mejster och Uppdrag granskning gick vidare för att spåra Rebeckas pappa och hennes syskons fäder.

– Han gick baklänges på mitt och mammas släktträd.

Och då landade han på Bengt och hans helbror.

– Mitt mobilnummer finns inte på internet men däremot min brors, så Fredrik Mejster ringde honom och berättade vad det gällde, säger Bengt.

Eftersom min bror inte lämnat några fertilitetstest förstod han att det var jag och ringde mig. Jag var just då hos min dotter och passade barnbarnen medan dottern var ute och sprang en runda.

– När min bror började berätta trodde jag det var han som varit ute och ställt till det. Men när han berättade att det rörde sig om fertilitetstest som missbrukats, då började jag tänka efter och mindes såklart att jag gjort ett sådant test för nästan 35 år sedan. Så jag ringde upp dna-forskaren och efter det samtalet rådde det ingen tvekan.


LÄS ÄVEN: Ensambarnet Stefan fann sina syskon efter dna-test: “Plötsligt har jag en stor familj”


Både Bengt och Rebecka ville träffas

Strax efter kom Bengts dotter hem från löppasset och var på väg in i duschen när han berättade att hon just fått en syster. Hon tvärnitade.

”Jag har fått vad?” sa hon och sedan fick Bengt berätta.

– Hon trodde först inte det var sant, säger Bengt som sedan åkte hem, ganska mycket omtumlad.

– Tankarna bara snurrade i skallen på mig. Det kändes som ett svek mot mig och mina principer, att alltid finnas och ställa upp för mina barn. Nu hade jag en dotter som jag aldrig fått vara nära, även om jag visste att hon haft en bra uppväxt i en trygg familj.

Strax därefter fick Rebecka via Uppdrag gransknings reporter veta att de hittat hennes biologiska pappa.

– Det var en lättnad, säger Rebecka.

Sedan kom frågan till Bengt om han ville träffa Rebecka. ”Självklart”, svarade han utan att tveka, och lika självklart var det för Rebecka att hon ville träffa Bengt.

Att mötas för första gången var nervöst men fint. Foto: Mikael Svensson

Såg direkt likheter

Den 20 februari sammanstrålade de på en neutral plats.

– Det var nervöst, säger Bengt.

– Väldigt, fyller Rebecka i.

Men det blev ett fint och varmt möte, med inslag av mycket humor, trots att de båda blivit utsatta för en skandal.

– Vi tittade förstås efter likheter och jag konstaterade direkt att vi utseendemässigt liknar varandra, vi har till exempel samma mun, säger Rebecka.

– För att inte tala om kroppsspråket, tillägger Bengt. Jag märkte direkt hur du, precis som jag, ofta lägger armarna i kors över bröstet när vi sitter och pratar.

Första mötet varade i en och en halv timme.

Både Rebecka och Bengt känner sig tillfreds med att träffas, kunna umgås och kanske till och med utveckla en närmare relation, om det känns bra.

Samtidigt gnager en viss oro hos Bengt.

– Tänk om mitt fertilitetstest använts på andra kvinnor och det finns fler barn jag är far till som jag inte känner till …

Rebeckas syster Alexandra har tack vare dna-testet också fått kontakt med sin biologiska pappa och de har skrivit meddelanden till varandra på sms. Brodern Tobias biologiska pappa är också funnen men han vill först rådgöra med sin familj huruvida han ska låta Tobias veta vem han är.

Dna-forskaren Fredrik Mejster lyckades i SVT:s Uppdrag granskning spåra Rebeckas biologiska pappa Bengt, och även hennes två syskons okända pappor.

Donatorskandalen på Halmstad sjukhus

En läkare på sjukhuset i Halmstad tog sperma från män som lämnat prover vid fertilitetsutredning och använde till insemination. SVT:s samhällsprogram Uppdrag granskning kunde bevisa att minst fem män har blivit pappor utan att ha sagt ja till att donera. Den ansvarige läkaren är avliden.

Enligt sjukhuset i Halmstad rör det sig om cirka 35 donatorbarn som kommit till under perioden 1985–1996. Men den aktuella läkaren har i äldre tidningsartiklar uppgivit att han sysslade med inseminationer redan tidigare och att det resulterat i runt 15 donatorbarn. Totalt ska det alltså finnas minst 50 barn där läkaren varit inblandad.

Sjukhuset kan inte svara på om spermier använts olovligen vid fler tillfällen än de fem fall som granskats. De ser heller ingen möjlighet att utreda saken närmare.

Enligt lagen om insemination ska ansvarig läkare anteckna spermagivaren i en särskild journal som ska bevaras i minst 70 år. Men i samtliga granskade fall har donatorbarnen, som utnyttjat rätten att ta reda på sitt ursprung, fått ut felaktiga eller inga uppgifter från sjukhuset. I ett fall hann donatorbarnet kontakta fel man innan sanningen kom fram.

Källa: SVT

Rätten att få veta sitt ursprung

Barn som blivit till efter mars 1985 har enligt Inseminationslagen rätt att få kunskap om sitt biologiska ursprung. Enligt lagen har barnen som tillkommit genom givarinsemination rätt att få del av de uppgifter om spermagivaren som antecknats i sjukhusets särskilda journal. En förutsättning är enligt lagen att barnet uppnått tillräcklig mognad.

Källa: Riksdagen/Lag (1984:1140) om insemination och SVT.


LÄS ÄVEN: Erik fann sin biologiska familj i Kanada: “Jag ville tacka mamma för livet”


Scroll to Top