Elton, 13, räddade Monika från att drunkna: ”Jag var lite rädd men det var bara att göra det”

Monika Eriksson hade simmat nästan 800 meter när hon plötsligt fick andnöd. Hon fick inte luft och försökte ropa på hjälp. Men ingen hörde. Ingen förutom 13-årige Elton Johansson, som kastade sig i vattnet direkt.

Det rosslade i bröstet, andningen blev alltmer intensiv och Monika Eriksson kände att hon aldrig skulle orka ta sig in till land. På bryggan 150 meter bort satt människor som skulle kunna rädda henne, men ingen hörde hennes svaga och desperata rop på hjälp.

Jo, plötsligt såg hon en ung kille som kastade sig i vattnet och simmade mot henne. Måtte han bara hinna fram innan det var för sent …

Monika Eriksson

Familj: Maken Christer, 77, och två utflugna barn.
Bor: I kedjehus i Knivsta.
Gör: Tandsköterska.

– Tack, du räddade mitt liv, säger Monika Eriksson och kramar om 13-årige Elton Johnsson när de båda träffas efter dramatiken i sjön Valloxen utanför Knivsta.

Det blir ett känslosamt och lite tårfyllt återseende och Monika berömmer Elton för hans modiga ingripande när hon var nära att drunkna.

– Du är en hjälte, säger Monika och berättar om dramat några veckor tidigare.

Ville genomföra en svensk klassiker

Hon hade bestämt sig för att göra ”En svensk klassiker” där en av fyra utmaningar är Vansbrosimningen där man simmar tre kilometer i Vanån och Västerdalälven.

– Simningen var min största utmaning eftersom jag inte är någon särskilt van simmare.

Efter att en gång ha testat en kortare simtur med våtdräkt i sjön Valloxen bestämde hon sig en månad före Vansbrosimningen att simma en längre runda på cirka 900 meter, med våtdräkt. Hon skulle simma från Särstabadet till båthamnen på Pepparkaksudden.

– Jag såg inte det som något större problem och med mig hade jag en rosa flytboj som dels skulle markera min position så att inte båtar körde på mig, dels hjälpa till att hålla mig flytande.

Elton fick blommor och en belöning av Monika som tack för sin hjältemodiga insats. Foto: Ebba Andersson

Monika fick svårt att andas under simturen

Simturen gick bra ända tills det var omkring 150 meter kvar till Pepparkaksudden.

– Först kände jag mig frusen. Strax efter blev jag andfådd, helt utan anledning eftersom jag inte var trött.

Monika trodde att det skulle gå över, men andningen blev alltmer ansträngd.

– Jag hörde hur det rosslade i bröstet och jag kände att jag inte fick luft. Då började jag få panik.

Det skulle bli omöjligt att för egen hand simma den sista sträckan in till land. Bojen skulle hjälpa till att hålla henne flytande, så länge hon hade grepp om den.

– Men om jag tuppade av skulle jag också tappa greppet om den och sjunka till botten, säger hon.

Hon såg båtbryggan på Pepparkaksudden och där fanns mycket folk som samlats denna vackra sommardag i början juni.

– Från början tyckte jag att det skulle vara pinsamt att ropa på hjälp. Men snart insåg jag att det var min enda chans.

Monika började skrika ”Hjälp!” så högt hon orkade medan det rosslade i bröstet. Till sin förtvivlan såg hon ingen på bryggan som reagerade. Dödsångesten gjorde sig
påmind.

– Jag tänkte att så här känns det när man drunknar.

Då såg hon någon som hoppade i från bryggan och började simma mot henne. Hoppet tändes …

Elton hyllades även av Attunda brandkår för sitt rådiga ingripande. Foto: Attunda brandkår

13-årige Elton kastade sig i vattnet

13-årige Elton Johnsson hade åkt till Pepparkaksudden för att träffa en kompis som fiskade i båthamnen.

– Jag stod och pratade med honom när jag hörde ett svagt rop på hjälp. Ute i sjön såg jag den rosa bojen och en kvinna som höll på att drunkna.

Elton tvekade inte. Han kastade sig i vattnet och simmade ut mot den nödställda kvinnan.

– Jag var lite rädd och situationen var läskig, men det var bara att göra det.

Han förstod att tiden var knapp och han simmade så fort han kunde. Monika såg att hjälpen var på väg och kämpade för att hålla ut.

Elton beräknar att simturen ut till Monika tog cirka två och en halv minut. När han kom fram till henne bad han henne att lägga sig på rygg i vattnet.

– Jag har lärt mig livräddning i skolan och vi har repeterat det varje år under hela mellanstadiet, berättar Elton som är en sportig kille med bra kondition.

Monika minns hur lugnt Elton agerade och att det hjälpte henne i den stressade situationen.

– Han sa åt mig att ta det lugnt och att han skulle hjälpa mig.

Hade drabbats av lungödem

Monika hyperventilerade och var livrädd att hon skulle få panik när Elton bogserade henne in mot land.

– Jag försökte fokusera på att hålla huvudet ovanför vattenytan och inte få in vatten i lungorna, säger hon.

Elton bedömer att hela livräddningsaktionen tog runt fem minuter – och den tog självklart på krafterna.

– För mig kändes det som en evighet, säger Monika.

När de kom fram till båtbryggan var det fortfarande ingen som reagerade och hjälpte till att få upp Monika.

– Jag simmade istället mot rampen där de lägger i båtarna. Där är det lättare att ta sig upp. Jag ropade på min kompis, som hjälpte mig att få upp Monika på bryggan, berättar Elton.

Monika hyperventilerade när hon lade sig på bryggan men återhämtade sig efter några minuter. Hon tackade Elton för det han gjort. Sedan gick hon medtagen vägen
tillbaka till Särstabadet, där hennes son befann sig.

– Han blev chockad när jag berättade vad som hänt.

När Monika kom hem ringde hon 1177. Hon ombads att åka in till akutmottagningen för kontroll och utreda vad kollapsen i vattnet berott på. Det man kom fram till var att hon drabbats av simningsinducerat lungödem (SIPE) eftersom hon hade spår av vätska i lungorna.

Det är något som kan hända när våtdräkten möter det kalla vattnet. Hjärtat får svårt att pulsera och lungorna fylls med den egna kroppsvätskan.

– Ungefär som att drunkna inifrån, säger Monika.

Fann sin räddare via Facebook

Efter undersökningen fick Monika åka hem och hon kom då på att hon inte hunnit tacka sin räddare ordentligt och att hon inte ens hade hans namn. Via Facebook gjorde hon en efterlysning och den uppmärksammades av en kompis till Elton, som gav Monika hans mobilnummer.

Dagen efter träffades de igen och Monika fick möjlighet att tacka honom ordentligt för att han räddat hennes liv. Hon visade sin uppskattning genom att överlämna en blombukett och ett kuvert med 1 000 kronor.

Elton är glad att dramat slutat lyckligt. Han skojade med Monika och sa att hon skulle ringa honom nästa gång hon skulle ut och simma. Och pengarna kom väl till pass under sommarlovet.

Även brandkåren i Attunda uppmärksammade Eltons insats. Ett par veckor efter drunkningstillbudet fick han ta emot blommor och diplom för rådigt ingripande.

Och trots allt bestämde sig Monika för att genomföra Vansbrosimningen – men med en ledsagare jämte sig i vattnet.

Lungödem vid simning

Olika typer av andningsbesvär kan uppstå under simning i kallt vatten utomhus. Ett tillstånd som är speciellt för den här typen av simning kallas SIPE
(simningsinducerat lungödem). Den drabbade får hosta, andnöd och nedsatt ork, vilket beror på att vätska trängt ut i lungorna. Det kan drabba tidigare friska personer.

Vid besvär räcker det ofta att vila, att avbryta simningen och ta av våtdräkten för att symtomen ska gå tillbaka. Om symtom-en inte upphör ska man uppsöka sjukvård. Genom att lyssna på lungorna, mäta syremättnad samt eventuellt göra ett ultraljud av lungorna kan man avgöra om det rör sig om SIPE. Behandling ges då till exempel med övertrycksandning i en ansiktsmask (CPAP).

Källa: vansbrosimningen.se

Scroll to Top