Veronika gick genom isen: ”Amy hörde mina nödrop i sista stund”

Mitt ute på sjön kämpade Veronika för sitt liv och klamrade sig fast i kanten på isvaken. Desperat hoppades hon att någon skulle höra hennes förtvivlade rop på hjälp. Nu tackar hon sina räddare med Hemmets Journals Guldros.

Det är en lång rad lyckliga omständigheter som gör att Veronika Lorentzson har möjlighet att tacka Amy Bondesson och hennes familj för att hon lever.

Hon hade nämligen minst sagt alla odds emot sig när hon en dag i slutet av januari i fjol gick genom isen på Marjebosjön vid Tranemo i Västergötland.

– När jag låg vid iskanten tittade jag ner mot botten och tänkte att där vill jag inte hamna. Det gav mig på något sätt kraft att orka kämpa vidare, berättar hon när hon kramar om sin hjältinna Amy och tackar henne med Hemmets Journals Guldros.


LÄS ÄVEN: Lars och hunden Ragge gick igenom isen – räddades av tre vardagshjältar


Det var strax före skymningen en lördagseftermiddag som dramat utspelade sig på den lilla sjöns is.

Veronika är uppvuxen vid Marjebosjön och är väl förtrogen med den. Hon vet var alla utlopp och andra riskområden för svag is finns.

– För några år sedan flyttade jag och min man tillbaka hit efter att ha bott många år i Stockholm och Göteborg och jag brukar ofta gå en runda runt sjön, berättar hon.

Jag känner en så otrolig tacksamhet gentemot Amy och Marcus och Räddningstjänsten.” Foto: Per-Ola Ohlsson

Hörde hur isen plötsligt knakade

Just den här lördagen hade hennes man Anders tidigare på dagen varit ute på isen med en sparkstötting och mätt tjockleken. Där han borrade ett hål var den 15 centimeter.

– Därför trodde jag inte att det var någon fara med att gena över sjön, berättar Veronika.

Vid 15.45 ringde Veronika till sin man och berättade att hon var på väg hem. Tjugo minuter senare gick hon ut på isen för att ta genvägen över sjön.

– Det var fortfarande ljust och bra sikt när jag gick ut på isen.


LÄS ÄVEN: Petra gick genom isen för att rädda sin hund: ”Jag kunde inte bara se på”


Men hon hade inte hunnit mer än ett par hundra meter ut på isen förrän det plötsligt knakade till under henne.

– Jag tittade ner mot mina fötter och såg att isen var mörkare. Då förstod jag att den var tunnare där än längre in mot land, men mer hann jag inte tänka innan den brast och jag hamnade i vattnet.

Veronika lyckades inte ta sig upp på den hala isen

När den första chocken lagt sig klamrade hon sig fast vid iskanten. Men hon fick inte något ordentligt grepp och kunde inte dra upp sig själv ur vaken.

– Dumt nog hade jag inga isdubbar med mig. Iskanten var stark och höll, men jag kunde helt enkelt inte ta mig upp på den hala isen. Jag försökte genom att sparka med benen, men inte heller det gick.

Mobiltelefonen föll ur fickan när hon hamnade i vattnet, så hon kunde inte ringa efter hjälp. Veronika förstod att hennes enda chans att överleva var att någon hörde hennes rop.

Det var ett par hundra meter till strandkanten och runt sjön ligger bara ett fåtal hus. Solen var på väg ner och det skulle snart bli becksvart.

– Jag ropade och ropade och hoppades att någon skulle höra mig. Konstigt nog frös jag aldrig. Jag var nog så fokuserad på att överleva att jag inte kände hur kallt det var.

Men minuterna gick och inget hände. Veronikas rop blev svagare och svagare.

– Jag låg minst 15 minuter i vattnet innan någon hörde mig, berättar hon.

Amy och Marcus fick även Räddningstjänstens förtjänstplakett för sina insatser. Foto: Privat

Amy hörde Veronikas nödrop

I det hus som ligger närmast platsen där Veronika kämpade för sitt liv bor Amy Bondesson, 44, tillsammans med sin man Marcus Bergman, 47, och deras båda barn Rufus och Hedvig. Samtidigt som Veronika klamrade sig fast vid en iskant höll de på att förbereda en mysig lördagskväll. Han lagade en kycklingrätt och hon hjälpte barnen att städa sina rum.

– Det hade kommit in ett par stenar från gången utanför vårt hus på Rufus rum. När jag öppnade terrassdörren för att slänga ut dem hörde jag att någon ropade på hjälp, berättar Amy.

Hon förstod direkt att människoliv var i fara och rusade ut till Marcus i köket och sa till honom att ringa SOS Alarm. Tillsammans med barnen sprang de sedan ut för att kunna höra bättre.


LÄS ÄVEN: Johnny gick igenom isen – trodde hoppet var ute


– När vi kom ut hörde jag också ropen, men vi kunde inte lokalisera exakt var de kom från, säger han.

Snabbt sprang de ner till strandkanten och ropade allt de kunde att de hört nödropen och att hjälp var på väg.

– Men vi kunde inte se någon ute på isen, så jag rusade upp på en kulle i närheten för att få bättre överblick, säger Marcus.

När Veronika hörde ropen från Amy och Marcus förstod hon att hon kanske skulle överleva.

– Det gav mig hopp, säger hon.

Gick ut på isen trots avrådan

Under hela räddningsaktionen hade Marcus kontakt med SOS Alarm. Men han tyckte att det tog för lång tid för Räddningstjänsten att komma fram. Han fruktade att de inte skulle hinna fram i tid och rusade tillbaka upp mot huset för att hämta en flytväst så att han själv skulle kunna ge sig ut på isen.

– SOS Alarm avrådde mig, men jag gick ändå ut på isen. Räddningstjänsten fick i värsta fall dra upp mig också. När jag kommit ut en bit såg jag en grå kalufs sticka upp ur en isvak. Först fruktade jag det värsta, men när jag ropade svarade hon.

I samma ögonblick anlände Räddningstjänsten. Två brandmän i våtdräkter förde snabbt ut en flytsläde på isen och Marcus kunde dirigera dem i rätt riktning.

– När de nästan var framme brast isen även under dem. Men de fick upp Veronika i släden och kunde dra in henne till land.

Först då kunde Veronika slappna av.

– Jag minns när jag bars in i ambulansen och jag var vid medvetande, även om jag var ordentligt medtagen.

Under tiden hade hennes man Anders kommit till platsen och oroligt sett alla blåljus vid strandkanten.

– Men han hann se att jag klarat mig innan ambulansen förde mig till sjukhuset i Borås.

Amy belönades med HJ:s Guldros för sin insats. Foto: Per-Ola Ohlsson

Veronika var 29 grader varm i kroppen

Det var i absolut sista stund som räddningen kom. Veronika låg uppskattningsvis sammanlagt 40 minuter i det iskalla vattnet och hennes kroppstemperatur var bara 29 grader när hon kom in till sjukhuset.

– Jag känner en så otrolig tacksamhet gentemot Amy och Marcus och Räddningstjänsten, inte minst deltidsbrandmännen som gör en sådan fantastisk insats på sin lediga tid. Tack vare dem överlevde jag och klarade mig utan men, säger hon.

Amy och hennes familj har premierats av Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund för sin rådiga insats. Veronika är glad över att hon även kan tacka dem med Hemmet Journals Guldros.

– Vi är bara så glada över att det blev ett lyckligt slut, säger Amy.

Veronika har, trots dramat, inte blivit avskräckt från att ge sig ut på Marjebosjöns is.

– Men jag har lovat min man och våra barn att alltid ha isdubbar med mig, säger hon.

Veronika Lorentzon

Ålder: 64 år.
Familj: Maken Anders, 67, tre söner och tre barnbarn.
Bor: Villa utanför Tranemo.
Gör: Rektor på Musikskolan i Gislaved.