Anja Pärson berättar att hon just har skottat snö i över tre timmar, vilket var nästan meningslöst för snön fortsätter vräka över Umeå som denna torsdagsförmiddag är full av liv och människor.
– Ja, det är alltid rörelse här, en stad som växer, säger Anja när vi ses i hotellobbyn där vi bestämt träff.
Anja Pärson
Ålder: 42 år.
Familj: Hustrun Filippa Rådin, barnen Maximilian, 8, och Elvis, 11, samt Emmi, 17, från Filippas tidigare förhållande.
Bor: I Umeå.
Gör: Egen företagare, föreläsare och inspiratör. Före detta alpinstjärna, som bland annat vunnit 19 VM- och OS-medaljer och den totala världscupen två gånger.
Aktuell: I Mästarnas mästare på SVT1.
Umeå har blivit utsett till Sveriges idrottsstad flertalet gånger. Anja trivs här och har både sin syster och flera barndomsvänner i stan. Dessutom bor bonusdottern Emmis pappa här och eftersom barnens mående går först har det inte funnits på kartan att flytta så länge hon går i skolan.
– Det enda som saknas här är ett stort berg, säger Anja och slår sig ner i en av stolarna.
Hon är tufft klädd och säger att det är fördelen med att ha en fru som är stylist.
– Filippa kan alltid ta en sista check innan man går iväg. Det känns tryggt, säger Anja.
Så träffades Anja Pärson och Filippa Rådin
Det har nu gått över 15 år sedan Anja och Filippa Rådin blev ett par och 2014 gifte de sig. Filippa var dessförinnan tillsammans med sitt första barns pappa, som både Filippa och Anja har en bra relation till. De sätter alltid barnen i första rummet och Emmi bor just nu varannan vecka hos sina mammor och varannan vecka hos sin pappa.
Anja och Filippa träffade första gången när Anja besökte Filippas klädbutik. Det uppstod först en vänskap som senare kom att utvecklas till något mer.
– Vi mejlade och pratade i telefon och blev varandras ventiler. Jag fastnade för hennes otroligt starka personlighet och hur hon ser och intresserar sig för andra människor. Filippa lyser och är en otroligt passionerad person på alla olika plan.
Det som Anja fastnade för är i stort sett samma egenskaper som hon uppskattar mest hos Filippa även idag. Samtidigt förändras man ju hela tiden som människa.
– Ingen av oss är den samma som vi var när vi träffades men jag upplever att ju äldre man blir tillsammans desto mer lika blir man varandra.
Kärleken dem emellan är djupt rotad.
– Vi är inte naiva, vi fattar att varken livet eller en relation alltid är på topp. Men vi utmanar varandra och utvecklas hela tiden, både som par och individer. Filippa och jag vet att vi vill leva resten av vårt liv tillsammans och skulle något uppstå mellan oss så har vi förmågan att alltid kunna prata med varandra.
Sedan många år tillbaka går Anja och Filippa i parterapi.
– Vi går dit när vi känner att vi behöver en tredje part. Det är skönt att få verktyg med sig och vi vill visa andra att det inte är en speciellt stor grej att gå till en terapeut, inte minst i förebyggande syfte, säger Anja.
Anja medverkar i Mästarnas mästare
Anja och Filippa är båda entreprenörer och har jobbat tillsammans med flera projekt. Filippa är den mer kreativa och skapande medan Anja är den mer logiska och praktiska. Nyligen släppte de sin uppskattade lampa Styrka som de tog fram i samarbete med Markslöjd.
– Den har verkligen gått bra och det är otroligt roligt att ta emot alla bilder från olika personer från alla möjliga delar av landet som har köpt lampan och satt upp i sina hem.
Paret vill jobba som oberoende frilansande designers och har även gjort samarbeten med bland annat Ellos och Craft Sportwear. De känner båda passion för den här typen av samarbeten och har fått mersmak. Men just nu är Filippa inne i en väldigt kreativ process och då låter Anja henne vara i sin bubbla.
– Under sådana här perioder tar jag ett större ansvar när det kommer till det praktiska, som hem och barn. Vi har blivit rätt bra på att skicka stafettpinnen vidare. Under de tre veckor som jag var i Spanien för att spela in Mästarnas mästare var det till exempel Filippa som fick hålla i alla trådar här hemma.
Egentligen skulle Anja ha varit en av deltagarna i Mästarnas mästare redan förra året men bara tio dagar före inspelningen skadade hon sig.
– Jag hade packat väskan, Filippa hade varit med och planerat för alla klädbyten och så small det bara till i vaden en dag under träningen. Det fanns ingen möjlighet för mig att åka ner och tävla med den skadan.
Tränar varje dag
Anja har fått frågan om att vilja vara med i stort sett varje säsong men hon har känt att det bör gå åtminstone tio år efter idrottskarriären innan man tackar ja.
– Tjusningen och själva poängen när man ser på tv-programmet tycker jag är att få summera och titta tillbaka på de olika idrottarnas karriärer.
Hon beskriver den här säsongens gäng som fantastiskt. Alla klickade med alla.
– Redan när vi alla träffades på Arlanda kände vi hur vi bondade. Det blev många djupa och stora samtal redan från början, säger Anja.
LÄS ÄVEN: Annelie, 63, är Europamästare i styrkelyft: ”Jag vill kunna bära hem mina matkassar när jag är 85”
Med facit i hand säger Anja att hon hade velat vara i ännu bättre form under inspelningen, inte minst för att hon och Tony Richardson är de enda som faktiskt inte hållit på med någon konditionssport.
– Jag hade inte tränat så hårt så jag kan väl inte säga att jag kände något slags övertag. Som gammal elitidrottare känner man sig alltid som en aktiv idrottare i huvudet men kroppen hänger liksom inte med och är snarare som en pensionärs.
Anja utför dock något slags träning varje dag. På grund av gamla idrottsskador känns det ännu viktigare att röra på sig men Anja säger att skadorna inte hindrar henne i vardagen.
– Så länge jag kan vara aktiv med barnen så ger åtminstone inte de där skadorna några men för livet.
Anja och Filippas klimatsmarta hus
Nu för tiden är det viktigaste i livet för Anja att skapa minnen tillsammans med sin familj. Det bästa hon vet är att göra utflykter tillsammans med Filippa och barnen. Minst en utflykt per helg brukar det bli och vilken aktivitet det blir beror ofta på säsong. Just nu är det allt från skid- eller pulkaåkning till att åka upp på ett berg och elda tillsammans.
Eller så åker de till sitt nybyggda fritidshus. På Youtube har man under det senaste året, i serien ”Anja och Filippa bygger sitt hållbara drömhus”, kunnat följa parets ambition att bygga Sveriges mest klimatsmarta hus.
– Vi är inte helt klara ännu, vi har lagt ner mycket tid och research på att hitta lokala material och lösningar. Att bygga ett sådant här hållbart hus tar tid, men det blir bra och tanken är att vi ska tillbringa allt mer tid där i framtiden.
Som mamma beskriver Anja sig själv som väldigt driven och aktiv. Allt ska gå fort. Filippa är den med mer tålamod och lugn.
– Jag är till exempel den som drar igång en innebandymatch mitt under matlagningen. Det kan ju bli väldigt stökigt och är kanske inte alltid en strålande idé, haha!
Anja är lekfull och berättar att båda mammorna är väldigt närvarande med sina tre barn. De försöker alltid läsa på om sina barns olika åldrar och vad de kan tänkas gå igenom för faser. Det viktigaste är att finnas där och prata och lyssna på dem.
– Det är självklart viktigt med tydliga riktlinjer och att hela tiden ha rutiner som barnen kan luta sig mot. Sedan ska man inte glömma vikten av att sova, äta bra och röra på sig. Det mår alla bra av.
– Skärmen är ett dopamin som det inte går att konkurrera med. Det är omöjligt att vara lika attraktiv som en skärm men då är det viktigt att ta med dem ut och röra på sig. Ibland tror jag att det är vi föräldrar som inte har tålamodet att låta dem ha tråkigt och bara låta dem vara rastlösa. Det är ju i det tråkiga som skapandet och fantasin uppstår.
– Våra barn älskar när vi engagerar oss och investerar i det de gör, som att spela fotboll ihop, läsa högt tillsammans eller bara spela spel under kvällsfikat.
Engagerad i Hjälteföreningen
Anja brinner för de unga i samhället och deras mående. Hon tycker att gemene man är lite naiv som tänker att vi i Sverige har det så himla bra, när det i själva verket finns barn och unga som går hungriga eller som inte har råd att hålla på med en aktivitet eller idrott.
– Det gör ont i hjärtat att se så många unga utan syfte framåt. Den rikedom jag fått uppleva inom idrotten är något jag ser som en självklarhet att få dela med mig av, säger Anja.
Hon är ofta är ute och föreläser och inspirerar företag i den här typen av frågor. Hon blir skrämd av hatet och ensamheten som växer och drömmer om ett mer öppet samhälle med mer närvaro och en större gemenskap. Just nu håller hon på att driva frågan om gratis kollektivtrafik till barn och unga som ska ta sig till träning.
– Alla mår bra av att röra på sig. Vi behöver tänka på deras fysiska och psykiska hälsa. Idag finns inga fritidsgårdar, vilket gör att de unga drar runt på stan eller hänger i köpcenter och det blir då lättare att dras in i fel kretsar. Sysselsättning och vuxnas närvaro är A och O. Idrott är också ett enkelt sätt att fånga upp de barn som kanske inte har det så lätt hemma.
Hennes egna barn är också sportintresserade. Mellansonen Elvis är helt uppe i fotbollen medan yngste, Maximilian, är intresserad av ridning. Äldsta tjejen Emmi är den som tävlat i slalom.
Anja är själv engagerad i något som kallas Hjälteföreningen och hon tränar ett fotbollslag med 11-åringar där alla får vara med.
– Oavsett vilket funktionshinder eller vilka utmaningar man har tycker jag man ska få chansen att få vara med. Alla kan bidra och vara med på olika sätt.
På frågan vad som skrämmer Anja är det just människors hat mot det som är annorlunda. Som offentlig person vill hon visa att alla har en plats i samhället och är lika mycket värda.
Hamnade i en identitetskris
Anja tror på ödet. Inte minst under sin karriär tänkte hon att det nog finns en högre makt av något slag.
– Då, när jag stod på toppen, kände jag varje gång att jag riskerade döden. Under störtlopp och Super G åker jag lika fort som snabbare bilar men utan krockkudde. Risken fanns ju alltid där men att hantera den typen av rädslor var en process jag lärde mig.
– Men under min karriär kunde det hjälpa att tänka att vissa saker sker av en anledning. Om jag till exempel skadade mig och missade vissa tävlingar såg jag det som att det var meningen. Jag är den som accepterar istället för att älta.
En stor fråga som många elitidrottare måste hantera efter sin karriär är frågan vad som kommer härnäst i livet? Många blir vilsna eller deprimerade. Anja hann inte hamna i det där vakuumet som lätt kan uppstå efter en hektisk idrottskarriär. Bara två månader efter att hon slutat föddes Filippa och Anjas första gemensamma barn.
– Först fick vi barn, sedan gifte vi oss och därefter var det min tur att vara gravid. Under småbarnsåren var det fullt upp och sedan dess gick allt av bara farten. Egentligen var det först i samband med pandemin som jag på riktigt kunde stanna upp och reflektera, se tillbaka och inse vad det var som jag varit med om.
Anja berättar att hon hamnade i ett slags identitetskris. Hon är så van vid att ha ett högt tempo, är extremt driven och har alltid haft saker att göra. Nu frågade hon sig vad hon vill göra resten av sitt liv.
Anja Pärson om livet efter skidkarriären
– Det märkliga är att under karriären kunde man drömma om att bara ha egen tid. Det ironiska är att när man sedan har den där tiden är man istället rädd för att ha en tom kalender, säger Anja.
Hon är ändå inte rädd för den nya situationen och inte heller rädd för att må dåligt.
– Livet går upp och ner och jag har, mycket tack vare min bakgrund, lärt mig att vara i mina svagheter. Jag har ett bra psyke, vågar se problemen och även jobba med dem.
– Alla har sämre dagar och då är det viktigt att låta tankarna få bearbetas istället för att – som en som jag som ofta vill fort framåt – inte skynda vidare. Man måste gå igenom varje känsla tills man är klar och jag tycker det är otroligt berikande att stanna upp och lära känna sig själv.
Anja och Filippa är öppna för varandra om när de har sina svackor.
– Det finns inga par som mår bra hela tiden. Men vi är de vi är och det är viktigt att avdramatisera vissa saker ibland. En fördel är att vi är väldigt bra på att lyfta varandra och att vi känner varandra utan och innan.