Slalomstjärnan Jens Byggmark hade egentligen inga tankar alls på att medverka i årets upplaga av populära Mästarnas mästare. Han hoppade in med kort varsel som ersättare åt Anja Pärson, som skadades precis innan inspelningen i Montenegro vid Adriatiska havet.
– Det är ett fantastiskt program som jag tittat en hel del på genom åren, så även om jag fick förfrågan bara fem–sex dagar innan färden dit var det givet att tacka ja. Men det är klart att det optimala hade varit om jag fått lite mer tid att förbereda mig för alla tuffa tävlingar. Jag lade av med skidåkningen våren 2017 och formen är ju inte precis densamma som under karriären, säger Jens med ett skratt.
Att vara med i Mästarnas mästare var nästan ännu roligare än han förväntade sig.
– Jag hade inte träffat någon av de andra i min grupp innan och det var jättekul att lära känna dem. På kort tid blev vi ett tajt gäng och det var roligt att få se varandras karriärer lite närmare. Sedan är det ju så att så fort det blir tävling, då vaknar vinnarinstinkten till ordentligt.
Jens slutade på en fjärdeplats i Mästarnas mästare medan guldet kneps av skridskoåkaren Nils van der Poel.
Jens Byggmark
Ålder: 37 år.
Familj: Gift med Michaela, barnen Livia, 7 år, och Valter, 6.
Bor: Flyttar inom kort till ett egenritat och egenbyggt hus i Skuru.
Gör: Delägare i Sunroof, som sätter upp integrerade soltak. Före detta slalomåkare med tre VM-silver som främsta meriter.
Slutade med skidåkning 2017
Jens tvingades lägga av med skidåkningen på grund av en knäskada. Trots ingrepp blev det inte bättre. Efter tre års tragglande mellan sjukhus, gym och slalombackar fick det vara nog.
– Jag slet av korsbandet i det högra knäet under en träning i schweiziska Saas-Fee, men operationen blev inte riktigt bra och smärtan ville inte ge med sig. Jag körde rehabträning och ville så gärna tillbaka. När läkarna sa att jag var tvungen att operera mig igen orkade jag inte komma tillbaka en gång till.
Motivationen minskade rejält och i samma veva blev han pappa för andra gången.
LÄS ÄVEN: Måns Zelmerlöws sorg efter missfallen: ”Vi frågade oss om det verkligen var värt det”
– Alla resor till träningsläger och tävlingar världen över tog otroligt mycket tid. När det var som mest var jag iväg ungefär 200 dagar per år och det är ju inte optimalt när man har små barn hemma. Michaela var heller inte så sugen på att ta hand om barnen på egen hand så pass mycket, vilket jag har full förståelse för.
Har två barn med hustrun Michaela
Jens och Michaela träffades på ett uteställe i Stockholm 2011.
– Michaela är syster till min alpine kompis Jon Olssons fru Janni, berättar Jens. Michaela är en väldigt driven person, det är någonting jag verkligen ser upp till och tycker är viktigt. Hon har dessutom världens bästa humor och får mig att skratta. Sedan är Michaela enligt mig den vackraste på planeten.
– Det jag föll för hos Jens var först och främst hans fantastiska humor, säger Michaela. Jag tror aldrig att jag skrattat så mycket med någon innan i hela mitt liv. Sedan hans fantastiska charm, glimten i ögat och positiva inställning till livet. Dessutom finns det ingen mer omtänksam och fantastisk människa än han.
År 2015 föddes dottern Livia och året efter sonen Valter.
LÄS ÄVEN: Carola Häggkvist om relationen till sonen: ”Har litat på att sanningen ska segra”
– Hur jag är som pappa? Både jag och Michaela är bra som föräldrar tycker jag.
Engagerade och kärleksfulla. Vi tycker om att umgås med barnen. För min del gör jag gärna utomhusaktiveter med dem, kanske inte helt oväntat.
Men några fler syskon lär det inte bli. Inte om Jens får bestämma i alla fall.
– Det räcker och är alldeles lagom med två, då kan vi lägga all tid och kärlek på dem. Och jag är rätt säker på att min fru tycker likadant. Hon har åtminstone inte sagt något annat.
Driver Youtube-kanalen Vägen till skilsmässan
Jens är född i Örebro men uppvuxen i den klassiska skidorten Tärnaby, precis som bland andra Ingemar Stenmark, Anja Pärson och Stig Strand.
Valet av idrott var liksom ingen större skräll och karriären tog honom bland annat till tre VM-silver och två segrar i världscupen i slalom.
Michaela är både född och uppvuxen i Stockholm. Hon är utbildad sjuksköterska i grunden och har även läst vidare till injektionssköterska. Nu jobbar hon fulltid som
influenser med sina sociala mediekanaler och driver även en framgångsrik podcast tillsammans med systern Janni.
I snart två år har makarna även haft en gemensam kanal på Youtube där man får följa byggandet av deras egenritade hus. De försöker att lägga ut en ny video varje vecka. Den nya villan, på 284 kvadratmeter, ligger i Skuru vid Skurusundet.
Programmet har de lite ironiskt döpt till Vägen till skilsmässan och att det är populärt märks på de 41 000 prenumeranterna. Alla videor har totalt ungefär fem miljoner visningar.
– Det är ju så att skilsmässostatistiken i Sverige är hög. Den är ännu högre om man bor i Stockholm och har barn och ytterligare ett snäpp om man dessutom bygger hus tillsammans. Alla säger att bygga hus är en genväg till skilsmässa. Vi förstod att vägen skulle bli guppig mot vårt drömhus men ville bevisa motsatsen. Nu ska vi flytta in inom kort och än så länge är vi fortfarande gifta, säger Jens med ett skratt.
LÄS ÄVEN: Rolf Lassgård om skilsmässan: ”Det var läge att dra i handbromsen”
– Husbygget har varit en upplevelse, säger Michaela. Det har tagit betydligt längre tid än vad jag trodde och har även varit en större utmaning men nu när huset står där och det börjar bli färdigt så känns det som att det varit värt allt slit. Att spela in videorna tillsammans har varit otroligt kul, säger Michaela.
Båda två är ganska avspända vad gäller sitt förhållande och har inga problem att skoja om det.
– Vi har funderat på att förnya våra löften, säger Jens. Att säga att vi ska älska varandra tills döden skiljer oss åt är ju egentligen att lova för mycket. Vi tänkte säga något i stil med att löftet gäller så länge vi älskar varandra – för så är det ju.
5 snabba frågor till Jens Byggmark
Beskriv en person som är din motsats med tre ord!
– Elak, fantasilös och improduktiv.
Har du någon gång tagit en springnota?
– Haha, ja, det har jag faktiskt. Men en ofrivillig sådan. Det var för ungefär tio år sedan på en restaurang i Stockholm. Jag kände ägarna lite, så jag betalade i efterskott.
Hur lång tid tar det vanligtvis innan du packar upp resväskan efter en semestertripp?
– Ärligt talat kan det ta några dagar. För min fru är det tvärtom. Hon har nästan plockat upp innan vi är hemma. Det här kan det bli lite diskussion om ibland.
Vad önskar du att du vore bättre på?
– Att ha mer fokus på saker som jag tycker är tråkiga.
Om du tvingades äta en och samma sak i en månad, vad skulle du då välja?
– Hamburgare, det är jag väldigt svag för. Övriga familjen tycker också mycket om det.
LÄS ÄVEN: John Lundvik: ”Jag känner en viss rädsla att aldrig räcka till”