8-åriga Gustaf har hittat 130 fyrklöver: “Hoppas få extra mycket tur”

Gustaf Lindelöf Gottberg har hittat över 130 fyrklöver hemma på gräsmattan utanför Eslöv. Och inte nog med det – i hans samling finns även fem- och sexklöver.

Skånepågen Gustaf Lindelöf Gottberg visar stolt upp sin samling med torkade fyrklöver som han förvarar bakom glas och ram.

Det är delar av hans samling med den kanske främsta symbolen för lycka.

Gustaf Lindelöf Gottberg

Ålder: 8 år.
Familj: Mamma Melita, 45, pappa Björn, 40, och lillasyster Linnea, 6.
Bor: På en gård vid Kungshult utanför Eslöv.
Gör: Går i skola, samlar fyrklöver.

– Jag har hört att fyrklöver ska ge tur, så det hoppas jag på, säger den unge naturintresserade samlaren.

Släkting var bra på att hitta fyrklöver

Allt började sent våren 2023, när Gustaf än en gång fick höra familjelegenden om sin mormorsmor som lär ha varit så bra på att hitta fyrklöver att det räckte med att hon satte sig på en stol på gräsmattan för att hon skulle få syn på en.

– Gustaf tyckte att det lät spännande och gick ut på vår tomt och satte sig i gräset, där det växte mycket klöver, berättar hans pappa Björn Lindelöf.

Det tog inte lång stund förrän han kom tillbaka in i huset med sin första fyrklöver i handen och ett lyckligt leende på läpparna.

– Varken jag eller min hustru Melita har någonsin hittat en fyrklöver, även om vi letade mycket som barn. Men Gustaf verkar ha en speciell förmåga att söka upp dem, berättar hans pappa.

Däremot ska Melitas mormor som sagt ha haft en sällsynt god förmåga att hitta fyrklöver och det var berättelsen om henne som lockade Gustaf. Egenskap-en har dock varken ärvts av Melita eller hennes mamma.

– Efter att Gustaf hittat sin första fyrklöver gav det honom blodad tand. Nästan varje dag under sommaren har han metodiskt sökt igenom gräsmattan i jakten på fyrklöver, berättar Björn.

Har hittat både femklöver och sexklöver

Gustaf har en speciell metod i sitt sökande som varit mycket framgångsrik.

– Jag går ut och sätter mig på gräset och går sedan igenom ett område med båda händerna. Jag kan sitta där en jättelång stund, säger han.

– Många fina dagar under sommaren har Gustaf gått ut efter frukosten vid niotiden och sedan har man inte sett honom förrän till lunchen, säger hans pappa med ett leende.

Att Gustafs systematiska letande varit framgångsrikt vittnar hans samling om. När Hemmets Journal intervjuade honom i slutet av september hade han drygt 130 torkade fyrklöver bakom glas och ram.

Alla fyrklöver i sin samling har han hittat på familjens avstyckade gård vid Kungshult utanför Eslöv.

– Vi har drygt 3 000 kvadratmeter mark. Allt är inte gräsmatta, men en del. Och vi har tydligen gott om klöver, säger Björn.

Gustaf har dessutom hittat några femklöver och även något så ovanligt som klöver med sex blad.

– Jag har hört att femklöver betyder mycket tur och kärlek och att sexklöver ger extra mycket tur och kärlek. Hoppas det, för jag har hittat två sexklöver.

Scroll to Top