Samuel räddade övergiven getkilling: “Kommer bli svårt att skiljas från honom”

När en liten getkilling fick en dödsdom av sin egen mamma, smälte Samuel Zachariaes hjärta. Idag har han geten hemma – och tar med sig honom till jobbet. Åtminstone ett litet tag till. – Varje gång jag försökte lämna honom, bräkte han som en galning.

Samuel Zachariae kommer aldrig att glömma dagen då han såg Get för första gången. Get var ungefär tio dagar gammal och hade kommit till världen hos Samuels granne.

Dess mamma hade fått tre killingar men eftersom en get bara har två spenar hade hon valt bort sitt minsta barn. Den lilla killingen gick omkring med en krokig rygg eftersom dess hungriga mage hade dragit ihop sig och det var förmodligen bara en fråga om dagar eller till och med timmar innan den skulle duka under.

Samuel Zachariae

Bor: Hørsholm.
Familj: Fru, två barn, en hund, en katt och en get.
Yrke: Målarmästare.

Men det kunde en sann djurvän inte tillåta.

– Dess mamma stångade den så hårt att den flög upp i luften. När jag såg det sa jag: ”Jag tar den”, minns målarmästaren med det stora hjärtat.

– Min fru har fött upp lamm med flaska som barn och min mamma hade också får, så vi hade faktiskt funderat på om det var något vi också ville prova tillsammans med barnen, säger Samuel, som är pappa till 14-årige Romeo och fyra år gamla Sofie.

– Det var en väldigt trött killing som vi kom hem med den kvällen. På den tiden fanns det inga krumsprång i honom, säger Samuel och tittar på Get, som hoppar upp i luften av ren och skär livsglädje.

Lilla Get behöver mat var tredje timme.

Den lilla geten behöver mat var tredje timme

Idag är Get drygt en månad äldre och ungefär dubbelt så stor som när Samuel fick honom. Han springer glatt omkring i Samuels målerifirma Lykkebo i Hørsholm i Danmark och hoppar upp på möblerna, äter av växterna, sliter ut sladdar ur datorer och retas med Samuels hund Ida hela dagarna.

Men när han behöver mat, tröst och trygghet, hoppar den lilla geten upp i armarna på målarmästaren, eftersom det är han som är som en mamma för geten.

– Klockan var förmodligen sju eller åtta på kvällen när jag tog hem Get och jag hade ingen mat alls för en killing hemma. Men jag ringde en bekant som har får och frågade om han kunde hjälpa till. Strax därefter körde jag över till honom och hämtade lite mjölkersättning och en nappflaska, minns Samuel och förbereder en flaska för Get i Lykkebos mikrovågsugn.

Han behöver mat var tredje timme, eftersom han växer snabbt och inte kan leva på krukväxter, skrivarpapper och allt annat han hittar på målarmästarens kontor.

– Han ville inte bli lämnad ifred och varje gång jag försökte att lämna honom, blev han galen. Istället sov jag på soffan med honom, säger Samuel och ger Get flaskan, vars innehåll snabbt försvinner ner i Gets snabbt växande kropp.

Har blivit rumsren

Först fick Get namnet Rosa men efter ett tag insåg familjen att Rosa var en bock.

– Nu kallar jag honom Get men det spelar ingen roll, för han kommer inte när jag ropar på honom, säger Samuel och skrattar.

Han hade pratat med sin familj om att geten borde slaktas och ätas när tiden är rätt, eftersom det inte går att ha en fullvuxen getabock i huset och Get är inte mycket för att gå ut.

– När vi är hemma skickar jag alltid ut honom för att kissa, men när han har varit ute ett tag knackar han själv på fönstret för att komma in igen. Han är verkligen en inomhusget, säger Samuel.

Han har i alla fall lyckats lära Get att vara renlig och bara kissa utomhus. Det har gått så bra att Get nu tar sig igenom en hel arbetsdag utan att det sker någon olycka
inomhus.

När Samuel ska ut till kunder följer hunden Ida med i sin transportbur och Get sitter bredvid i en plastbalja.

Skola vill ta över Get

När Samuel måste köra ut till kunder sätter sig Ida i sin transportbox i baksätet på bilen och bredvid den har Samuel ställt upp en stor plastlåda med halm i botten där Get kan ligga. Det är ett arrangemang som de två djuren är riktigt nöjda med och de sover sött tills Samuel kommer tillbaka.

Faktum är att de två sover också tillsammans hemma i huset, eftersom de snabbt blev goda vänner.

– I början var Ida lite försiktig med Get men sedan satte jag Ida i transportboxen tills hon hade vant sig vid Get och idag är de bästa vänner, säger Samuel.

Det är så mycket svårare att hantera, att Gets tid med familjen Zachariae snart är till ända.

– Kärleken till Get har vuxit, så nu kommer det att bli svårt att skiljas från honom. Och vi har ju kommit överens om att vi inte kan äta upp honom.

Nyligen blev Samuel kontaktad av en skola för barn som har det svårt. De skulle vilja ta över Get, eftersom de har andra djur också.

– Jag pratade med min dotter igår och hon kan förstå att Get behöver ha andra getter att leka med, men vi kommer förmodligen alla att bli ledsna när han en dag inte är hemma längre. Min dotter är så förtjust i Get att hon alltid säger hej till honom innan hon säger hej till mig.

Scroll to Top