Klättraren Teddy har räddat mer än 50 katter: “Huvudsaken är att ägaren blir glad”

Högt uppe i trädet sitter en vettskrämd kisse och kan inte ta sig ned. Då kommer superhjälten Teddy med sina klätterrep och snart kan alla andas ut. Katträddaren har än en gång gjort sitt jobb.

Teddy Bayakhmetov har alltid varit intresserad av klättring och akrobatik. När han blev vuxen föll det sig naturligt att han skulle bli yrkesklättrare, ett ovanligt och väldigt speciellt yrke.

– Det kan handla om att bygga en arenascen, att hänga över en fasad och putsa fönster, att måla eller montera saker som sitter otillgängligt på en silo eller oljerigg. Våra färdigheter behövs för utrymmen som man inte annars kommer åt, förklarar Teddy.

I början av 2022 gick han in på en Facebookgrupp som heter ”Vi som hjälper katter i träd”. Där såg han att en kattägare som bodde i Nacka behövde hjälp att få ned en katt som klättrat upp i ett träd och inte kom ned. Teddy skrev att han var professionell klättrare och kunde hjälpa till.

De flesta katter uppskattar att bli räddade men en gång blev Teddy rejält biten. Foto: Privat

– Katten satt tio meter upp i ett träd och långt ut på en gren, men jag fick ned den.

Via Facebookgruppen fick han senare flera uppdrag och snart startade Teddy en egen Facebooksida dit man kunde höra av sig vid behov av katträddning i Stockholmsområdet.

– På ungefär ett halvår räddade jag 50 katter, berättar Teddy.


LÄS ÄVEN: Här får övergivna katter en ny chans: ”Behovet är mycket stort”


Första steget i räddningsaktionen är att hitta en förankringspunkt uppe i trädet, vanligtvis en stabil gren.

– Jag använder en kastboll för att få repet runt grenen jag valt ut. Sedan binder jag fast mig och börjar klättra. Jag har även ett par spikskor som jag kan trä på de vanliga skorna för att kunna klättra fritt.

Teddy Bayakhmetov

Ålder: 28 år.
Familj: Ensamstående.Katterna Buster, Lucy och Billie, schäfertiken Alice.
Bor: I lägenhet i Upplands Bro.
Gör: Yrkesklättrare och katträddare. På Teddys Facebooksidor som heter ”Ninjatay” och ”Ninjatay Rigging” kan man se videor från hans
katträddningar.

Fångar katterna i fiskhåv

Utrustningen han använder är klätterrep av olika slag med karbinhakar och vinsch så att han kan förflytta sig och hitta nya förankringspunkter. Och så naturligtvis hjälm – försedd med en kamera – och annan säkerhetsutrustning.

– Riskerna ökar om trädet har ruttna grenar eller om stammen är murken. Skulle grenen jag lagt repet runt knäckas kan det gå riktigt illa, medger han och tillägger att han alltid gör en noggrann riskbedömning.

Med sig upp i trädet har han något att ta ned katten i. Det kan vara en stor fiskhåv, en nätkasse eller en väska.

Det handlar om finkänslighet ut i fingerspetsarna.

– Eftersom jag har bra hand med katter så vet jag hur jag ska närma mig dem utan att de blir rädda. Är det möjligt att komma tillräckligt nära försöker jag ta katten i nackskinnet och stoppa ned den i nätkassen eller väskan. Ibland har jag lite kattgodis med mig för att den ska bli lugn och acceptera mig.

Teddy har kamera på sin hjälm och tar hisnande foton och videofilmer av sina räddningsaktioner högt uppe i trädtopparna. Foto: Privat

– Sitter den långt ut på en gren och jag inte kommer tillräckligt nära, har jag en bred och djup fiskhåv som jag fångar katten med. Eller så skakar jag lite på grenen så att katten ramlar ned i fiskhåven. När katten är i nätet eller håven firar jag ned den till marken.

Teddy ber också de som finns på platsen att hålla ut en presenning under trädet. Ifall katten blir rädd och ramlar kan den fångas upp. Det har dock aldrig hänt.

Den högsta klättringen Teddy fått göra var utanför Uppsala. Katten hade klättrat ända upp i toppen på en 30 meter hög gran. Kattägaren hade först anlitat en arborist men det hade inte lyckats.


LÄS ÄVEN: Katten Winston kom hem igen – efter 9 år på rymmen


– Katten hade varit försvunnen i åtta dagar och suttit i granen i tre dagar. Det innebar att den både var hungrig och törstig och skulle inte orka hålla sig fast i trädet så länge till. Men jag lyckades ta mig ända upp till toppen av granen och fånga in katten som satt på en tunn gren. Jag har en fördel av att jag bara väger 70 kilo och tränar akrobatik.

Han berättar också att han vid tre olika tillfällen fått rädda samma katt.

Teddys egen katt Buster får prova att klättra i husses utrustning. Foto: Thomas Carlgren

Har bara blivit biten en gång

Bland de svåraste uppdragen var en katt som klättrat högst upp i en rutten björk. Teddy åkte dit sent på kvällen, det var mörkt och regnade. Han höll på ett bra tag utan att lyckas få ned katten.

– Jag åkte hem, sov några timmar och åkte dit igen med en ny plan – att klättra i en tall som stod intill björken och svinga mig över när jag var i samma höjd som katten. Där krävdes det ett stort fokus och att verkligen fördela tyngden mellan båda träden när jag skulle fånga in katten som satt cirka 20 meter upp i trädet.

Skärrade katter kan förstås både bitas och rivas, det har Teddy fått erfara en gång.

Har katten väl kommit ner i håven så är den på god väg mot räddningen! Foto: Privat

– När jag plockat katten från grenen och skulle få ner den i nätet bet den mig riktigt rejält. Det var så illa att jag fick åka till sjukhus och ta stelkrampsspruta, få såret
omlagt och äta antibiotika.

Även om kattägarna är oerhört tacksamma och vill betala, så tar Teddy inte emot någon ersättning.

– Det enda jag vill ha är ersättning för taxiresan dit och hem. Jag har inget körkort. Men har de inte råd gör det inget. Huvudsaken är att katten kommer ned och kattägaren blir glad.

Kattexperten: Därför kan inte katten ta sig ner själv

Elin Hirsch. Foto: Privat

Vad är det egentligen som gör att katter klättrar så högt upp i ett träd att de inte kan ta sig ned för egen hand? Elin Hirsch, kattexpert och doktor i etologi, läran om djurens beteende, har svaret:

– Till stor del handlar det om att när katter upplever hot så flyr de vertikalt, vilket innebär att de tar sig upp i träd eller liknande. Självklart kan även katter följa efter fåglar ­eller andra djur, men ofta handlar det om att få uppsikt över sitt närområde ­eller ta sig undan från en potentiellt hotfull situation, berättar hon.

Att ta sig ned är svårt på grund av att kattens klor är böjda, vilket ger styrka och balans på väg upp när den förankrar klorna i trädet. Nedklättringen med huvudet först försvåras eftersom klorna riktas åt fel håll, vilket varken ger förankring eller stabilitet. Katten behöver alltså klättra baklänges ned och flytta en tass i taget om de är högt uppe i trädet. Är det en stressad eller orolig katt som saknar erfarenhet av att ta sig ned från träd så kan denna klättring kännas för svår.

Källa: Tidningen Djurskyddet.


LÄS ÄVEN: Försvunna katten Lurvas återfanns 80 mil hemifrån: ”Jag vill inte förlora honom igen”


Scroll to Top