Markus diagnostiserades med OCD som 9-åring: “Tvånget tog över hela familjen”

Det var kaos i familjen. Allting kretsade kring Markus ständiga handtvättande och alla hans rädslor. Som nioåring fick han äntligen en diagnos, tvångssyndrom. – Anhöriga måste få ta del av behandlingen, säger mamma AnnKatrin som skrivit en guidebok om tvång.

Redan när Markus var i tvåårsåldern märkte hans mamma AnnKatrin Noreliusson att något inte stod rätt till. Hennes son var inte i samklang med sin omgivning.

Under Markus småbarnsår kämpade AnnKatrin hårt för att få hjälp med sin sons problematik men ingen tog henne på allvar. Personal i förskola och skola viftade bort hennes vädjan och sa att det bara handlade om omognad.

AnnKatrin Noreliusson

Ålder: 65 år.
Familj: Maken Anders, dottern Martina, 33 och hennes två barn, sonen Markus, 32 och katten Lottis.
Bor: I Hudiksvall.
Gör: NPF-coach, författare.

– Vi har haft det jobbigt! Och särskilt Markus. När det var kvartssamtal på dagis försökte jag få stöd och frågade personalen vad jag gjorde för fel. Men de sa bara att det skulle bli bra med åren, säger AnnKatrin.

Att luta sig tillbaka och hoppas på att allt skulle ordna sig längre fram var inte ett alternativ för AnnKatrin.

Adhd, Tourettes och OCD

Det var en kamp när Markus inte ville följa med in på dagis och vägrade släppa taget om sin mamma. Senare när han började skolan var det samma sak. Han vägrade gå in i klassrummet.

– Jag ställde oss i kö på BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, och efter tre månaders väntetid fick vi tid för utredning. Då hade jag ringt och tjatat på dem mer eller mindre dagligen, säger AnnKatrin.

Först fick Markus diagnosen adhd, men när AnnKatrin läst på om alla neuropsykiatriska diagnoser upptäckte hon ganska omgående att det var någonting som inte stämde.

– Visst levde Markus ett adhd-turboliv, men han hade också tics och han tvättade sina händer så mycket och ofta att jag fick köpa hem dunkar med mild tvål och mjukgörande handkräm.

Det blev fler utredningar och snart visade det sig att Markus hade både Tourettes syndrom och OCD (Obsessive Compulsive Disorder), det vill säga tvångstankar.

– Tvånget tog överhanden över hela familjen och lade sig som en filt över oss. De ständiga frågorna om kläderna var tvättade, om tandborsten var hans och vad maten innehöll tog aldrig slut.


LÄS ÄVEN: Jonas & Petra Björkman: ”Barnens diagnoser har berikat våra liv så mycket”


Markus Noreliusson

Ålder: 32 år.
Bor: I Hudiksvall.
Gör: Sjukskriven.
Fritid: Naturen och datorer.

Viktigt att anhöriga får vara delaktiga i terapin

Snart gick AnnKatrin med i tvånget. Hon kallar det så när anhöriga göder det tvångsmässiga beteendet. Tvånget driver på och vill ha svar för att dämpa den ångest som annars infinner sig.

– Länge stjälpte jag i stället för att hjälpa, jag ville ju så väl. Men att svara på alla Markus frågor om rengöring signalerade att han inte vågade lita på sig själv.

Något som AnnKatrin och Markus är överens om är hur viktigt det varit att AnnKatrin fått vara delaktig i hans terapi.

– För mig själv var det också viktigt att få rätt information om mitt sjukdomstillstånd. Det och att jag har fått träffa en bra behandlare som är kunnig på OCD, KBT med ERP, har varit avgörande för mig, säger Markus och fortsätter:

– Att mina anhöriga har fått tillgång till samma information som jag har varit nödvändigt. Ens anhöriga måste skaffa sig bra kunskap om tvång, annars kan deras okunskap stjälpa den drabbade.

Metoden ERP som Markus nämner innebär att man låter sig exponeras för det man är rädd för och att man lär sig hantera ångesten som uppstår.

Tack vare att Markus låtit sin mamma delta i arbetet att bli frisk har hon kunnat stötta i träningen och finnas där som ett bollplank.


LÄS ÄVEN: Anna om livet som npf-förälder: “Jag har brutit ihop så många gånger”


Hur mår du i dag, Markus?
– I dagsläget är tvånget under kontroll. Det är fortfarande en kamp vissa dagar att hålla det i schack, men med hjälp av medicin och bra behandling så har jag ett mycket bättre liv nu än tidigare, avslutar Markus.

Markus diagnostiserades med OCD som 9-åring:
Det är viktigt att anhöriga får ta del av behandlingen, menar Markus och AnnKatrin.

Så yttrar sig OCD

Den som har tvångssyndrom tänker och gör på vissa sätt för att undvika ångest.

För att diagnostiseras med Obsessive Compulsive Disorder (OCD) ska dessa tankar och handlingar vara så allvarliga att de utgör ett hinder för ett vardagsliv där arbete, skola och vänner ingår.

Tvångstankar kan vara:

  • Oro för att ha glömt att låsa dörren eller stänga av spisen.
  • Oro för att göra andra besvikna.
  • Rädsla för att skada andra.
  • Bacillskräck.

Exempel på tvångshandlingar:

  • Att tvätta händerna ofta eller duscha länge.
  • Att sortera och räkna saker på ett visst sätt.
  • Att upprepa ett visst ord i tankarna.
  • Att kolla att dörren är stängd många gånger.
  • Att spara på saker.

Källa: Vårdguiden.se


LÄS ÄVEN: Monicas barnbarn har autism: “Tillsammans med Charlie upptäcker jag en ny värld”


AnnKatrins råd till anhöriga till personer med OCD

  • Var uppmärksam om ditt barn plötsligt börjar göra saker hen inte gjort förut.
  • Var inte rädd för att fråga.
  • Sök hjälp, både för ditt barn och dig själv.
  • I väntan på utredning och behandling, läs på och var kärleksfullt nyfiken.
  • Raljera aldrig – tvångstankar är på allvar.

Markus bästa tips

  • Sök hjälp.
  • Läs på.
  • När det kommer till KBT/ERP är det viktigt att våga vara rädd.
Scroll to Top