Gurka

Foto: Lindbloms frö

Även om gurka har ganska lång utvecklingstid kan man hinna med i alla fall två omgångar på en säsong, speciellt om man börjar tidigt med försådd.

Sorten ’Kaikura’ ger 8–10 cm långa snacksgurkor och passar bra både i växthus, på friland ­eller som gurkgardin i fönstret.

Läs även: Dags att sätta potatis – så får du en lyckad skörd

Sallat

Foto: Runåbergs

Plocksallat kan skördas ganska länge från en och samma planta, men tillslut brukar de gå i blom eller tröttna. Då är det bra att ha en ny sallatssådd på gång!

Mixen ’Cosmix’ innehåller ’Littel Gem’, ’Freckles’ och ’Little Leprechaun’ som ger en vacker och god variation.

Läs även: Odla egna grönsaker: Tipsen som hjälper dig att lyckas med trädgårdslandet

Morot

Foto: Impecta

Speciellt de snabbväxande sommarmorotsorterna kan man så och skörda allt eftersom hela säsongen. Håll sådden fuktig!

Sorten ’Touchon’ är en fransk delikatessmorot med fin smak. Kan även krukodlas och skördas tidigt som minimorötter!

Läs även: Odla ätbart på balkongen – 7 smarta tips

Bondböna

Foto: Blanda frön

Det går att hinna med nya bondbönor efter en första omgång om man förodlar dem lite omlott. När första omgången blommar kan man börja så nya.

Sorten ’Eleonora’ får stora ­läckra bönor. Stjälkarna blir runt 90–100 cm höga och kan behöva stöd för att inte knäckas.

Läs även: Odla egna tomater – 7 steg från frö till skörd

Rädisa

Foto: Impecta

Rädisa känns som en vårprimör men den kan sås och skördas om och om igen hela säsongen.

Sorten ’Easter Egg’ får blandade helrunda rädisor med röda, gula, purpur och vita rötter. De har en mild, pepprig smak och är spröda.