Odla egna tomater – 7 steg från frö till skörd

Att smaka egenodlade, solmogna tomater är en av sommarens höjdpunkter. En planta på balkongen eller flera i trädgården – vi ger ­tipsen för enkel odling med bästa resultat!

Ger du bara tomatplantorna vad de behöver kommer de att växa, trivas och ge rikligt med avkastning. Så förse dig med bra jord, fröer och lite tålamod.

Om du har plats på fönsterbrädan kan du också driva upp egna tomatplantor från frö. Förutom att det är trevligt att se dem växa så har man då större möjlighet att välja lite ovanligare sorter.

Olika sorter kräver olika mycket plats. Har du en begränsad yta att odla på kan du välja busk- eller kruktomater, som ger hög avkastning på litet utrymme. Ett söderfönster eller en solig balkong räcker gott och väl för att kunna odla tomater.

Du som har ett växthus eller en varm och skyddad plats längs med en husvägg kan istället välja sorter som växer ordentligt på höjden. De ger större skördar och man har betydligt fler sorter att välja mellan.

Odla egna tomater – 7 steg från frö till skörd

1. Sätt fröna i jorden

Tidigt på våren är det dags att sätta fröna i jorden. Helst under mars, eller början av april. En pluggbox är ett utmärkt alternativ eftersom man får många plantor på ett litet utrymme. Dessutom får plantorna fina rötter som ger en bra start i deras tillväxt. Så fröna på fuktig såjord och håll sedan sådden fuktig och varm. Tomater gror dåligt vid låga temperaturer. De vill helst ha över 20 grader och få värme underifrån, så ställ gärna sådden ovanför ett varmt element.

Odla egna tomater – 7 steg från frö till skörd

2. Ställ plantorna svalt och ljust

När sådden börjat gro får ­temperaturen gärna vara ­svalare, men plantorna behöver ordentligt med ljus för att bli knubbiga och starka.

Odla egna tomater – 7 steg från frö till skörd

3. Plantera om

När den lilla plantan fått sitt ­andra bladpar, de så kallade ­karaktärsbladen, är det dags att plantera om den i större kruka med näringsrikare jord. Sätt plantans första bladpar precis ovan jordytan, de bildar då mer rötter från stammen och plantan blir därmed stabilare. 

Odla egna tomater – 7 steg från frö till skörd

4. Näringsvattna

Ta inte en för stor kruka vid den första omplanteringen, eftersom de små plantorna har svårt att klara sig med en för stor jordvolym. Det är bättre att öka krukans storlek i takt med plantans tillväxt. Ett par veckor efter omplantering bör man börja näringsvattna. Då kan man också behöva ge dem stöd av en blompinne för att de ska växa rakt och fint.

Odla egna tomater – 7 steg från frö till skörd

5. Flytta ut tomatplantorna

När dygnsmedeltemperaturen är minst åtta grader kan tomaterna få flytta ut till en vind­skyddad, varm och solig plats. Men innan de flyttar ut permanent är det bra att av­härda dem. Genom att flytta ut plantorna under varma och vindstilla dagar och sedan ta in dem under natten så vänjer man dem vid livet utomhus.

Odla egna tomater – 7 steg från frö till skörd

6. Vatten, näring och utrymme

Tomater älskar sol och värme. De vill ha jämn vattning och regelbundet med näring för att de ska växa och frodas. ­Flytande ekologisk näring är enkelt att dosera i rätt mängd. Hönsgödsel eller gräsklipp fungerar också. Men övergödsla inte eftersom det främjar bladtillväxt istället för fruktsättning. Nu när tomatplantorna är stora vill de växa i en väl tilltagen ­kruka eller hink, minst tio liter i volym. Kärlet måste också ha ett hål i botten för att överflödigt vatten ska kunna rinna ut.

Odla egna tomater – 7 steg från frö till skörd

7. Då är det dags att skörda tomaterna

Från sådd till skörd tar det minst tre månader, så man bör vara ­rustad för en smula tålamod. Men det är väl värt mödan när det är dags att ­skörda de solvarma tomaterna.

Tips!
Vissa tomater behöver tjuvas för att de ska ge bra med skörd. ­Tjuvarna är sidoskott som sitter i tomatens bladveck. Att tjuva betyder att ta bort dessa.

Scroll to Top