Engelsk trädgård: Så fixar du den charmiga stilen hemma

En strikt struktur gömd under frodig grönska och vilda blommor, det är grunden i en engelsk trädgård. Här får du tipsen för att skapa en trädgård i engelsk stil.

För ungefär tio år sedan började jag och min kompis Katarina åka på trädgårdsresor till England. Där öppnades en helt ny värld, en passion för trädgård och ett etablerat system med trädgårdar som är öppna för besökare. Vi blev hänförda. Och förbryllade. Särskilt när vi vandrade genom en viss typ av trädgårdar, vi kan kalla dem Edwardianska eller arts- and craftträdgårdar. Där trädgården är en förlängning av huset, några ytterligare sommarrum. Där det är välordnat nära huset och mer vilt i ytterkanterna. Dessa trädgårdar plockade fram en massa fina känslor i oss. De var som ren och skär poesi.

Läs även: Gladiolus: Växtvärldens nya trendblomma?

Att det fanns ett recept slog mig inte först. Jag såg dem som enskilda skapelser. Men så en dag satt jag på min pappas lokala bibliotek i Skåne med en tung bok i famnen. Den var skriven av en engelsk trädgårdslady, Penelope Hobhouse. På några få rader gav hon mig svaret på gåtan.

Vallmo är en vanlig växt i engelska trädgårdar. Foto: Ellen Forsström

Grunden i en engelsk trädgård

Det handlar nämligen om att skapa en stark grundstruktur och sedan dölja den med grönska. Själva stommen i dessa trädgårdar är mer fast och formellt anlagd än i de flesta svenska trädgårdar. Det finns tydliga siktlinjer, rumsindelning, gångar, häckar och murar. Planteringarna är å andra sidan mer fria, nästa lite vilda, där växterna tillåts hoppa omkring och självså sig.

Det är i detta möte, denna kontrast, som poesin uppstår. Känslan förstärks av att stommen är dold. Den finns där men man kan inte tydligt se den.

Ellen Forsström älskar engelska trädgårdar och de har inspirerat henne mycket i det egna trädgårdsskapande. Foto: Ellen Forsström

Hole Park och Cothay Manor är två av de trädgårdar som har gjort starkast intryck på mig. Hole Park, där prästkragar sticker upp mellan spjälorna på ekbänken. Där de välklippta idegranskonerna smeks av hundkäx. Cothay Manor där daggkåpan har hoppat ur planteringen och är på väg genom stenläggningen och ner för trappan. De röda, fasta tulpanerna som dansar utspridda i ängen med högt gräs. Hela tiden dessa kontraster, ljuvliga stilkrockar.

Läs även: Annas mysiga växthus är fyllt av blommor och loppisfynd: ”Ett ständigt projekt”

På Snowshill Manor finns ett överflöd av blomning i olika nivåer och terrasser. Foto: Ellen Forsström

Engelska trädgårdar är både strikta och vilda

Jag har en bild från tidningen Garden Illustrated från Vita Sackville Wests första trädgård, Long Barn, hon som ­sedan skapade Sissinghurst tillsammans med sin make Harold Nicolson. Tidningssidan är en målbild för mig. På bilden syns en sluttning, rosenbågar på rad, terrassering efter terrassering. Häck efter häck. Gråskimrande kungsljus och en rosa och vit murbinka som hoppar ner längs trappstegen och mjukar upp hela tavlan. Rosa rosor som hänger ner över rosengången.

Vilt och vackert i sann arts and craft-anda. Foto: Ellen Forsström

Jag jobbar på i min nya trädgård med min målbild och med mina nya kunskaper. Om min förra trädgård var utslängda öar utan sammanhang så ska detta bli en helhet. En rak gång fram till entrén, som förstärks av rabatter på vardera sida, häckar bakom rabatterna. Bakom häckarna en stenmur, en terrassering ner mot en vildare del av trädgården. Rosor, nävor, franska kungsljus, ska få drapera alltsammans. Prästkragar, aklejor och vallmo hoppa fritt. Vår­lökarna har jag planterat så att det ser ut som att några hoppat ur rabatten och fortsatt ner i det som ska bli äng.

Läs även: Rickard Söderberg visar upp sin kolonilott: ”Jag vill inte ha en prydlig trädgård”

Rosorna klänger på enkla träslanor runt det ursprungliga mullbärsträdet i Kelmscott Manor som var William Morris sommarställe. Foto: Ellen Forsström

Skapa din drömträdgård

Hur börjar man? Jo, det handlar om att rama in och dela upp. Att skapa en egen spelplan där trädgårdsföreställningen kan utspela sig. Och så några fasta former till det, gärna vintergröna, så att du får något att spela ut blommorna mot. En bakgrund, ett lugn. Knepet är ju som sagt att skapa kontrast mellan det tuktade och det vilda.

På Bloomsburygruppens Charleston hänger hus och trädgård ihop. Trädgården är som ett sommarrum. Foto: Ellen Forsström

Sedan, när stommen väl är på plats, är det bara att ösa på med blommor. Med en fond blir prakten bara ännu finare. Utan stomme kan det se ovårdat ut. Sedan gäller det att inte dutta, utan ösa på. Ett bra grepp är att plantera mycket av samma sort.

Även om man har ett litet utrymme kan man tänka stort. Upprepningen gör att det blir harmoniskt. Och glöm inte taket! Träd ger en möjlighet att gå in bakom och under något, och bladverket ger ett filter som ljuset kan silas genom. Ta vara på det ljus som silas genom trädkronor. Där finns magin.

The old Rectory i Netherbury visar hur en strikt grundform ofta existerar i de engelska trädgårdarna. Foto: Ellen Forsström

Läs även: Täckodling: Gamla metoden ger en frodig trädgård – på enklaste vis

Typiskt för engelska trädgårdar

• Geometrin definierar ­trädgården.

• En stark grundstruktur gör att den har något att erbjuda året runt.

• Trädgården är uppdelad i rum, vilket gör den intressant.

• ”Eyecather”, något långt bort som tas med i trädgården genom en siktlinje.

• Det vilda sida vid sida med det strukturerade, som högt och klippt gräs.

• Rosor – om det är någon växt som är nödvändig i en engelsk trädgård så är det en ros.

• Blommor bör ha en bakgrund, till exempel mur eller häck, som lugnar ner.

• Det får inte vara för välordnat, ett romantiskt förfall förskönar.

• Upprepning av samma växter ger en lugn atmosfär.

• Rader av träd som går ihop och bildar ett tak, gärna alléer.

Läs även: 5 supersmarta husmorsknep för trädgården

Rosor återfinns i massor i de flesta engelska trädgårdarna. Foto: Ellen Forsström
Jane Austens hem i Alton. En vacker och välplanerad trädgård i mindre format. Foto: Ellen Forsström

Engelska trädgårdar att besöka eller läsa om

Cothay Manor

Cothay Manor i Somerset har allt en skönhetstörstande trädgårdsromantiker kan önska: höga häckar, stenläggningar, slingrande blåregn och lavendelgångar. Stommen till trädgården anlades på 1920-talet men mycket har tillkommit ­under 2000-talet.

Läs mer: www.cothaymanor.co.uk

Ellen Forsström håller på att bygga upp en trädgård utanför Linköping i engelsk arts-and craftstil. Här pågår bygget av en stenmur. Muren ska vara en terrassering som skiljer entréträdgården från en vildare del. Foto: Ellen Forsström

Snowshill Manor

Uppe bland kullarna i Gloucestershire ligger Snowshill Manor. Här finns flera gröna rum med olika karaktär och många perenner i behagliga färgkombinationer. En kuperad och terrasserad trädgård som skapades av Charles Wade, arkitekt och hantverkare, i början på 1920-talet.

Läs mer: www.nationaltrust.org.uk/snowshillmanor

Snowshill Manor Garden ligger svindlande vackert på en höjd nära byn Broadway. Foto: Ellen Forsström

The Yellow Book

Fler trädgårdar att besöka hittar du i The Yellow Book som rymmer flera tusen trädgårdar som är öppna för allmän­heten. Vissa är öppna dagligen medan andra bara visas någon dag per år. Boken ges ut av The National Gardens Scheme och kan beställas på deras hemsida, www.ngs.org.uk

Scroll to Top