10 annorlunda och unika semesterboenden i Sverige

Motell och hotellkedjor i all ära – men när man söker något minnesvärt vill man ju ha något helt annat. Vi tipsar om tio annorlunda semesterboenden i Sverige.

Kanske planerar du en resa i Sverige med barnen eller barnbarnen. Eller med din partner eller bästa vän. Då vill du förmodligen inte bara att platsen ska vara fin och bra, du vill nog även ha ett härligt boende som har det där lilla extra som gör att alla trivs och mår bra.

Att checka in på ett motell vid motorvägen är kanske inte riktigt det du är sugen på, utan det ska vara något speciellt och annorlunda. Sverige har gott om charmiga och ­mysiga alternativ, både väldigt enkla för den som vill hugga sin egen ved och laga mat över öppen eld samt hotell med häftig inredning och wow-faktor.

Läs även: Upptäck Retrovägen: En roadtrip genom ett gammeldags Sverige

Vi har valt ut våra tio favoriter. Vilken blir din?

1. Stora Karlsö, Gotland

Stora Karlsö reser sig som en mäktig klippa ur Östersjön. Foto: Jenny Engström/STF

Med havet utanför fönstret

Naturreservatet Stora Karlsö reser sig ur havet som en mäktig klippa. Stora Karlsö är förklarad som riksintresse och är världens näst äldsta naturskyddade område med ett rikt fågelliv och unika orkidéängar. Upplev tusentals sillgrisslor och tordmular. Hit åker man för att uppleva stillhet och vara i fred. På ön finns inga bofasta.

Vandrarhemmet, som har tio rum, består av olika boenden i Norderhamn, Hien och Bergshyddan, alldeles vid vattnet. Det finns tvättmöjligheter och toalett i området men inte i rummen.

Prisexempel juli: Tvåbäddsrum med gemensamt kök, 1 060 kronor. Tvåbäddsrum med helpension, 2 600 kronor.

Hitta hit: Stora Karlsö, väster om Klintehamn på västra Gotland. En halvtimmes båtresa från Klintehamn, bokas i samband med logibokning.

Info: www.storakarlso.se

Läs även: Stockholms bästa trädgårdskaféer: Grönskande fika mitt i stan

2. Norrqvarn Hotell & ­konferens, Lyrestad

Visst kan man bo i en svamp! Bara ett stenkast från Göta kanal, dessutom. Foto: Norrqvarn Hotell & konferens

Bo som Tomtebobarnen

Motorsågskonstnären Sören Niklasson har skapat fyra ­boenden av trä, betong och plywood: Flugsvampen, Karljohansvampen, Lilla Stubben och Stora Stubben. Här kommer man riktigt nära naturen och Göta kanal med sluss­området samt Barnens minikanal. På tallkullen finns en extra stubbe med wc.

Man kan hyra cyklar, kanot eller den vedeldade bastun. Inne på Norrqvarn finns det en restaurang som under sommaren har öppet varje dag. Vid lågsäsong kan man alltid höra med restaurangen om det går att boka mat. Stugorna är öppna från maj till september.

Prisexempel juli: Karljohansvampen med åtta bäddar, 3 848 kronor.

Hitta hit: Norrqvarns sluss­område, Lyrestad. Ligger vid E20, mellan Vänern och Vättern, cirka nio mil sydväst om Örebro. Man kan även ta sig hit med båt.

Info: www.norrqvarn.se

3. STF Jumbo stay, Stockholm

På Arlanda kan du bo i cockpit på en äkta jumbojet! Foto: Jumbo stay

Perfekt för flygrädda

Oavsett om man är flygrädd eller inte, kan Jumbo stay vid Arlanda utanför Stockholm vara ett roligt och annorlunda boende. Hotellet är en jumbojet, Boeing 747 från 1976, uppställd intill motorvägen.

Det finns 33 rum att välja mellan, en del helt unika. Vill man leka pilot väljer man cockpitsviten där styrspakar och en del annan kuriosa har bevarats. Annars kan man bo i sviten i Blackbox, eller tillbringa natten i ett motorrum eller hjulhus.

En av de bästa sakerna med Jumbo stay är att det ligger extremt nära Sveriges största flygplats, så man behöver inte betala några transferkostnader om man ska vidare härifrån.

Prisexempel juli: Tvåbäddsrum med delat badrum 1 084 kronor. Svit Blackbox 2 460 kronor.

Hitta hit: Jumbovägen 4, Stockholm Arlanda. Mellan väg 905 och väg 273. Avfart mot Grind 1, Norrtälje och Almunge. Kostnadsfria transferbussen nummer 14 går var 15:e minut mellan Jumbo Stay och terminalerna.

Info: www.jumbostay.se

Läs även: Åk på kryssning: Massor av underhållning för alla åldrar

4. Kyrkstaden, Lövånger

I Kyrkstaden i Lövånger kan man verkligen uppleva historiens vingslag. Foto: Joel Åstrand

Upplev historiens vingslag

I Lövånger hittar man en oas i unik kulturmiljö och kan övernatta i Kyrkstadens rödmålade kyrkstugor med anor från 1700-talet. Stugorna är renoverade men har behållit sin tidsenliga charm.

Under flera hundra år var socknen till stora delar väglöst land och att förflytta sig tog lång tid. Men till kyrkan måste man, då kyrkoordningen föreskrev att prästerna skulle se till att folket i socknen infann sig i kyrkan på söndagarna.

Omgivningarna bjuder på stora möjligheter för den friluftsintresserade och det finns fina havsbad i området och även ett hembygdsmuseum i en Västerbottensgård, inredd som det såg ut kring förra sekelskiftet.

Prisexempel i juli: Tvåbäddsstuga 850 kronor. Fyrbäddsstuga 1 650 kronor.

Hitta hit: Kungsvägen 31 i ­Lövånger. Lövånger ligger i Västerbotten, vid E4, 87 km norr om Umeå och 48 km ­söder om Skellefteå.

Info: www.lovangergarden.se

5. Marholmen Hotell, bad & konferens

Njut med spakänsla på Marholmen. Foto: Marholmen

Skärgårdskänsla på Marholmen

Marholmen är en ö med broförbindelse i Roslagens skärgård, en timmes bilfärd från Stockholm och Uppsala. Årets nyhet är ”7° bad & bastu” där man placerat ut uppvärmda utomhusbadkar för två, en flytbrygga i Marholmsviken där dopp i vattnet kan växlas med bastubad samt utomhusduschar på soldäcket i söderläge. Finns även gym och en spaavdelning med bubbelpool.

Välj mellan olika typer av boenden. Bo på hotellet med havsutsikt och ät lokal- och säsongsproducerad mat. Eller övernatta i ett av de nyrenoverade skärgårdshusen med självhushåll. Perfekt för familjen eller kompisgänget.

Hundar är välkomna i vissa av rummen och det finns både en liten agilitybana och flera kortare och längre promenadstråk, perfekta för hundpromenader.

Prisexempel juli: 2 495 kronor för tvåbäddsrum i hotellet med frukostbuffé. 3 195 kronor för skärgårdshus med sjöutsikt och sex bäddar.

Hitta hit: E18 mot Norrtälje och sväng höger mot Kapellskär. Efter cirka fem kilometer höger vid Vreta handel mot Furusund och följ skyltarna mot Marholmen Hotell & konferens.

Info: www.marholmen.se

Läs även: 14 fikastopp längs vägen som förgyller sommarens bilresor

6. STF Kebnekaise ­fjällstation, Kiruna

Kebnekaise fjällstation ligger cirka 19 km från Sveriges högsta bergstopp. Foto: Anette Andersson/STF
I mer än ett sekel har fjällstationen erbjudit skydd och vila för vandrare. Foto: Anette Andersson/STF

Där vildmarken tar vid

På kalfjället i norra Lappland, vid foten av Sveriges högsta berg, ligger Kebnekaise fjällstation. I mer än ett sekel har stationen funnits mitt ute i den lappländska fjällvärlden och erbjudit skydd och vila för trötta vandrare. Hit kommer människor för att söka äventyr och spänning, och också för att njuta av stillheten och lugnet.

I fjällstationens äldsta del, Gammelstugan, samlas man fortfarande efter hundra år runt brasan för att utbyta tankar efter dagens upptäcktsfärder och ge varandra tips inför kommande äventyr. Här finns möjlighet till guidade turer till Sveriges högsta topp, klättringar och glaciärvandringar.

Prisexempel juli: Två bäddar i flerbäddsrum, 1 690 kronor. Tvåbäddsrum 2 835 kronor.

Hitta hit: Kebnekaise fjällstation i Kiruna. Först tar man sig till Kiruna och sedan buss till Nikkaluokta. Mellan Nikkaluokta och Kebnekaise är det 19 kilometer och man kan vandra sommartid. Man kan även vandra via Kungsleden.

Info: www.svenskaturist­foreningen.se

7. STF Kolarbyn Eco-Lodge, Skinnskatteberg

Bo i en riktig kolarkoja i vildmarken utanför Skinnskatteberg. Foto: Mikaela Larm

Sveriges mest primitiva vandrarhem

Somna gott framför den sprakande eldstaden och vakna till fågelsång. I Kolarbyn Eco-Lodge väntar tystnad, vildmark och skogsupplevelser bara ett par timmar från stadens myller.

Vandrarhemmet består av tolv kolarkojor och en lite ”lyxigare” skogshuggarkoja i granskogen. Kolarkojorna har britsar, fårskinnsfällar samt vedeldad kamin och man hugger själv sin egen ved. Det finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Färskvatten hämtas ur en källa.

I området finns goda möjligheter för friluftsliv, bland annat fiskesjöar, grillplatser och vandringsleder. Här finns ingen bemannad reception men en guidad rundvandring i samband med incheckning ingår, för att få instruktioner om hur allt fungerar och var man hittar det man behöver.

Prisexempel i juli: Kolarkoja för två vuxna och ett barn ­under 12 år samt frukostingredienser 1 890 kronor.

Hitta hit: Skärsjön i Skinnskatteberg i Västmanland. Kolarbyn ligger cirka fyra kilometer sydost om centrala Skinnskatteberg, vid riksväg 233.

Info: www.kolarbyn.se

Läs även: Magnus och Annelie förverkligade sin dröm: “Vi sålde allt och köpte husbil”

8. STF Smygehuk Lighthouse hostel, Smygehamn

Låt fyrromantiken blomstra på Smygehuk! Foto: Anette Andersson/STF

Fyrromantik på Sveriges sydligaste udde

Smygehuk, öster om Trelleborg, är en flack sandudde som omges av steniga stränder. Strax öster om udden ­ligger Smygehamn. Smygehuks gamla fyr, väster om byn, är ett fint besöksmål och det 17 meter höga tornet erbjuder en hänförande utsikt. Fyren är öppen dagtid under sommaren.

Från cykelsadeln kan man upptäcka Söderslätts småvägar med dess byar och kyrkor. Några hundra meter österut ligger den gamla fiskehamnen med rökeri, kafé och båtklubb.

Den gamla fyrvaktarbostaden är sedan ett tiotal år ombyggd till vandrarhem och i det gamla mistlurshuset arrangeras bland annat konst­utställningar. De permanenta fyrvaktarna heter Joanna och Mick Daly och de tar emot gästerna tillsammans med sin hund Sheldon. Hundar är välkomna om man meddelar före ankomst.

Prisexempel juli: Tvåbäddsrum, 600 kronor. Fyrbäddsrum, 775 kronor.

Hitta hit: Smyge fyrväg, Smygehamn. Alldeles intill väg 9 mellan Trelleborg och Ystad, väster om Smygehamn.

Info: www.smygehukfyr.se

9. Bomans Hotell, Trosa

Bomans Hotell ligger i idylliska Trosa. Foto: Anna Lefvert
Vad sägs om att dela rum med Marlon Brando? På Bomans Hotell kan det bli verklighet. Foto: Anna Lefvert

Dela rum med Marlon Brando

På Bomans boutiquehotell i Trosa är ”more is more – less is a bore” (”mer är mer – mindre är tråkigt”) viktiga ledord. Här är det allt annat än avskalat och naket. Men trots stilblandningen finns en röd tråd i varje rum och miljö. Rummen har olika teman, som Anita Ekberg, Marlon Brando, Eros …

Här finns också annorlunda detaljer som parfymflaskor att ta en droppe ur, designerskor och Herméssjalar att låna till middagen. Vill man inte sova över kan man nöja sig med en middag i hotellets restaurang, Stina Bomans matsal, där personalen bär gammaldags serveringskläder.

Prisexempel juli: Tvåbäddsrum med frukost, 1 995 kronor. Svit med frukost, 4 900 kronor.

Hitta hit: Östra hamnplan 1, Trosa. Från Stockholm cirka sex mil söderut längs med E4, ta av vid avfart Trosa/Vagn­härad. Går även en direktbuss från Liljeholmen i Stockholm till Trosa som tar cirka en ­timme.

Info: www.bomans.se

10. STF Nyrups naturhotell, Höör

På Nyrup bor man i ett tält i skogen – men inte vilket tält som helst … (Foto: Anette Andersson/STF
Tänk att sova så här en natt! På Nyrup kan det bli verklighet. Foto: STF

Glamping i mongolisk jurta

I en bokskogssluttning vid Hålsaxabäckens ravin ligger sex yllehyddor från Mongoliet, så kallade jurtor. Hyddorna står utspridda i skogen och det finns ingen el, rinnande vatten eller wifi och man kan inte köra bil ända fram, utan vandrar den sista biten.

Jurtorna, med två eller tre bäddar, står på enkla trägolv och belysningen är fotogenlampor. Det finns två komposttoaletter på området, men gäster förväntas kissa bakom ett träd. Det finns skogsdusch och varmvatten i vedspisen i ”samlingshyddan” Älvan, ­öppen för alla gäster.

Prisexempel i juli: En jurta för tre personer inklusive råvarukorgar med hållbara och lokalproducerade produkter för middag och frukost, 3 500 kronor.

Hitta hit: Östra Nyrup i Höör, mitt i Skåne. Buss eller bil från Höör till Frostavallen. Från parkeringen i skogen är det cirka tio minuters promenad till Naturhotellet.

Info: www.naturhotell.se

STF –Svenska Turistföreningen

Om du gillar Sverigesemester

Att semestra hemma i Sverige blir alltmer populärt. Ett sätt att upptäcka vårt land och få tips på annorlunda boenden är att gå med i den ideella medlemsorganisationen Svenska Turistföreningen. Dessutom lönar det sig att vara medlem då man får rabatt på vandrarhem och andra boenden anslutna till STF.

Info: www.svenskaturistforeningen.se

Scroll to Top