Stockholms bästa trädgårdskaféer: Grönskande fika mitt i stan

Bortom genomfartsleder och betong finns det ett Stockholm med kaféer omgivna av grönska. Hemmets Journal hjälper dig att hitta smultronställena i huvudstaden.

Ulriksdals trädgårdscafé

Slottsträdgården Ulriksdal är nästan alltid välbesökt. Många gillar att sitta ned för en stunds fika eller en lättare lunch. Allting är hembakat!

Ulriksdal är ett vackert och grönt område norr om innerstaden. I parken hittar du trevliga stigar längs Edsviken. Här ligger också kungliga Ulriksdals slott. Numera är det ingen från kungahuset som bor här. Det användes senast av Gustav VI Adolf som ett sommarställe fram till 1973. Man kan gå en guidad tur här eller besöka det stora orangeri som ligger alldeles nära slottet.

Men de flesta besökare med grönt i blicken styr nog lite längre norrut i parkområdet. Här hittar du nämligen Slottsträdgården Ulriksdal. Det är en gigantisk handelsträdgård med stort utbud. Ägare är den från tv kände trädgårdsmästaren Bosse Rappne. Många kommer hit för att sitta ned inomhus eller utomhus i kaféet beroende på vädret. Brett utbud som i huvudsak
är vegetariskt.

Öppet: Alla dagar 11.00–16.30.
Hur kommer jag dit: Ta pendeln mot Märsta eller Uppsala C till Ulriksdals station. Promenera eller ta buss 503. Hållplats Ulriksdals begravningsplats. Följ skyltar från hållplatsen.

Konditori Lyran

Konditori Lyran ligger nära stadsdelarna Mälarhöjden och Skärholmen. Byggt i slutet av 1800-talet i grosshandlarstil. Det är inte helt lätt att välja bland alla godsaker.

Kanske ett ställe som främst är känt hos stockholmare i de södra förorterna. Det byggdes först som Villa Lyran 1876 av Fredrika och Carl Limnell. Fredrika var rik och stöttade bland annat Fredrika Bremer och Selma Lagerlöf i den begynnande kvinnorörelsen.

Paret Limnell hade många fester för den tidens kändisar och begreppet ”att vara på lyran” sägs komma härifrån. Idag är det ett välbesökt utflyktsmål. Från det stora gula huset har man en fantastisk utsikt ut över Mälaren. Kaféet har ett brett utbud och du kan både äta en rejäl lunch eller kanske bara kaffe och kaka.

Öppet: Alla dagar 10.00–17.00. Går ej att boka bord på lördagar och söndagar.
Hur kommer jag dit: Ligger på Ålgrytevägen 90 i Skärholmen. Busslinje 135 med Mälarhöjdsbadet som närmaste hållplats.

Kajsas i parken

Det finns gott om plats hos Kajsas och många kommer gärna dit med barnvagn.

Vissa delar av Södermalm är lite mer pittoreska och fotogeniska. En promenad utmed Malmgårdsgatan, Svartensgatan eller Mäster Mikaels gata ger verkligen vibbar om äldre tider med låga trähus. De har också det gemensamt att det inte är alltför långt till Vitabergsparken.

I den här kuperade parken kommer man snabbt bort från stadsmyllret. Här går Södermalmsborna gärna en promenad eller rastar hunden. Högst upp i parken tronar Sofia kyrka. Den som har ett gott minne kanske kommer ihåg tv-programmet Carl-Anton i Vita bergen som gick 1981–1995.

Kajsas i parken drivs av tre systrar. Här finns gott om sittplatser och de färgglada vimplarna skapar lite extra feststämning. Brett utbud av både mat och dryck vilket gör att du kan komma hit för frukost, lunch, fika eller kvällshäng.

Öppet: Måndag–torsdag samt söndag 09.30–22.00, fredag och lördag 10.00–23.00.
Hur kommer jag dit: Det finns flera ingångar till Vitabergsparken från olika väderstreck. En ganska närliggande busshållplats heter Gotlandsgatan. Hit kan du ta dig med busslinje 3, 76 eller 96.

Rosendals trädgård

I Rosendals trädgård kan man fika under fruktträden. Foto: Lena Granefelt

En klassiker bland Stockholms gröna kaféer. Ligger ute på Djurgården i Sveriges enda nationalstadspark. Många förknippar trädgården med Monika Ahlberg. Hon startade den stora kokbokstrenden med sin första bok Rosendals trädgårdscafé.

Monika ansvarade för Rosendals kafé, kök och bageri fram till år 2000.

Idag är Rosendals trädgård en handelsträdgård med grönsaksfält, växthusodling, vinodling, rabatter, gårdsbutik och ett populärt kafé. Den ägs och drivs av en stiftelse som har till syfte att främja ekologisk odling och medverka till en hållbar livsföring.

Öppet: Måndag–söndag 11.00–16.00.
Hur kommer jag dit: Ta busslinje 67 och kliv av vid hållplatsen Bellmansro. Därefter cirka 500 meters promenad upp till Rosendals trädgård.

Vintervikens trädgård

Här i Vintervikens trädgård finns det en mängd med olika miljöer där man kan slå sig ned med sin fika.

Stadsdelen Liljeholmen är en bra utgångspunkt för att ta sig till Vinterviken. Från T-banestationen kan man gå utmed sjön Trekanten och sedan fortsätta in i området vid Vinterviken. Det är ett populärt besöksmål för många stockholmare. Ett slags grön oas mellan stadsdelarna Gröndal och Aspudden, där det bland annat finns fina kolonilotter. En gång i tiden hade Alfred Nobel laboratorium och fabriker här.

Vintervikens trädgård är en ideell förening som sköter en ekologisk och pedagogisk visningsträdgård. Kaféet drivs i föreningens regi och överskottet går till att underhålla och utveckla trädgården. Brett utbud av smörgåsar och bakverk med mera.

Öppet: Alla dagar 09.00–21.00.
Hur kommer jag dit: T-banestation Liljeholmen på röda linjen. Gå igenom lekplatsen Fruktparken ner till sjön Trekanten och följ sjön runt till Blommensbergsskolan. Följ grusvägen under Essingeleden förbi sporthallen. Trädgården ligger på vänster sida efter cirka 300 meter.

Gamla Orangeriet, Bergianska trädgården

Många besökare på Gamla Orangeriet på Bergianska.

Bergianska är stockholmarnas botaniska trädgård. Hit kommer man för att gå runt i visningsträdgårdarna och njuta av olika sorters växter. Det finns också två större växthus.
Gamla Orangeriet byggdes 1926 för att tropiska växter skulle kunna övervintra. Idag fylls huset av kafé och restaurang som bjuder på ekologiska varor. En solig sommardag kan det vara rejäl rusch här och platserna under de stora parasollerna fylls snabbt.

Öppet: Alla dagar 10.30–16.00.
Hur kommer jag dit: Ta Roslagsbanan till hållplatsen Universitetet, cirka 5 minuters resa från Östra station. Gångväg till trädgården finns på västra sidan av Roslagsbanan, promenadtid cirka sju minuter.

Lasse i parken

Lasse i Parken ligger relativt centralt i Stockholm nära Hornstull. Här har det drivits kaféverksamhet sedan 1987.

Ett av de mer centralt belägna trädgårdskaféerna i Stockholm. Ligger på Södermalm alldeles nära Västerbrons brofäste. En liten oas bland asfalt och betong. De röda trähusen i Pålsundsparken har fungerat som ölkafé, dagis och parklek men även stått tomt under en lång period. 1987 köptes byggnaden av Lasse Helgö som startade restaurang och kafé i sitt eget namn. På kvällarna hålls det under sommaren många konserter här.

Öppet: Måndag–lördag 11.00–22.00, söndag 11.00–17.00
Hur kommer jag dit: Ta tunnelbanan till Hornstull på röda linjen och promenera sedan cirka 300 meter.

Zetas Finsmakarens trädgård

Zetas är ett gammalt familjeföretag som idag drivs av Victoria Skoglund. Victor Avellan-Hultman är redo att servera godsaker till fikasugna kunder.

Historien om Zetas börjar 1927 på Gösta Zetterqvists sommarstugetomt i Segeltorp i södra Stockholm. Där öppnade han en blomsterkiosk som blev mycket populär. Landskapsarkitekten Folke Mattson tog sedan över Zetas år 1975 tillsammans med sin fru Gunborg Mattsson. Mängder av nya arter och sorter togs till Sverige.

Idag drivs den stora handelsträdgården av deras dotter Victoria Skoglund som ofta medverkar i tv. Längst upp i trädgården, i ett lugnt läge, finns ett kafé med platser både inomhus och utomhus.

Öppet: Måndag–fredag 10.00–17.00, lördag–söndag 10.00–16.00.
Hur kommer jag dit: Busslinjerna 173 och 710 passerar strax utanför. Hållplats Juringe allé.

Scroll to Top