I två hopfällbara solstolar på campingen Råå Vallar söder om Helsingborg sitter Annelie Strand och Magnus Karlsson och njuter av den svenska sommaren.
De är paret som gjorde det som många drömmer om men som bara ett fåtal har möjligheten eller modet att genomföra – de gjorde sig av med nästan allt för att flytta in en 7,1 meter lång och 3,3 meter bred husbil.
Annelie Strand & Magnus Karlsson
Ålder: 48 respektive 55 år.
Familj: Han har fyra barn från ett tidigare äktenskap och hon har två.
Bor: I en husbil på campingen i Råå.
Gör: Undersköterska respektive deltidspensionerad kock.
– Det är spännande, säger han. Varken jag eller Annelie har någon som helst erfarenhet av det här livet sedan tidigare. Jag har inte campat sedan jag sov i tält med scouterna när jag var liten.
– Vi har fått lära oss efterhand men det har gått bra, säger hon. Men därför känns det också tryggt att vi har stannat här på hemmaplan i början så att vi haft nära till hjälp om vi har behövt det.
Sedan mars i år har paret långtidscampat ett stenkast från Öresund vid Råå, men till hösten planerar de att åka söderut. Som gammal krögare med ett stort matlagningsintresse drömmer Magnus om att få laga mat med spanska råvaror och lära sig spansk kokkonst.
– Tänk att få gå ner till fiskarna i en spansk hamnstad och köpa fisken vi ska äta direkt av dem. Jag vill också åka till Portugal för att äta deras grillade fiskar och annan god mat, säger Magnus och tittar drömmande på Annelie.
– Jag åker gärna runt i Tyskland också på vägen ner. Jag tycker om att besöka gamla kyrkor och historiska platser, säger hon och lägger ena handen i Magnus knä.
Han lägger sin vänstra hand över hennes. Den högra kan han inte använda sedan han drabbades av en stroke för ganska exakt tio år sedan.
Drömde om varmare breddgrader
– Jag jobbade som krögare med ett par restauranger i Malmö och högt tempo när det plötsligt bara small till och jag vaknade upp på sjukhuset. Sedan det hände har jag sökt lugn och frid för mig själv och min kropp. Man kan säga att projektet med husbilen är ett led i det sökandet, säger han.
Det var en råkall kväll i januari i år som Magnus och hans sambo Annelie satt och myste med varsitt glas vin i soffan hemma i lägenheten i Helsingborg och drömde sig bort till en varmare plats.
– Vi satt och klurade på vad lägenheten kunde vara värd och började prata om att vi skulle köpa en husbil i stället. Det var så allt började, säger hon med ett leende.
– Jag har alltid drömt om en husbil trots att jag inte har något erfarenhet av det. Finns det bara en plats där jag kan stå och laga mat så är jag nöjd, säger han.
Sagt och gjort. Annelie och Magnus gick in på nätet och tittade på vad lägenheten kunde vara värd.
De hade då bara bott tillsammans i tvårumslägenheten i centrala Helsingborg i knappt ett år.
Sålde lägenheten och gjorde sig av med prylar
– Vi hittade varandra på dejtingappen Tinder i januari 2021. Vi kände båda att vi var rätt för varandra så varför vänta? Efter en kort tid flyttade jag hem till honom, berättar Annelie.
Sedan de väl börjat prata om att köpa en husbil gick det fort, rasande fort. Bara ett par dagar senare berättade Magnus för Annelie att lägenheten var såld.
– Det innebar att vi knappt hade en och en halv månad på oss att avveckla lägenheten, säga upp alla abonnemang och kontrakt och slänga allt som vi inte skulle få plats med, berättar Annelie.
Minnessaker som fotografier och annat sparade de och förvarar i ett litet förråd men de flesta möblerna, kläderna och husgeråden gavs bort eller slängdes.
– Både jag och Magnus rensade ut en hel del gamla saker när vi flyttade ihop. Men nu har vi varit tvungna att göra oss av med mycket mer. Man kan inte ha en stor garderob om man bor i en husbil med begränsade förvaringsutrymmen.
Fick lära sig husbilslivet
Husbilen, en Fiat Hobby Optima de Luxe, köpte de osedd. Men innan den kunde levereras var det nödvändigt att bygga om den så att den anpassades till Magnus funktionshinder.
– Jag är förlamad i höger sida av kroppen och det innebär att gaspedalen fick flyttas så att jag kunde gasa med vänstra foten, berättar han.
Förseningen innebar att de fick flytta in på ett bed & breakfast de första nätterna efter att de lämnat lägenheten tillsammans med hunden Elsa, som de skaffat gemensamt, och katten Bamse som Annelie hade med sig.
Första natten efter att de fått husbilen övernattade de på en ställplats mellan Örkelljunga och Ängelholm.
– Snön vräkte ner och vi var rädda att vi skulle fastna där, säger hon med ett skratt.
De åkte sedan runt mellan olika campingplatser och ställplatser för att lära sig husbilslivet.
– Vi råkade ut för en del missöden och incidenter på grund av att vi inte lärt oss husbilen ordentligt. Det var bland annat en kraschsensor som utlöstes och vi visste inte hur vi själva skulle åtgärda det, berättar han.
Vill köra söderut när hösten kommer
På en camping utanför Ängelholm fick katten Bamse nog av husbilslivet och försvann.
– Vi har letat och letat men inte hittat honom. Jag tror inte att det hänt honom något utan att han uppehåller sig vid gårdarna som låg i närheten. Förhoppningsvis hittar vi honom innan vi reser söderut. Han är både rabiesvaccinerad och har fått ett eget pass, berättar Annelie.
Efter alla missöden i början bestämde Annelie och Magnus sig för att ställa sig på campingen vid Råå Vallar nära Helsingborg medan de lärde sig hur husbilen fungerar.
LÄS ÄVEN: Elisabeth sålde allt och flyttade in i en husvagn: “Det var så skönt att bli av med onödiga prylar”
– Nu är vi inte alls så stressade längre men vi vill att husbilen ska vara tip-top och att vi känner oss säkra med att köra den innan vi ger oss av härifrån, säger Magnus.
Annelie, som är långtidssjukskriven för fibromyalgi och periodvis har svår värk, hoppas att hon får det klartecken från Försäkringskassan som hon behöver.
– Värken har blivit värre de senaste åren men jag hoppas att den lindras något om jag är i ett varmare land under vintermånaderna.
– Tanken är att vi ska köra söderut under början av hösten. Jag är sjukpensionär, som det hette tidigare, till 75 procent. De resterande 25 procenten föreläser jag om mat och om matlagning för funktionshindrade. Jag har några föreläsningar inbokade och därefter kan vi åka.