Beror mina magproblem på IBS?

Jag har under en lång tid haft problem med min mage och det verkar inte spela någon roll vad jag äter. Kan det vara IBS?

Under många år har jag haft problem med min mage. Efter att jag ätit får jag väldigt ont i magen och gasbildning.

Ofta får jag diarré efter morgonkaffet och ibland blir jag också uppblåst. Det spelar inte heller så stor roll vad jag äter, utan att jag äter. Jag är dock lite orolig för att göra en undersökning.

Har jag IBS och hur går en sådan undersökning till?

53-årig kvinna

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

IBS står för irritable bowel syndrome. Det är många symtom som passar in i denna diagnos. De vanligaste är uppblåsthet, diarréer eller förstoppning och kramper efter födointag.

Kosten inverkar mycket på hur tarmen mår och hur den agerar. Det är också individuellt hur snabbt och i vilken utsträckning man påverkas av viss typ av mat och stress.

Det finns flera vägar att gå, men en är att träffa en dietist som är specialiserad på IBS och få kostråd samt även få råd om hur man ska äta.

Att tugga ordentligt och äta lagom stora portioner hjälper till att minska problemen. Att ge tarmen att göra även då man inte äter kan ta bort risken för att den snabbt går igång så fort man börjar äta och då drar ner luft som sedan spänner ut tarmen. En IBS-skola kan ge råd och tips.

Kenneth

Skriv till Kenneth

Kenneth Ilvall är specialist i allmänmedicin på digitala vårdtjänsten Medicheck. Han svarar också på läsarnas frågor i Hemmets Journal.

När du skriver till honom är det viktigt att du beskriver dina symtom noga. Tänk också på att alla brev och mejl inte kan besvaras. Ett urval av frågorna besvaras i tidningen och publiceras eventuellt också här på hemsidan.

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga doktorn” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga doktorn, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Scroll to Top