Jag är rädd för min chef – borde jag säga upp mig?

Under tio års tid har min chef förpestat min arbetsplats och fått flera av mina kollegor att bryta ihop. Jag tycker om mitt jobb men undrar om jag stått ut med det här för länge. Borde jag byta jobb?

De senaste tio åren har jag haft samma arbetsplats och jag har ett spännande jobb. Men min chef är ett stort problem för mig. Han är inte en snäll människa. Han är överlägsen och om han av någon oklar anledning blir sur på någon ser han till att förnedra och förtrycka den personen – utan någon som helst anledning.

Han slarvar mycket i sin roll som chef och föredrar de medarbetare som vill eller kan göra hans del av jobbet, utan att de får någon ekonomisk kompensation för det. Han brukar också tala illa om kollegor bakom deras rygg och han framhåller gärna sin egen (inbillade) förträfflighet.

Så här har det varit i alla år och flera av mina kollegor har brutit samman och många har varit sjukskrivna på grund av den här stressen. Själv har jag klarat mig genom att hålla armlängds avstånd till honom. Jag har inte släppt honom inpå livet eftersom jag känner mig otrygg med honom.

Nyligen var han med när jag skulle göra en presentation. Jag tänkte inte så mycket på det till en början men plötsligt började mina händer skaka förfärligt. Chefen märkte det och situationen var fruktansvärt obehaglig.

Jag blev själv ganska förvånad över mina skakningar, jag hade ingen kontroll över dem. Nu är jag orolig för att det ska hända igen. Jag gillar mitt arbete och mina kollegor men det är uppenbart att jag är rädd för min chef. Jag funderar på att byta jobb, kanske har jag stått ut med de här obehagliga känslorna för länge. Vad tycker du?

Vera

Relationsexpert Vibeke Dorph: Skynda dig att söka nytt jobb

Jag är inte psykolog men tänker ändå att du kanske lider av förväntansångest, det vill säga att du är rädd för den ångest som du tror ska komma. Du är rädd för rädslan, alltså.

Du blev väldigt nervös när du gjorde en presentation inför chefen. Det var en obehaglig upplevelse och nu är du rädd att det ska hända igen. Men att få ångest på detta sätt är en naturlig reaktion på en osund situation.

Din chef verkar ju vara ganska förfärlig och medan dina kollegor har brutit samman har du lyckats hålla dig upprätt. Det är bra jobbat men i det långa loppet är det inte bra att vistas i en sådan osund miljö. Det är nog det din kropp och ditt förnuft försöker säga dig nu.

Du vet vad som framkallar ångest hos dig – din chef – och du kan identifiera problemet och därmed kan du göra något åt det.

Det är inte så att ångesten försvinner om man ignorerar den och struntar i alla varningsflaggor. Tvärtom. Ångesten fortsätter att banka på dörren – tills man tar den på allvar.

Om jag vore du skulle jag skynda mig att söka ett annat arbete. Att stanna kvar är inte ett tecken på styrka, tycker jag. Jag tycker att det är ett självdestruktivt beteende som i förlängningen kommer att stå din hälsa dyrt.

Det bästa vore om du på väg ut genom dörren din sista dag, tog bladet från munnen och högljutt anmärkte på din chefs oacceptabla beteende. Jag förstår absolut om du inte har modet att göra det, men om du vågar sitter jag här och applåderar dig!

Lycka till!

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top