Fråga Vibeke: Jag orkar inte med mitt stressiga liv längre

Min pojkvän tar väldigt lite ansvar hemma vilket gör mig helt dränerad. Det finns inte längre någon romantik kvar i förhållandet och helst skulle jag vilja flytta ut med min dotter, men min sambos barn är beroende av mig.

Jag lever i en relation som jag inte längre är lycklig i. Min pojkvän och jag har varit ett par i fyra år. Han har tre barn på 6, 9 och 10 år som bor hos oss eftersom deras mamma har psykiska problem.

Vi har också en 3-årig dotter tillsammans. Jag blev gravid med henne strax efter vi hade mötts. Både min sambo och jag arbetar.

Jag känner att allting har gått väldigt snabbt och det har gjort att vårt förhållande känns dött. Det finns ingen romantik längre. Allt är fokuserat på att få det praktiska att fungera. Och det gör det. Men på kvällen är jag så trött att jag bara rasar ner i sängen. Och jag känner mig ensam och djupt olycklig.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Hur kan jag få mitt ex att träffa sin son oftare?

Hela tiden har jag försökt få min sambo att hjälpa till mer med städning och allt annat praktiskt som hör hem och familj till. Det är en kamp och vi bråkar mycket om det. När jag försöker tala med honom om hur jobbigt det är för mig slår han bara ifrån sig och säger att det blir bättre sedan.

Han är en bra partner och pappa så ibland får jag dåligt samvete för alla de negativa känslor jag går och bär på. Jag är så oerhört trött på vårt liv och allra helst hade jag velat flytta med min dotter, för att få lite lugn och ro.

Samtidigt vet jag att min sambos barn är beroende av mig och jag ser hur mycket min dotter älskar sina syskon. Jag vill inte förstöra det, även om jag får betala ett högt pris för det – jag får ju offra min egen lycka. Har du något råd till mig?

Teresa

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Fokusera på dig själv och ditt barn

Det första jag tänker på när jag läser ditt mejl, som jag har kortat ner en del, är att du har en överbelastad vardag. Du har inte bara ditt eget barn att tänka på, du har också hand om tre barn vars mamma inte fungerar som hon ska och inte är att räkna med. Och det är en påfrestning för er alla. Jag känner att du har fått ett alltför stort ansvar att navigera i detta stora kaos. Du har ofrivilligt blivit kapten på ett stort skepp, som inte ens är ditt eget.

Din partner reagerar på ett sätt som män tyvärr ofta gör när familjelivet sätts under hård press: Han blundar och följer minsta motståndets lag, eftersom han inte vet hur han annars ska agera. På så sätt har den underbare man som du en gång blev förälskad i förvandlats till en tönt som du inte respekterar och därför inte tänder på.

För att ändra på det måste ni göra förändringar i er vardag.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min före detta svärmor är elak mot min dotter

Jag tycker att ni ska börja med att se sanningen i vitögat. Det är nämligen så att din partners barn är hans ansvar och det är på tiden att han tar på sig det ansvaret.
Och du ska samtidigt träna dig på att släppa det ansvaret och i stället fokusera på ditt eget barn, dina vänner och dig själv. Det kan låta egoistiskt men det är det inte.

För nu har du för mycket på ditt bord och jag tror att det är det som tar kål på dig. Försök resonera med din partner om detta – utan att bråka.

Om han protesterar, fråga då om han är tillsammans med dig för att han vill ha just dig, eller för att han behöver en barnvakt och hushållerska. Det sista svarar han förhoppningsvis nej på och därmed måste han ta sitt ansvar och låta dig få frihet, lugn och ro. Så att ni så småningom får tillbaka gnistan och lusten till varandra.

Försök då också att få mer tid över till bara er två. Ordna barnvakt en helg och gör något fint tillsammans som par. Jag är säker på att ni båda skulle må bra av det. Tänk på att mannen du en gång föll för finns där inne någonstans. Så ge det hela en chans och se om du inte kan hitta honom igen.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top