Maria: Min kille gör slut när jag vill prata om våra problem

När jag nämner att jag saknar mer närhet, intimitet eller engagemang tar han alltid upp ”stoppkortet”. Jag förstår inte varför han inte vill prata om problem utan gör slut istället. Vad ska jag göra?

Jag har i några år varit tillsammans med en man som nu är 56 år. Jag är 48 år. Vi bor inte tillsammans då vi har var sitt hus och jag har barn som bor hemma. Vi har båda trivts med att ha det på det här sättet.

Tyvärr har vi haft en del utmaningar i vår relation. Det blir problem varje gång jag talar om något jag saknar – beröring, ömma ord, mer umgänge eller att jag vill att han är med på min familjs aktiviteter istället för att säga att han inte har tid och lust med det. När hans familj har något på gång följer jag alltid med.


LÄS ÄVEN: Min partner är fantastisk – men jag saknar min egentid


När jag nämner att jag saknar mer närhet, intimitet eller engagemang tar han alltid upp ”stoppkortet”. Han säger då att han vill avsluta vårt förhållande eftersom hans känslor för mig inte är så starka och att vi är för olika. Detta kan han säga trots att han nyss sagt att han älskar mig.

Jag förstår inte detta men det har hänt flera gånger. Jag vill lösa problemen men då sticker han iväg och kommer inte tillbaka förrän ett par månader senare. Jag vet att du inte kan säga till mig vad han känner men jag förstår inte varför han inte vill prata om problem utan gör slut istället, vilket han har gjort precis. Kan det vara ett mönster hos honom?

Maria

Vibeke Dorph svarar: I det långa loppet är han omöjlig att leva med

Det beteende som din pojkvän har, har han gemensamt med många äldre män (och säkert också kvinnor). Han är den typ som säkert är trevlig och rar och en frisk fläkt i ditt liv, samtidigt som han alltid har handen på dörrhandtaget. För, börjar du ställa krav på honom är han redo att försvinna ur ditt liv.

Det finns alltid en förklaring till att män som din pojkvän beter sig som de gör. Ganska ofta beror det på att de har upplevt svek. Under alla omständigheter är han paniskt rädd för att någon ska kräva eller förvänta sig något av honom. För honom betyder det att han förlorat kontrollen helt.

En sådan man kan vara spännande att vara tillsammans med eftersom man aldrig riktigt vet var man har honom, så vardagen blir aldrig trist och tråkig. Men i det långa loppet är han omöjlig att leva med. En relation kan bara leva och utveckla sig om båda parter är villiga att tala öppet om saker och ting, och försöka ändra på det som är fel. Det vill – eller kan – din pojkvän inte.


LÄS ÄVEN: Berit, 58: Min väninna pratade illa om mig inför min pojkvän


Du verkar vara en klok och känslosam kvinna och du är inte betjänt av att leva i en relation där uttryck för känslor besvaras med ett uppbrott. Såvida du inte tycker om att tryckas ner i skoskaftet, så är mitt råd till dig att du denna gång står fast vid att ert förhållande är över nu.

Det finns nämligen massor av trevliga och fina män som passar att leva i en kärleksrelation. Använd därför din tid och dina krafter på att hitta en partner som vill dig och er relation väl. Istället för att spilla tid och energi på en man som löser alla problem genom att försvinna.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top