Berit, 58: Min väninna pratade illa om mig inför min pojkvän

Efter att ha gått hem tidigt från en fest fick jag veta att min väninna jag känt sedan barnsben berättat elaka historier om mig. Hennes agerande ledde till att mitt förhållande tog slut. Vad ska jag göra?

Jag är en kvinna på 58 år, jag är singel och mamma till tre vuxna barn. Jag har en väninna som jag känt sedan jag var 14 år och vi har alltid hållit ihop – tills i somras.

Vår konflikt började när jag inledde ett förhållande med en man som min väninna kände sedan tidigare, de arbetar tillsammans. I början låg vi lågt med vår relation, lärde känna varandra och hade trevligt ihop. Men förr eller senare skulle ju min väninna få reda på det.

Men innan dess gick vi på en sommarfest på stan. Vi gjorde då sällskap med min väninna och hennes pojkvän. Vi låtsades som vi inte kände varandra och eftersom jag skulle upp och jobba dagen efter gick jag hem ganska tidigt, medan de andra stannade kvar.

När jag talade med min vän dagen efter berättade han att min väninna hade talat riktigt illa om mig. Hon hade bland annat berättat historier där jag framstod som dum och hon sa att jag aldrig skulle träffa en man.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min svärmor framställer sig alltid som ett offer


När min väninna senare fick reda på vår relation reagerade hon mycket aggressivt. Det hände när vi var ute tillsammans alla fyra och kvällen slutade med att hon ”råkade” spilla ut en öl över mig – utan att be om ursäkt.

När min vän kom till jobbet på måndagen fick han veta att hon inte tycker att vi passar ihop. Hon slog in en kil mellan oss och det slutade med att han gjorde slut med mig. Han kände sig pressad och orkade inte med mer bråk.

Jag har kommit över honom för jag tycker inte han är värd att kämpa för. Men jag är fortfarande arg på min väninna. Jag har konfronterat henne och hon säger att hon är som hon är – en god människa som bryr sig om andra – i det här fallet min före detta pojkvän.

Hennes syster och andra försöker nu få oss att bli sams igen. Men jag har ingen lust till det.

Jag känner mig sårad och nertryckt och jag tycker att hon är falsk. Vad tänker du?

Berit

Relationsexpert Vibeke Dorph: Hon måste sakna självinsikt

Jag blir alltid lite misstänksam när folk bröstar upp sig och säger att de är goda människor. Det säger som regel något annat om dem – nämligen att de saknar självinsikt och gärna överskattar sig själva.

Tack och lov har jag mött många goda människor i mitt liv och de skulle inte drömma om att klappa sig själva på axeln på detta sätt. Godhet är inte en floskel de spottar ur sig varje gång de gjort något fint för andra.

När man tittar på hur din väninna agerar är det tydligt att den godhet hon berömmer sig själv för rimmar illa med hur hon faktiskt beter sig. Hon måste ju helt sakna självinsikt när hon förstör din spirande relation på det sättet. Om hon vore en sund och harmonisk människa skulle hon åtminstone ha lite dåligt samvete för det hon har gjort. Och inte bli full av självberöm.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min pojkvän blir arg när jag vill prata ut


Det vittnar om att hon är den slags människa du gör bäst att hålla dig väck från. Tack och lov har du också valt att göra det, vilket är klokt. Men jag anar ändå en underton i ditt mejl, det verkar som händelsen har påverkat ditt självförtroende negativt. Det har du inte förtjänat. Tvärtom.

Du har ju lyckats stå upp för dig själv och konfronterat din väninna. Det är modigt. Du borde istället vara stolt över dig själv, stolt över att ha tagit avstånd från en person som inte förtjänar din vänskap.

Din före detta pojkvän hade inte samma mod. Han valde att ge vika för hennes struntprat. Visst är det förargligt men det visar bara att han saknar ryggrad och kurage och du klarar dig säkert bättre utan honom.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph, vår relationsexpert, om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Varför saknar jag mannen som tryckte ner mig?


Scroll to Top