Kajsa: Min pojkvän blir arg när jag vill prata ut

Jag och min sambo är väldigt olika som personer och det leder till att vi sårar varandra. Han är en fantastisk människa och vi har det fint ihop, men ibland gör han mig så olycklig. Vad ska jag göra?

Jag känner mig så ensam i vår relation

Jag skriver till dig eftersom jag är mycket förvirrad och känner mig ensam i mitt parförhållande. Jag tycker att jag och min sambo sårar varandra för ofta, kanske för att vi är mycket olika som personer.

Min pojkvän är en sådan som bara handlar och agerar, medan jag har ett behov av att tala om saker och ting.

Och jag vill kunna visa min sårbarhet utan att bli dömd och fördömd. Om jag gör det nu blir han arg. Han kan inte förstå varför vi hela tiden måste prata ut och varför vi inte bara kan vara och ha det bra.

Med tiden har jag lärt mig att sätta ord på min sårbarhet så att jag inte låter anklagande eller krävande. Det har resulterat i att han istället för att känna sig anklagad, inte förstår varför jag hela tiden letar fel i vår relation.

Vi har känt varandra sedan vi var väldigt unga och blev ett par för fyra år sedan. Vi är de allra bästa vänner och älskar att göra saker tillsammans. Vi har också ett litet barn som mår toppen.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Varför saknar jag mannen som tryckte ner mig?

Vi har alltså haft det fint tillsammans men den senaste tiden har det varit så många missförstånd, eftersom vi hanterar livet så olika. Varje vecka blir jag väldigt ledsen över dumma småsaker. Men när jag försöker tala med honom om det förstår han inte vad jag menar.

Jag har en turbulent bakgrund. Jag växte upp med missbrukande föräldrar och många gånger var det jag som fick ta hand om dem och inte tvärtom, fast jag bara var ett litet barn. Det slutade med att jag hamnade i fosterhem och stod på egna ben när jag var 16 år.

Jag älskar min pojkvän över allt på jorden. Han är en fantastisk människa men han gör mig så olycklig ibland. Och jag är rädd att jag gör honom olycklig.

Ska jag acceptera honom som han är eller ska jag försöka få honom att gå i terapi med mig?

Kajsa

Vibeke Dorph svarar: Vänd fokus från din pojkvän

Det verkar som du i viss mån är en stabil person, men att du ändå saknar självförtroende. Det är kanske därför som du hela tiden söker bekräftelse och förståelse från din pojkvän. Att ständigt behöva tyda varandras ord och agerande låter väldigt tröttande, både för honom och för dig.

Jag kan bara gissa varför ni har det så och kanske spelar din tuffa uppväxt en roll här. Du har aldrig levt i en harmonisk familj och saknar kanske förebild därvidlag. Din maktlöshet är naturlig och lätt att förstå.

Det är lätt för mig att säga att sluta plåga livet ur din pojkvän med allt ditt snackande och istället göra som de flesta andra kvinnor: Skaffa några fina och pålitliga väninnor som du kan tala känslor och kärlek med.

Men jag tror att det är viktigt att du inser att det är den vägen du måste ta. För du kan och ska inte ändra på din pojkvän.

Det må vara hänt att han inte är så bra på att prata om känslor men han är säkert bra på så mycket annat.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Jag vill inte att min dotter ska tycka om sin pappa

Den enda du kan förändra är dig själv. Och jag tycker att du ska försöka göra det. Jag tror nämligen att din bakgrund gör det svårt för dig att vara i en relation och att nu bli mamma, eftersom din egen barndom var så turbulent.

Det är upp till dig att bestämma om du ska söka professionell hjälp, tala ut med väninnor eller lösa det på egen hand.

Viktigast är att du vänder fokus från din pojkvän till dig själv och att du försöker bygga upp ditt självförtroende.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph, vår relationsexpert, om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top