Tora: Jag vill inte att min dotter ska tycka om sin pappa

Min exman har alltid varit frånvarande i vår dotters liv, men hon tycks ändå bli gladare när hon ser honom än mig. Detta skapar en fruktansvärd svartsjuka hos mig. Hur ska jag hantera känslorna?

Det känns konstigt att skriva detta brev till dig för jag skriver med ett dåligt samvete hängande över mig.

För två månader sedan skilde jag mig från min man som jag har en liten dotter tillsammans med. Jag har varit ganska ensam med flickan sedan hon föddes för ett år sedan. Min man prioriterade jobb och karriär framför familjen.

Mitt ”problem” nu är att flickan alltid blir så glad när hon ser sin pappa – fast han varit så frånvarande i hennes korta liv. Det här gör mig arg och frustrerad. Jag kan inte låta bli att tänka: Varför blir du så lycklig av att se en man som du knappt känner?


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Hur kan jag få mitt ex att träffa sin son oftare?


Det verkar som hon lyser upp mer när hon ser honom än när hon ser mig, även om jag har varit i hennes liv dag och natt sedan hon föddes. Det är förfärligt att jag känner sådan svartsjuka. Jag borde glädjas åt att hon tycker om sin pappa, i stället önskar en liten del av mig att hon skulle vara blyg och reserverad mot honom. En del av mig är också rädd för att hon ska föredra sin pappa framför mig.

Hur ska jag kunna få stopp på de här negativa känslorna?

Tora

Vibeke svarar: Lasta inte barnet med dina känslor

Jag tycker att du har tagit ett första steg mot förändring genom att erkänna att det är du och inte din dotter eller före detta man som har problem här.

Att tro eller förvänta sig att ett litet barn är en förlängning av en själv, och därför borde känna och agera som man själv vill, är en osund inställning.

Jag har själv gått igenom en skilsmässa och vet allt om alla våldsamma och hemska känslor som kommer i kölvattnet av en sådan. Känslorna kan vara svåra att hantera, visst, men det är viktigt att inte dra in barnen i dem.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Ska jag flytta tillbaka till mina barn?


Er dotter är ert ansvar men hon är också en egen unik människa och hon har rätt att växa upp utan att tyngas ner av era konflikter. Ni är vuxna nog att lösa era problem själva.

Att du känner som du gör just nu är naturligt. Du får lov att ha hemska känslor men om du börjar agera på dem är det väldigt fel. Till exempel om du hindrar din före detta man från att träffa sin dotter eller på annat sätt försöker förstöra deras relation.

Att förbjuda ett barn att älska sin mamma eller pappa är ett av de största brott en förälder kan begå.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Jag är så orolig för mitt barnbarn att jag inte kan sova


Jag vill uppmuntra dig att lägga tid och kraft på att ta hand om dig själv. Ge dig själv den omsorg du behöver för att kunna gå vidare med ditt liv. Det är viktigt att du blir en hel och frisk människa som inte plågas av svartsjuka mot ditt barn eller hennes pappa. Jag tror det är den väg du vill gå och du kommer säkert att lyckas med det. I grund och botten låter du ju som en bra person och fin mamma.

Vibeke


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min före detta svärmor är elak mot min dotter


Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top