Nilla: Kan jag lita på att min sons pappa slutat dricka?

Jag separerade från min sons pappa på grund av hans lögner och alkoholproblem. Nu verkar han ha bättrat sig och jag saknar honom, men vågar jag ge vårt förhållande en chans till?

Jag oroar mig för min framtid. Saken är den att jag flyttade från min sons pappa förra året eftersom han hade problem med att tala sanning, sköta ekonomin och ett alkoholmissbruk, som han inte ville erkänna förrän det hade gått för långt. Han sjukskrev sig ofta för att kunna sitta hemma och dricka och det slutade med att han krockade med vår bil på väg hem från stan en dag.

Vi har ju en son ihop och det gör att jag inte har kunnat klippa kontakten helt. Jag kan nu märka att min före detta börjar bli bättre. Han ljuger inte lika mycket för mig längre och är mer öppen nu. Och han börjar få ordning på ekonomin – jag har hjälpt honom göra upp en budget.

Han har lagt flaskan på hyllan och han arbetar hårt för att övertyga mig om att han har skärpt sig. Han vill att vi ska vara en familj igen. Vi har ett barn tillsammans och mina känslor för honom har inte svalnat helt. Jag saknar honom i min vardag och vår son är väldigt glad när vi båda är med honom.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Tycker du att vi ska skilja oss en gång till?


Men tankarna brottas i mitt bakhuvud. Kan jag någonsin lita på honom till 100 procent igen? Kommer jag att slippa vara rädd för att han sårar mig igen med sina lögner?

Jag är orolig för att den här rädslan tar överhanden och förstör vår relation ännu mer och att jag därför kommer att förlora honom helt och hållet.

Jag är ambivalent och mycket olycklig. De här funderingarna dominerar min vardag. Vad tänker du?

Nilla

Vibeke svarar:

Det låter som din sons pappa gör vad han kan för att få ordning på sitt liv. Det är mycket bra men det är nu du som anhörig ska vara vaksam. För det är inte just när alkoholisten ska ställa allt elände till rätta igen som situationen kan vara vansklig, det är när vardagen är tillbaka och man har övertygat sin omgivning om att man har full kontroll som det kan gå galet.

Ja, när den grå vardagen är här igen och man inte längre behöver bevisa något – det är då man kanske kan unna sig en liten stänkare. Och så är man tillbaka där man började.

Många anhöriga till alkoholister har varit med om samma sak som du – och kanske flera gånger eftersom de återknutit kontakten med alkoholisten för snabbt.

Det viktigaste just nu är att din sons pappa fullt ut tar ansvar för sitt liv. Det är inte inför dig han ska bevisa att han har kontroll över sitt drickande, det ska han göra inför sig själv. Det är där han ska ha sitt fokus. Det kan ta tid att bli nykter.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Jag är rädd för min elake bror


Allt behöver inte handla om att ni två ska hitta tillbaka till varandra så att allt kan bli som förr igen. Ingenting kommer nämligen att bli som förr. Därför är mitt råd till dig att du slutar vara en extramamma till din före detta pojkvän. Du behöver inte hjälpa honom med de problem han själv har skapat.

Fokusera på din son och att ha ett fint liv. Visst, träffa din före detta men inte för ofta. Ta kontakt med Al-Anon, en stödgrupp för anhöriga till alkoholister. De finns över hela landet.

Så får tiden visa om det blir ni två igen men håll strama tyglar till du säkert vet om han faktiskt har släppt taget om flaskan.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph, vår relationsexpert, om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.


LÄS ÄVEN: Johanna: Måste jag ha kontakt med min alkoholiserade pappa?


Scroll to Top