Fråga Vibeke: Hur hanterar jag min väninnas snålhet?

Min mans kollega är trevlig, men tyvärr kan jag inte säga detsamma om hans fru. Hon är visserligen snäll, men hon är samtidigt väldigt krävande och framför allt snål. I julas gick hon över gränsen. Vad ska jag göra?

Hur handskas man med snåla vänner?

Min man och jag träffar två eller tre gånger om året ett par vi känner via min mans tidigare arbete. Min mans kollega är trevlig, men tyvärr kan jag inte säga detsamma om hans fru. Hon är visserligen snäll, men hon är samtidigt väldigt krävande och framför allt snål.

Hon är inte en sådan som tar med sig en flaska vin eller en chokladkartong när de kommer på besök, även om vi alltid gör det när vi kommer till dem.

Och hon missar aldrig en chans att be oss att ta med vin eller liknande. Jag har tänkt på det under många år särskilt eftersom hon själv aldrig erbjuder sig att ta med något till oss.

Men i julas gick hon över gränsen. Vi hade blivit bjudna till dem och hon mejlade oss i god tid innan för att påminna oss om att ta med vin. Trots detta ringde hon mig några dagar innan middagen och påminde om vinet igen. När jag sa att vi hade koll på det, sa hon att hon bara ville försäkra sig om att vi tog med ett gott vin den här gången.

Jag förstår det som att vinet vi hade med oss sist inte var bra nog. Min man hade köpt det och även om han själv inte dricker vin så är han inte snål, men kanske hade han köpt några flaskor som inte exakt föll i hennes smak.

Jag tyckte att det var så oförskämt – speciellt eftersom hon själv aldrig frågar om de ska ta med något när de kommer hit! Min man tycker inte att vi ska bry oss om det men jag är så arg och besviken.

Irriterade frun

Vibeke Dorph ger rådet att skapa en ekonomisk balans:

Snålhet är en sorglig personlighetsbrist. De som är snåla ser det sällan själva men de är experter på att förstöra stämningen hur trevligt man än har det.

Nu har jag själv haft det tvivelaktiga nöjet att behöva umgås med snåla människor och under min ofrivilliga research har jag upptäckt en sak som alla snåla personer har gemensamt: De tycker alltid att andra är skyldiga dem något och de är fruktansvärt rädda för att själva bli lurade på något. De har dessutom ingen insikt i det faktum att de är snåla.

I början ignorerade jag deras snålhet eftersom jag helt enkelt vägrade att sjunka till deras nivå. Men det slutade bara med att jag upprepade gånger blev blåst på konfekten.

Av den anledningen gör jag idag precis tvärtom. Jag ser till att det blir ekonomisk balans i saker genom att vara uppmärksam på att själv inte bli utnyttjad.

Därför tycker jag att du nästa gång ni ska träffa din snåla väninna och hennes man ska be dem att ta med vin och drycker. Jag vet att det inte är särskilt trevligt att sänka sig till deras nivå, men det är bättre än att upprepade gånger känna sig lurad och utnyttjad.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

 

Fråga Vibeke: Hur hanterar jag min väninnas snålhet?

Här kan du skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.