Jane Horney – tysk spion eller farligt vittne?

Sänktes Jane Horneys lik i Öresund – eller flydde hon i själva verket till Sydamerika och levde resten av sitt liv där? Snart 80 år senare råder det fortfarande delade meningar om ”Sveriges Mata Hari” jobbade för eller emot nazisterna.

Det är en av historiens märkligaste spiongåtor.

Jane Horney – född Ebba Charlotte Horney i Stockholm 1918 – var en dansk-svensk journalist, vars öde fortsätter att debatteras nästan 80 år efter att hon senast sågs i livet.

Den 17 januari 1945 berättade den då 26-åriga Jane för sin familj att hon tänkte ta kvällståget från Stockholm till Malmö. Men hennes avskedsord till nära och kära var märkligt ödesmättade:

– Här går patrioten, sa hon.

Det var sista gången de såg en skymt av Jane. Nere i Malmö vet vi att hon träffade medlemmar ur den danska motståndsrörelsen, men vad som hände sedan är höljt i dunkel. Idag tror många att den unga, karismatiska kvinnan avrättades av motståndsrörelsen på en fiskebåt i Öresund en eller två dagar senare – och att hennes kropp sedan sänktes i ­vågorna. En av de mest upprepade versionerna av händelseförloppet går ut på att Jane röjdes ur vägen eftersom hon ansågs arbeta för den tyska nazistregimen.

Men detta är långt ifrån klarlagt.

Jane Horney beskrivs som en färgstark kvinna.

Många teorier

Genom decennierna har mängder av teorier förts fram – allt från att Jane Horney var en svensk infiltratör, brittisk eller till och med sovjetisk spion. Andra menar att det inte alls är säkert att hon mördades, eftersom vittnen med åren har hävdat att de sett henne efter försvinnandet på så vitt skilda ställen som Buenos Aires, Barcelona och Östersund.

Utöver detta finns det folk som hävdar att det förvisso var danskar som låg bakom mordet på henne, men att motivet var att hon kände till illegala rutter över Öresund som användes i samarbete mellan nazisterna. Detta för att en del tyskar behövde flykt­vägar när det stod klart att kriget var på väg att förloras och att vissa dan­s­kar ville ha vapen för att hindra kommunister från att ta makten i landet efter kriget.

Hela affären har länge varit djupt kontroversiell i Danmark, så till den grad att det höjdes röster från danskt håll om att förbjuda den svensk-danska tv-serien Jane Horney från 1985. Serien, där Horney porträtteras av skådespelerskan Ewa Carlsson, sändes trots detta i SVT på hösten det året.

Dotter till svensk far och dansk mor

Men vem var hon då, denna färgstarka individ vars öde fortsätter att vara så omdebatterat?

Berättelsen om Jane Horney är flerdimensionell, komplicerad och överraskande – precis som hon själv var.

Hon växte upp i Stockholm som dotter till en svensk far och en dansk mor, civilingenjören Fredrik Horney och hans maka Nina.

Som ung fick hon smeknamnet Jane, som hon sedan kallades rest­en av livet även om hon i vissa ­officiella sammanhang fortsatte att använda sig av dopnamnen Ebba Charlotte.

Jane Horney visade sig tidigt vara en ovanligt viljestark person, som utmanade 1930-talets normer för hur en ung kvinna skulle bete sig. Som 16-åring körde hon från Stockholm till Köpenhamn på motorcykel, och två år senare köpte hon en gammal Ford för sina sparpengar. 19 år gammal åkte Jane till Grönland för att leva med urbefolkningen på istundran där i hela tio månader – sannerligen inte ett äventyr som många andra kvinnor skulle få för sig att göra 1938.

Jane Horney flyttade till Berlin med sin man Herje Granberg.

Gifte sig med Herje Granberg

Hemma i Stockholm igen gick hon in på Stockholms-Tidningens redaktion och sålde in en artikelserie om sin resa till Grönland. Chefredaktören Herje Granberg tackade inte bara ja till förslaget – han blev stormförälskad i den femton år yngre Horney. Känslorna var besvarade, och efter bara några månader tillsammans gifte sig paret.

År 1941 – mitt under brinnande världskrig – fick Herje Granberg jobb som Aftonbladets Tysklandskorre­spondent, och paret flyttade till Berlin, när Hitler såg ut att vara på väg att ­vinna kriget.

Jane och Herje blev snabbt accepterade av den nazistiska societeten och hade ofta bjudningar i sitt hem på Bayerische Strasse 9. Många mäktiga nazister lärde känna paret, och den utåtriktade Jane blev snabbt en populär person i den tyska huvudstaden:

– Vårt liv är mycket ansträngande, eftersom mitt arbete var att skaffa nyheter till min makes tidning, har Jane Horney själv skrivit enligt ­Aftonbladet.

– I vårt hem infann sig en del högt placerade nazister, och vissa dagar var huset fullt.

ANNONS

Utomäktenskapliga affärer

Utåt sett var Jane och Herje lyckliga, men bakom kulisserna knakade deras äktenskap i fogarna. Mycket tyder på att den äventyrliga Jane hade flera utomäktenskapliga affärer i Berlin, och Herje själv skulle senare säga att hans hustru inte ”passade in i tidens moralmönster”.

De skildes 1943, varpå Jane flyttade till Köpenhamn och fick jobb på Skandinavisk Telegrambureau. Chefen där hette Ernst Gilbert och hade nära kontakter med Wilhelm Canaris som var chef för den tyska krigsmaktens underrättelsetjänst. Efter några månader i Köpenhamn träffade Jane textilfabrikören och motståndsmannen Jörgen Winkel, och de blev ett par.

Genom jobbet hade hon nu direkta kopplingar till höga nazister, samtid­igt som hon privat hade ett förhållande med en man i motståndsrörelsen De Frie Danske. Jane reste även ofta till Sverige, där hon hade kontakt med svenska Säpo och allierade under­rättelsetjänstemän i Stockholm. Denna ytterst förvirrade situation ledde till misstro från många håll – var låg egentligen hennes sympatier?

Tyskarna började skugga henne, och många inom den danska motståndsrörelsen började också se henne som ett hot. Jane själv blev för­färad när hennes älskare, Jörgen Winkel, greps av tyska Gestapo i slutet av 1943 och fördes till det fruktade Horserødslägret där fångar torterades och i vissa fall dödades.

I ett desperat försök att få honom frigiven hörde hon av sig till sin chef på Skandinavisk Telegrambureau, Ernst Gilbert, som gick med på att ­sätta henne i kontakt med en av Gestapos höjdare i Köpenhamn – kriminal-obersekretär Axel Feldmann.

Genom sitt arbete hade Jane kontakt med Wilhelm Canaris, tyska underrättelsetjänsten.

Ville rentvå sitt namn

Den danska motståndsrörelsen fick höra talas om Jane Horneys besök hos Gestapo och deras misstro mot henne ökade i styrka. Samtidigt blev historien ännu mer komplicerad av det faktum att Axel Feldmann på Gestapo blev förtjust i Jane och började överösa henne med presenter och ­blommor.

Han gick med på att hjälpa henne mot en summa av tretusen kronor, som Jane skrapade ihop genom att sälja sitt piano och låna av vänner. Det har även antytts att hon tvingades gå i säng med Feldmann och andra män, i gengäld för att hennes älskade Jörgen Winkel skulle släppas fri, men om detta är sant eller inte låter vi vara osagt.

Hennes insatser lyckades till slut, och paret åkte till svenska Härjedalen för att vila upp sig under 1944. Men faran var långt ifrån över. Inom den danska motståndsrörelsen var man nu fullt övertygad om att Jane var tysk spion och satte därför svenska Säpo under hårt tryck.

I slutet av 1944 togs både Winkel och Horney in på förhör och bedyrade sin oskuld. De släpptes i brist på bevis.

Jane Horney ville en gång för alla rentvå sitt namn och gjorde därför det ödesdigra misstaget att stämma träff med tre personer inom den danska motståndsrörelsen: ”Store-Björn” Geisler, ”Lille-Björn” Lyhne och Bodil Frederiksen. Hon tog tåget ner till Malmö och åt middag med dem på Grand Hotel i januari 1945.

Jane Horney i uniform under andra världskriget.

Vad hände med Jane Horney?

I Malmö slutar alla trovärdiga spår ­efter Jane Horney. Många källor gör gällande att Jane övertalades att åka över sundet till Danmark, ombord på fiskebåten HG 2116 Tärnan som avgick från skånska Höganäs. Där ska hon ha avrättats, varpå hennes kropp ska ha sänkts i vattnet.

”Lille-Björn” Lyhne påstod senare att det var han som sköt henne med sin Mauserpistol:

– Hon ställde sig med ryggen mot masten och hennes sista önskan var att få se mig i ögonen när hon dog, har han sagt enligt Aftonbladet.

Men en annan dansk motståndsman, Hjalmar Ravnbo, har hävdat att det i själva verket var han som sköt Jane Horney två gånger i nacken med en 9 millimeters Colt. Andra har hävdats att hon inte alls togs av daga – utan flydde till Sydamerika.

Snart 80 år efter Jane Horneys försvinnande fortsätter hennes familj att leta efter svar. Brorsdottern Eva Seilitz säger till SVT att det inte finns något som tyder på att hennes faster faktiskt jobbade för nazisterna:

– Nej, absolut inte. Men jag är övertygad om att Jane kände till alldeles för mycket obekväma saker om danska motståndsrörelsen – saker som definitivt inte tålde dagsljus.

Därför jämförs Horney med Mata Hari

Jane Horney liknas ibland vid spionen Mata Hari.

Den holländska, exotiska dansösen ­Margaretha Zelle uppträdde under artistnamnet Mata Hari på 1910-talet.

I maj 1916 kontaktades hon av tyskarna och övertalades att spionera på fransmännen åt dem.

Hon greps 1917 av fransmännen och anklagades för att ha gett känslig fransk information till tyskarna.

Mata Hari dömdes till döden och ­arkebuserades den 15 oktober 1917.

Precis som i fallet med Jane Horney under andra världskriget är det än idag oklart hur mycket spioneri Mata Hari egentligen sysslade med. Vissa experter menar att hon snarare arbetade för det franska kontraspionaget, eller att hon gick med på att agera spion för Tyskland mot betalning men att hon aldrig gav dem några uppgifter av värde.

Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top